Tänään on suuri surun päivä täällä toisessa ”kotikunnassani” Tuusulassa Jokelan kouluampumavälikohtauksen vuoksi... Haluan sydämeni pohjasta osoittaa suruvalitteluni kaikille, joita tapahtuma henkilökohtaisesti koskee. Tapahtuma oli todella traaginen ja aiheuttaa syvää surua, pelkoa ja turvattomuutta koko maassamme.
Nuorten pahoinvointi ja syrjäytyminen pitäisi ottaa yhteiskunnassa vakavammin. Tulisi todella vahvistaa herkkyyttä nähdä ihmisten hätä yhteiskunnassa. Esimerkiksi oppilashuollollisiin toimenpiteisiin, nuorisotyöhön ja moniin lasten ja nuorten ennalta ehkäiseviin toimiin tulisi satsata nykyistä enemmän. Koulukiusaamista pidän erityisen huolestuttavana ja siihen puuttumisen tehostamista välttämättömänä. Myös ampuma-aseiden hallussa pitoon annettavien lupien yhteydessä voitaisiin entistä vahvemmin tarkastaa henkilön psyykkiset tekijät. Myös nettipalstojen valvontaa tulisi vahvistaa. On surullista, että usein esimerkit erilaisille kauheille tapahtumille ammennetaan maailman tapahtumista tai erityyppisestä väkivaltaviihteestä. Väkivaltaisen aineiston osalta tulisi olla rajoituksia. Väkivaltaviihteestä ei aiheudu kenellekään mitään hyvää. Mielestäni väkivaltaviihteen kiellot ovat tarpeen. Ensisijaisesti tämän kauhean tapahtuman kaltaisia tapahtumia voidaan kuitenkin välttää ihmisten hyvinvointiin satsaamalla sekä syrjäytymisen ehkäisyllä.
Jos ihmisten hyvinvointiin, pahoinvoinnin ehkäisyyn, sosiaaliseen oikeudenmukaisuuteen ja köyhyyden poistoon ei satsata riittävästi on yhteiskuntarauha vaarassa rikkoutua. Nyt jo Suomessa alkaa olla merkkejä koventuvasta väkivallasta, rikollisuuden kasvusta ja eriarvoisuuden lisääntymisestä. Nämä linkittyvät toisiinsa. Jos annetaan tälle periksi, tarvitaan kohta suojamuurit rikkaiden talojen ympärille ja turvapalveluja kasvavasti, turvattomuus lisääntyy - syntyy yhteiskunta, jossa ei ole kenenkään hyvä elää. Hyvinvointiyhteiskunnasta tulee pitää kiinni ja kehittää sitä ennen kaikkea ihmisten ja ajan tarpeita vastaavaksi!
Tänään tuntuu vaikealta puhua muista teemoista, kun traaginen asia koskettaa niin monia ja oikeastaan koko yhteiskuntaamme hyvin rajusti. Tulee huolehtia, että kaikki tarvitsevat saavat riittävää kriisi - ja terapia-apua tapahtuman käsittelyyn. Koitetaan tukea myös toinen toisiamme - surun kokevia mahdollisimman hyvin.
-----------
Ehkä kuitenkin vähän toisestakin teemasta. Eduskunnassa oli tänään erittäin tärkeä keskustelu ilmastonmuutoksesta. Olin niin tosi harmissani, etten voinut olla töissä, kun tuo on yksi niistä omista painopisteistä ja tärkeimmistä asioista, joista olisin ehdottomasti halunnut olla puhumassa!
Ilmastonmuutos on todella maailman suurin ympäristöuhka, mutta myös suurimpia turvallisuusuhkia maailmassa. Toivon Suomen olevan aktiivinen tulevassa Balin ilmastokokouksessa. Tarvitaan yhä vahvempaa kansainvälistä yhteistyötä ,jotta saadaan tuloksia aikaan. Mukaan ilmastotalkoisiin tulee saada nykyistä vahvemmin USA, Kiina, Aasian maat, mutta yhä vahvemmin myös kehitysmaat. Kehitysmaiden tarpeet tulisi huomioida myös vahvemmin. Esimerkiksi kansainvälisen ympäristörahaston GEF:n erityisen ilmastorahaston mahdollisuudet auttaa köyhimpiä maita ilmastonmuutosten hillinnässä, sopeutumisessa ja seurauksiin vastaamisessa on todella riittämättömät. Kehitysyhteistyössä tulee tähän panostaa, mutta etsiä myös muita keinoja vahvistaa tätä kehitysmaiden auttamista. Ilmastonmuutos on todella eriarvoistava, koska sen seuraukset koskettavat köyhimpiä maita kaikista rajuimmin, vaikka me kulutamme henkilöä kohti länsimaissa kaikista eniten. Kioton sopimuksen jatko on tärkeää, löytää yhteisymmärryksessä kansainvälisiä sitovia päästövähennystavoitteita.
Kotimaassa tarvitaan ennen kaikkea energian säästöä ja mm. energiatehokkuuden parantamista, ympäristöteknologiaan panostamista, uusiutuvien energialähteiden käytön edistämistä, joukkoliikenteeseen satsaamista, ekologista yhdyskuntasuunnittelua ja rakennetta (mm. joukkoliikenteeseen vahvemman tukeutumisen mahdollistamiseksi), ympäristötietouden lisäämistä, mutta tarvitaan myös ekologista verouudistusta.
Tarvitaan myös epämiellyttävien totuuksien ääneen sanomista mm. siitä, että koko ajan kasvavalle kerskakulutukselle tulee laittaa rajat. Myös ympäristöverot tulee nähdä välttämättömänä. Ne tulisi kuitenkin toteuttaa mahdollisimman sosiaalisesti oikeudenmukaisesti mm. siten että köyhimmille voitaisiin niiden vaikutukset huomioida sosiaaliturvassa ja tarjota mm. vaihtoehtoisia mahdollisuuksia esim. mahdollisuuksia yhä edullisempaan joukkoliikenteeseen.
Ilmastoasia tulee todella ottaa vakavasti ja sinänsä tämä ilmastokeskustelu oli tärkeä. Mutta pelkät puheethan eivät riitä, vaan tarvitaan todellisia monenlaisia toimia ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi! Myös ilmastonmuutoksen sopeutumiseksi tarvitaan monia toimia, sillä ilmasto tulee joka tapauksessa muuttumaan, vaikka kaikki päästöt voitaisiin nyt pysäyttää. Ennen kaikkea tulee kuitenkin satsata hillintään, jotta ilmastonmuutoksen seuraukset voitaisiin pitää mahdollisimman vähäisinä ja hallittavina, jotta elämän edellytykset ja lasten sekä lastenlastemme hyvä elämä voidaan turvata.
keskiviikkona, marraskuuta 07, 2007
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti