sunnuntai, toukokuuta 27, 2007

VIIKKOKUULUMISET JA PÄIVÄHOITOMAKSUT

Viikko on taas vierähtänyt ja monenlaista taas on viikkoon mahtunut! Tiistaina olin Riihimäellä kansalaisia tapaamassa kahvilatapaamissa eduskuntapäivän jälkeen. Keskiviikkona oli eduskunnassa juhlaistunto, kun 100 vuotta ensimmäisestä nykymuotoisesta täysistunnosta tuli täyteen! Hieno juttu, että demokraattinen järjestelmä on ollut 100 vuotta ja olemme edelleen maailmassa mallimaa demokratiassa. Läheskään kaikkialla demokratia ei ole totta maailmalla. 100 vuotta niin piian kuin tehtaan johtajan ja kartanon herran ääni on ollut saman arvoinen! Naisten tasa-arvolle tuo 100 vuotta on myös tärkeä merkkipaalu. Nyt täytyy katsoa eteenpäin ja miettiä, miten voimme kehittää demokratiaa edelleen ja nykyaikaistaa järjestelmäämme niin, että demokratia tavoittaisi yhä useamman niin meillä kuin muualla.

Keskiviikkona lähdin Ouluun Terve-Sos-messuille! Torstaina osallistuimme siellä paneeliin, jossa oli aiheena vanhustenhuolto. Reissu oli mukava ja innostuin taas paneelissa todella puolustamaan vanhusten oikeuksia ja ihmisarvoisen elämän turvaamista heille! Illalla palattiin ja olimme eduskuntaryhmän kanssa vierailulla presidentin luona.

Päivähoidon nollamaksuluokasta luopuminen on tällä viikolla kiihdyttänyt tunteita erityisesti eikä suotta. Hallituksen kaavailema köyhimpien päivähoidon rajaus on todella epäoikeudenmukainen ja epälooginen. Köyhiltä rajataan subjektiivista päivähoito-oikeutta, mutta rikkailta ei. Muutoinkin tämä ensiaskel subjektiivisen päivähoito-oikeuden purkuun aiheuttaa ongelmia, byrokratiaa ja työn vastaanoton ongelmia. Mikäli hallitus tavoittelee työttömien tai muusta syystä kotona olevien vanhempien lasten hoito-oikeuden rajausta niissä tapauksissa, kun hoidolla ei ole sosiaalisia perusteita, niin silloin paljon esitettyä parempi ja kannustavampi tapa olisi ollut kehittää vaihtoehtoisia päivähoitomuotoja ja kehittää päivähoidonohjausta niin, että vanhempien kanssa aina yhdessä arvioitaisiin lapsen etu tällaisissa tilanteissa. Myös maksuilla olisi voinut kannustaa positiivisesti niin, että hoidon hinta kannustaisi puolipäivähoitoon tai joihinkin hoitopäiviin viikossa tai kuussa, silloin kun se lapsen edun kannalta on paras vaihtoehto. Tällä hetkellä maksut eivät kannusta. Missään nimessä en hyväksy hallituksen esittämää muotoa, jossa rikkaat voivat kotonakin ollessaan (esim. toinen hyväpalkkaisessa työssä) viedä lapsen hoitoon, mutta köyhiltä se rajataan maksulla pois. Muutenkaan en hyväksy subjektiivisen oikeuden rajausta. Esitys on todella röyhkeyden huippu!
Päivähoito on lasten oikeus ja mahdollistaa vanhempien työssä käynnin ja työn vastaanoton suht nopeastikin ja tarjoaa lapselle tasavertaiset kouluvalmiudet ja sosiaalisia verkostoja. Varsin monelle perheelle päivähoito on myös sosiaalinen lastensuojelun tukitoimi ihan tavallisissakin perheissä esim. äidin väsyessä pienten lasten kanssa hetkittäin.

Päivähoitomaksut ovat nyt jo muutoinkin varsin kalliit monelle pienituloiselle, joten ennemmin nollamaksuluokan rajaa tulisi nostaa! Muutoinkin suurin maksu alkaa menemään jo aika pienilläkin esim. sairaanhoitajan ja poliisin palkoilla. Ja tosi rikkaatkin maksavat saman, joten luokkien lisäämistä voisi harkita. Tosi hyvätuloiset voisivat maksaa enemmän kuin keskituloiset!

Perjantaina valiokunnassa käsittelimme mm. YK:n vammaisten oikeuksien sopimusta. Hieno ja tärkeä sopimus vammaisten aseman parantamiseksi. Eduskunnan VAMYT-ryhmä, jossa olen puheenjohtaja, järjesti myös vammaisten ihmisoikeusseminaarin, mikä oli sisällöltään todella kovaa ja tärkeää asiaa! Eduskunnassa kyllä on paljon tehtävää vammaisten tarpeiden huomioimiseksi, myös konkreettisella tasolla esteettömyysasioissa. Harmitti todella, että seminaariin osallistuneidenkin oli vaikea päästä esiintymislavalle, kun havaittiin, että lavan siirrettävä liuska oli kaltevuustasoltaan liian jyrkkä ja säädettävää puhujakorokettakaan ei ollut käytettävissä....ja lisärakennus on sentään vasta muutaman vuoden vanha! Eduskunnan tulisi olla esimerkillinen näissä asioissa ja siellä jos jossain tulisi esteettömyyssäädöksiä noudattaa tarkasti! Eduskunnan peruskorjauksen yhteydessä tulee kyllä vahvistaa esteettömyyden huomiointia eikä vain fyysisten esteiden, vaan myös ymmärryksen, asenteellisten ja aistillisten esteiden poistamisessa. Esim. selkokielistä materiaalia tarvittaisiin eduskuntatyöstä.

Tapasin myös lukiolaisten edustajia, jotka esittivät toiveita kansanedustajille. Illalla olin Heinolassa puhumassa ja tapaamassa paikallisen työväenyhdistyksen väkeä.
Onneksi vähän muutakin on ehtinyt, kun kevätkausi uudella eduskunnalla on ollut hieman väljempää. Launtaina ystäväperhe oli kylässä ja vauhtai riitti lasten kanssa! Iltamyöhään innostuin laittelemaan valokuvia. Viime kausi oli niin kiirettä, että valokuvat olikin 5 vuoden ajalta laittelematta. Hymy hiipi huulille, kun monia kuvia erilaisista tilaisuuksista katseli... Jatkossa ei paperikuvia liene juuri tässä digi-yhteiskunnassa olekaan....
Äsken tultiin pihamessuilta Riihimäeltä! Ihana ilma hemmotteli messuvieraita!

Ei kommentteja: