sunnuntai, joulukuuta 14, 2008

Talouden taantumasta, vaikeavammaisten henkilökohtaisesta avusta, itsenäisyydestä ja muusta ajankohtaisesta

Viime viikko ja tämä viikko ovat menneet vikkelästi. Maailman talouskriisi ja kotimaassakin edessä oleva taloudellinen taantuma ovat puhututtaneet erityisesti. Hallitus lisäsi hieman myös omia elvyttäviä toimiaan, mutta mittasuhde on valitettavan vähäinen. Tarvitaan erityyppisiä investointeja esim. rakennus-ja liikennehankkeita ja muita elvyttäviä toimia, kuten pienituloisimpien aseman parantamista, joka paitsi suojaisi taloudellisessa tilanteessa eniten kärsiviä, niin tukisi myös kotimaista kulutusta ja sitä kautta parhaiten myös työllisyyttä.

SDP esittää yhteensä miljardin euron lisätoimia vaihtoehtobudjetin päälle, jotta valtion toimesta voitaisiin minimoida kielteiset seuraukset. Toimia on luvattu lisää ensi vuoden lisätalousarviossa hallituksen toimesta, mutta monen asiantuntijan mukaan sitten ollaan jo auttamattomasti myöhässä. Tarvitaan toimia pikaisesti.

Erilaiset ilmastonmuutoksen hillintää tukevat investoinnit olisivat tarpeellisia mm. ratahankkeet, ilmasto-ja energiateknologian t&k-toiminta ja panostukset tukisivat myös taloustilannetta. SDP on esittänyt, että valtio voisi suhdannetukena myöntää kymmenen prosentin investointiavustusta kuntien rakennushankkeisiin. Tätä voitaisiin käyttää vanhusten palvelutalojen, koulujen yms. rakentamiseen ja peruskorjaamiseen.

Huolestuttavaa on, että pienyrittäjien mahdollisuudet luototukseen ovat heikentyneet. Tässä tarvittaisiin pienyritysten ahdinkoa lieventäviä toimia, kuten ensimmäisen ulkopuolisen työntekijän palkkatuen laajentamista koko maahan jne.

Erityisen väärin tässä ajassa on hallituksen kaavailemat työllisyysmäärärahojen ja työvoimahallinnon toimien vähennykset. Tässä ajassa näitä tulisi enemmin vahvistaa ja varmistaa työttömien, lomautettujen ja työttömyysuhan alla olevien mahdollisuuden kouluttamiseen ja tukemiseen. SDP esittääkin näiden toimien vahvistamista, mm. muutosturvan laajentamista lomautettuihin sekä pätkätyöntekijöiden saamista paremmin muutosturvan piiriin.

SDP on tarjonnut yhteistyön kättä hallitukselle taloustilanteen ratkomiseksi ja siihen varautumiseksi, mutta hallitus ei ole tähän yhteistyöhön toistaiseksi tarttunut. SDP:n elvytsypaketti ns. pelastusrengas, pitää sisällään niitä toimia joita tarvitaan. Työmarkkinajärjestöjen esitys elvytystoimiksi on hyvin samansuuntainen.

EU:ssa päästiin sopuun ns. EU:n yhteisistä elvytystoimista, 200 miljardin kokonaispaketista, josta EU:n rahoitusosuus on vain muutamia kymmeniä miljardeja ja valtaosa jäsenmaiden omina rahoituksina. Summa ei ole kovin paljoa maakohtaisesti, joten kovin suurena saavutuksena asiaa ei voi pitää. Tämä on kuitenkin yksi osoitus siitä, että EU-maiden samanaikaisilla ja yhteneväisillä toimilla voidaan ratkaista ja lieventää tämän kaltaisia uhkia, jos tahtoa on. Toivottomuuteen vaipumisen sijaan tulee etsiä ratkaisuja kansallisella, mutta myös kansainvälisellä tasolla.

Taloudella on myös sukupuoli. Hallituksen riittämättömät toimet kohdistuvat lähinnä miesvaltaisille aloille, kun taas esimerkiksi julkisen sektorin palveluihin tai muulle palvelusektorille ei tule toimenpiteitä - naisvaltaisille aloille helpotusta ei ole tulossa....

-----------
Viime viikolla erityispiirteen antoi itsenäisyyspäivä ja siihen liittyvä kaikki tohina. Oli kaikenlaista haastattelua yms. syksyn työkiireiden lomassa. Juhlat menivät kivasti ja oli ihan mukava, että juhlissa oli Itämeri ja kansalaissodan sovinto otettu teemoiksi. Mielenkiintoisia keskusteluja tuli juhlissa käytyä ja tutustuttua uusiin ihmisiin.

Mahdoton kannustus oli tanssilattialle suuntautumiseen Antille ja päädyttimmehän sinnekin pyörähtelemään...tungoksessa ei onneksi tanssitaitoa tarvitakaan ja mukana ollut Johanna Rusanen-Kartanokaan ei arvostellut lappujen kanssa, vaan itse asiassa haki Anttia tanssinkin ja niin me pyörähdeltiin muutama tanssi pareja vaihtaenkin.

Itsenäisyyspäivänä toivoisi aina, että sota-ajan sukupolven asiat ja tarpeet pääsisivät vahvasti esiin. Kiitollisuutta ja arvostusta heidän panoksestaan ja työstään niin sodassa kuin kotirintamalla ja jälleenrakentamisessa sekä hyvinvointiyhteiskunnan luomisessa yhteiskunnallemme osoitamme mielestäni siinä, kuinka heille tarjoamme ja varmistamme heidän tarvitsemat riittävät ja laadukkaat palvelut nyt. Tässä olisi todella petrattavaa ja sotaveteraanien rinnalla myös sotalasten, sotaorpojen, yhteiskunnan pyörittämisestä ja kotitöistä vastanneiden naisten asema tulisi noustaa vahvemmin esiin. Itse ajattelen niin, että kaikki sota-ajan eläneet ovat antaneet oman panoksensa sota-aikana. Sitaveteraanit ansaitsevat ehdottomasti oman erityishuomion, mutta myös muu sota-ajan elänyt sukupolvi tulee huomioida vahvemmin.
-------------
Vammaispalvelun lain muutos henkilökohtaisesta avusta oli myös lopullisessa päätöksessä. Valiokunnan mietintöön aiheesta saimme purettua monia lakiin liittyviä ongelmia ja tulkintaepäselvyyksiä mm. vaikeavammaisuuden määrittelystä etenkin iäkkäisen vammaisten osalta, omaisten toimimismahdollisuuksista avustajana tietyissä tilanteissa, hoivan ja hoidon sekä avun erottelusta, laitoksissa asuvien osallisuuden vahvistamistarpeesta jatkossa (kun nyt valmisteluvaiheen lopussa heidät tipautettiin valitettavasti lain piiristä pois) ja laitos/avohoidon rajanvedon ongelmista. Valiokunnan mietintö on hyvä ja se kannattaa lukea eduskunnan valiokunnan sivuilta, jos on aiheesta tarkemmin kiinnostunut! Muutamasta pykälästä emme yhteisymmärrystä kuitenkaan hallituspuolueiden kanssa löytäneet ja siksi esitimme vastalauseen ja pykälämuutoksen, joka olisi vahvistanut vaikeavammaisten itsemääräämisoikeutta avun järjestämistavan valinnassa. Samoin tuimme muutosesityksiä, jotka koskivat lain täsmentämistä tuettua päätöksen tekoa ja kommunikaation apuvälineitä käyttävien sekä iäkkäinä vammautuneiden osalta. Näitä olimme pitäneet käsittelyn ajan vahvasti esillä. Suurin lain pulma on kuitenkin siihen varattu riittämätön rahoitus ja olemme esittäneet siihen suurempaa valtionosuutta budjetin yhteydessä ja tässä yhteydessä painotimme myös sitä, ettei hyvä laki saa jäädä rahoituksen puutteeseen. Lisäksi vaadimme, että lakiin sovellettaisiin vuoden 2010 alusta uusille tehtäville luvattua 50 %:n valtionosuutta jo, vaikka laki astuu voimaan 1.9.2009. Tämän kaltaisten lakien osalta rahoitus on erityisen tärkeää. Tämä laki on pitänyt vauhdissa koko syksyn ja hienoa, että vihdoin laki on valmiina ja tulee vahvistamaan oikeansuuntaisesti vammaisten oikeuksia! Myös vastalauseemme on eduskunnan sivuilta valiokunnan mietinnön yhteydestä luettavissa!

----------
Tällä viikolla olin maanantaina puhumassa Janakkalan eläkkeensaajien pikkujoulussa päivällä ennen täysistuntoa, joka oli poikkeuksellisesti myös maanantaina. Viikolla oli paljon äänestyksiä täysistunnoissa mm. erimielisyyksiä sisältänyt Merentutkimuslaitoksen pilkkominen ympäristökeskukseen ja ilmatieteenlaitokseen. Samoin oli äänestys mm. alkoholiverosta. Merentutkimuslaitoksen pilkkomisella pyritään vahvistamaan Itämeren tutkimusta ja kokonaisvaltaista otetta, mikä on hyvä tavoite, mutta monta huoltakin uudistukseen liittyy. Pilkkomisen sijaan usein parempana on nähty yhden laajemman merikeskuksen perustaminen ja tässä esityksessä kohteena olevien laitosten yhdistäminen ympäristöministeriön alaisuuteen, kun nyt vastuut jakautuvat eri ministeriöihin. Pilkkominen ja monet toimipisteet hankaloittavat toimintaa. Huolta on ollut myös siitä, että esityksellä saattaisi meren tutkimustoiminta kärsiä, rahoitus vähetä ja tutkimustoiminta painottua muihin osa-alueisiin.Näistä valiokunta otti kuitenkin hyvän yksimielisen kannan, ettei näin saa tapahtua, vaan edellytettiin rahoituksen säilymistä vähintään samalla tasolla. Työntekijöiden informoinnin puutteista muutoksen yhteydessä on tullut huolestuttavaa viestiä, jota selvitetään oikeuskanslerinkin toimesta. Myös työntekijöiden palkkaus tulee saada nostettua samalle tasolle muutosten yhteydessä. Varsin kriittinen oli valiokunnankin kanta muutokseen, mutta ehkä tämä voi olla alku laajemmalle meritutkimusyksikön synnylle ja ongelmista huolimatta tietysti kaikki yhteistyö eri tutkimuslaitosten välillä on tärkeää ja hajanaisen osaamisen kokoaminen yhteen. Itämeren, maailman saastuneimman meren suojelemiseksi on tehtävä kaikki voitava! Ryhmämme jätti vastalauseen asiasta ja sen puolesta, että laaja-alaisemman meritutkimusyksikön perustaminen aloitettaisiin.

Tällä viikolla oli taas myös Sitran luonnonvarastrategian toimikunta, jossa olen puolueemme jäsenenä, työpajapäivät ti-ke ja työstimme strategiaa. Sisällöllisesti käsittelimme varsin paljon mm. suljetun kierron ja kierrätystalouden mahdolisuuksia. Oli mielenkiintoista, että mukana oli myös visualisoija, joka piirsi näkymänä sen, mitä keskustelimme ja mihin pienryhmät sisällöllisesti päätyivät.
--------------

Hienoa, että EU:n ilmasto-ja energiapaketista syntyi sopu ministerineuvostossa, vaikkakaan kaikilta osin ei tulosta kovin kunnianhimoisena voida pitää. Joitakin hieman kyseenalaisiakin puolia siihen sisältyy, mutta monia tärkeitä askelia kohti toivottavasti tulevia vielä suurempia. Puolassa YK:n ilmastosopimuksen seurantakokous puolestaan hakee sopua Kioton jatkolle ja kansainvälisesti kattavalle sopimukselle ja pohjustaa ensi vuoden Kööpenhaminan kokousta. Monia hyviä merkkejä on ilmassa mm. USA:n muuttuneen ilmastomyönteisemmän linjan vuoksi. Hyvä niin, sillä maailma ei voi odottaa enää....Peruuttamattomien ja kohtalokkaiden seurausten voittamiseen ei ole kauaa aikaa. Kehitysmaiden tilanteet tulee huomioida sopimuksessa erityisesti.
------------------
Monenlaista on sattunut viime aikoina! Ihanaa on, että lunta satoi ja kaikki eivät ainakaan vielä ole Hämeestä ja Uudeltamaaltakaan sulaneet. Taas on paljon valoisampaa lenkkeillä iltaisin koiran kanssa tai ratsastaa hevosen kanssa pitkin teitä ja hevonenkin pääsee taas juoksemaan sielunsa kyllyydestä, kun lumi on pehmittänyt tienpohjat!

Ei kommentteja: