tiistaina, helmikuuta 05, 2008

Stora Ensosta ja puheenjohtaja jäsenäänestyksestä

Tänään alkaa taas eduskuntatyö! Esillä tulee varmasti olemaan ennen kaikkea Stora Enson Kemijärven ja Kymenlaakson tehtaiden asiat. Tilanne onkin inhimillisesti todella raju. Kannattavilta yrityksiltä odottaisi vahvaa yhteiskuntavastuuta. Eduskunta on penännyt selontekoa valtion yhtiöiden omistajapolitiikasta. Tämä olisi tärkeää, jotta poliittisessa yhteisymmärryksessä saataisiin selvemmät pelisäännöt valtion yhtiöiden toiminnalle. On painotettu valtion omistamien yritysten aluepoliittisia ja työllisyysvaikutuksia.

Vasemmistoliitto on ehdottanut kirjelmän lähettämistä Stora Enson hallintoon eduskuntaryhmien nimissä, jotta tehdas saisi jatkoaikaa. Tämä tuskin asiaa enää tässä kohdassa auttaa, mutta jotakin on tehtävä. Jos hallitus ei ala voimakkaampiin toimiin tilanteen ratkaisuissa, niin sitten tulee varmasti arvioitavaksi välikysymys, jota Vasemmistoliitto on jo väläytellytkin.

Valtion osittainkin omistamissa yrityksissä tulisi toimia erityisen vastuullisesti ja tämä kertoo nyt taas muusta. Hallitus toistelee vain, etteivät he voi tehdä mitään. Tuntuu, etteivät he haluakaan tehdä mitään. Voimakkaasti tuettu liimapalkkitehdaskaan ei ole paras mahdollinen ratkaisu, koska työllisyystulokset eivät sillä ole riittävät ja silloin saattaa tulla ongelmia muiden maan liimapalkkitehtaiden toiminnan osalta, jos vain yhtä tuetaan mittavasti. Ihmettelen myös sitä, että hallituksen ja Häkämiehen on tullut tietää ratkaisusta jo etukäteen ja ovat ilmeisesti sen hiljaa hyväksyneet. Siksi kommentti eduskuntatalon portailla "Jyrihän tämän asian tyri" oli aika osuva.

Massaliikkeen mielenosoitus oli eilen eduskuntatalon edessä ja tilaisuus oli kyllä vaikuttava. Oli sellaista punalippujen heilunnan fiilistä ja koskettavia mielenosoituskylttejä esim. "markkinatalous vai ihminen" ja "jos minulla olisi valta, en veisi isiltä työtä alta". Ihmistä ei saa alistaa markkinavoimien armoille ja nyt ollaan ottamassa kyllä aika isoa askelta, jos kannattavissakin yhtiöissä hyväksytään tällaiset ratkaisut. Merkitseekö tämä, ettei ihmisellä ole enää mitään virkaa kuin heittopussina olo?

Puolueen puheenjohtajan valinnasta jäsenäänestyksellä on puhuttu paljon. Itse olen vahvasti sitä mieltä, että suoria jäsenten vaikutusmahdollisuuksia olisi syytä vahvistaa. Totta kai jatkossakin puolueosastot tulee olla pääasiallinen väylä vaikuttaa, mutta puolueen on uudistuttava ja tämän kaltainen avoimuus olisi paikallaan! Tämä antaisi myös mahdollisuuden vaikuttaa puolueen linjaan ja toisi lisää mielekkyyttä puolueen jäsenyydelle. Toki tarvitaan myös monia muita toimia avoimuuden ja jäsendemokratian vahvistamiseksi. Neuvoa-antavaa jäsenäänestystä pidän kuitenkin yhtenä konkreettisena ja hyvin merkittävänä toimena. Mikäli katsotaan, ettei tässä kohtaa voida muuttaa sovittua puoluekokousvalmistelulinjaa, niin ainakin jatkossa näin tulee toimia ja aloittaa valmistelu siihen suuntaan. En oikein ymmärrä voimakkaasti asiaa vastustavien kantaa. Mitä pelätään? Väärää tulostako? Ja kenen näkökulmasta väärää tulosta? Puolueen etua ja painopisteitämme vastaan tämä ei ainakaan voi olla!

Varmasti myös keskustelu eduskunnassa tapahtuneesta seksuaalisesta häirinnästä jatkuu edelleen. Kyllä olisi ihan perusteltua, että eduskuntaa koskisi sama tasa-arvolaki kuin muita työyhteisöjä. Hallitushan oli päätynyt siihen, että vain ohjeistus riittää. Kurjaa tilanteessa on mielestäni se, että muutamat kansanedustajat ovat joutuneet kasvokuvillaan lehtiin asiassa. En jotenkin jaksa uskoa, että ainakaan kaikki kasvoilla esiin nostetut olisivat seksuaalista häirintää toteuttaneet tai ainakaan tahallisesti. Listasta puuttui myös mm. itseeni kiinni käynyt henkilö. Hänen henkilöllisyyttään en aio tuoda esiin, koska asia ei ole toistunut ja reaktioni siinä tilanteessa olivat riittävät. Omalta osaltani tämä asia on siis riittävästi käsitelty enkä koko tapausta pitänyt kovin dramaattisena, vaikka ei se mukavakaan ollut. Kaiken kaikkiaan seksuaalinen häirintä on vakava asia ja siten siihen tulee myös suhtautua vakavasti.

Olipas mukava, kun laskiaisviikolle tuli luntakin! Itse olin sunnuntaina maalaamassa kasvomaalauksia Hämeenlinnassa laskiaisriehassa. Ihania lapsia oli jonokaupalla odottamassa maalausta!

Maanpuolustuskurssin parissa meni myös viime viikko. Käytiin mm. Neste Oililla tutustumiskäynnillä, jossa biodiesel-asiat olivat vahvasti esillä. Samoin kävimme Ylellä ja MTV:llä tutustumassa tiedotusvälineiden toimintaan poikkeusolotilanteissa. Energia-asiat olivat myös paljon käsittelyssä viime viikolla kurssilla, mm. se kuinka energiahuolto varmistetaan ja mitkä ovat kotimaisen omavaraisuuden mahdollisuudet. Kokonaisuudessaan kurssi on ollut varsin mielenkiintoinen!

Perjantaina oli eduskuntaryhmän koulutus viestintään liittyen. Oli oikein hyviä alustuksia. Viikonloppuna oli syntymäpäiväkäyntejä useampiakin. Erityisen mieluisat olivat yhden kummitytöistäni synttärit sunnuntaina. Tyttö on aikamoinen pikku-prinsessa, tykkää kimalluksesta, prinsessaleikeistä ja koruista. Barbi-leikit ovat nyt hänellä hitti ja niinpä leikimme barbeilla, barbi-hevosilla ja vaatekauppaleikkiä, jossa oli kasakaupalla barbinkenkiä... Taitaa tyttö olla perinyt vähän kummitätinsä geenejä...:)

Ei kommentteja: