tiistaina, syyskuuta 16, 2008

Kuntavaaleista ja syyskauden alun kuulumisisa

Eduskuntatyö on päässyt vauhtiin! Viime viikolla syyskauden avasi hyvin ilmastolain kampanja "Polttava Kysymys", jonka lakiesityksen ilmastolaiksi itsekin allekirjoitin. Oli vaikuttava näky, kun kansalaisjärjestönuoret olivat muodostaneet ihmisistä tekstin rappusille, makasivat siis rappusilla veden ja tuulen piiskatessa naamalle...täytyy sanoa, että ihailtavaa sisua ja tahdon voimaa näissä nuorissa oli! Ja onpa tosi tärkeä teemakin. Tarvitsemme toden teolla tiukempia päästövähennystavoitteita maapallon tulevaisuuden pelastamiseksi.

Muutenkin ensimmäinen viikko meni vauhdilla ja mukavasti. Ryhmässä käsiteltiin vaihtoehtobudjettimme sisältöä ja metsäteollisuuden tilanteita. Tulemme painottamaan palveluja mm. ikäihmisten palvelujen laadun parantamista, vammaispalveluiden riittävää resursointia ja lapsiperheiden ennalta ehkäiseviä palveluja. Samoin verotuksen osalta ryhmämme esittää kunnallisen perusvähennyksen kaksinkertaistamista apukeinona pienituloisimmille. Samoin asumistuen korotus ja työmarkkintuen korotus sekä mm. lasten perusosan nosto toimeentulotuessa sisältyy budjettiimme.

Ekologista verouudistusta viedään myös eteenpäin vaihtoehdossamme mm. pakkausveron, Windfall-veron ja kaatopaikkaveron muodossa. Vaihtoehtomme on valmistumassa ja se on tasapainossa menoin ja tuloin. Painottaisimme osin erilaisia asioita kuin hallitus ja lisäisimme myös tuloja mm. edellä mainituin keinoin.

Itse olen erityisen huolissani tässä budjetissa vammaisten henkilökohtaisen avun realistisista toteuttamistavoista, kun hallitus ohjaa tarkoitukseen aivan liian vähän resursseja. Vielä viime keväänä ministerin nimissä Vamyt-ryhmälle jaettiin paperi, jonka mukaan se, että kaikille tarvitseville saataisiin riittävä määrä apua maksaisi n. 400 M euroa. Nyt hallitus ohjaa tarkoitukseen n. 2,5 miljoonaa 1.9 alkaen....summa on siis täysin riittämätön. Hallitus pyrkii saamaan palvelun piiriin n. 5000 uutta asiakasta. Tällä hetkellä palvelun piirissä on sama määrä ja kustannukset ovat n. 50 miljoonaa. Näin ollen hallituksen varaama summa ei ole missään suhteessa tarpeeseen.

On tietysti hyvä,että asiassa vihdoin edetään ja että kehitysvammaiset pääsevät avun piiriin. On kuitenkin epärehellistä mainostaa tätä subjektiivisena oikeutena, kun käytännössä kunnat laitetaan rajaamaan palveluiden saajat näillä näkymin riittämättömien resurssien perusteella vain kaikista vaikeimmin vammaisimmille. Tuntimäärät jäänevät myös hyvin vähäisiksi per asiakas. Hankala on myös se,että kunta valitsisi palvelun toteutusmuodon. Tämä sotii vammaisten itsemääräämisoikeutta vastaan. Pelkään, että henkilökohtainen apua on vesittymässä ja näin petetään vammaisten ja heidän omaistensa toiveet. Vammaisten perusoikeuksien toteutumisen kannalta on välttämätöntä, että henkilökohtainen apu toteutuu. Vaikeavammaiset tarvitsevatsitä välttämättä arjesta selvitäkseen. Toivottavasti asiaan saadaan lisättyä resursseja eduskuntakäsittelyssä.

Budjetin lähetekeskustelu alkoi eilen, joten nämä ovat esillä vahvasti lähipäivinä. Eilen eduskunnassa vieraanani oli myös Kalvolan ja Hattulan eläkkeensaajia, joita oli mukava tavata! Ihania eläkeläisiä!
_____
Lisäksi tein ratkaisun kuntavaalien osalta, että en asetu ehdolle vaaleihin. Tämä oli vaikea ratkaisu ja pohdin sitä viime tunneille asti. Toki olin tästä pohdinnasta etukäteen vaalipäälliköllemme ilmoittanut. Ongelmana on ajankäytölliset haasteet, kun kuntapolitiikka on usein vaikea yhdistää eduskuntatyöhön. En myöskään halua olla missään vaan "huiskien" mukana, vaan haluan todella paneutua asioihin,jolloin ne myös ottavat aikaa.
Haluan nyt keskittyä eduskuntatyöhön toden teolla ja antaa sille työlle kaiken tarmoni ja osaamiseni. Haluan antaa myös vahvemman panostuksen puolueosasto- ja puoluejärjestötoimintaan sekä kiertää kentällä ihmisten parissa aktiivisesti.

Uskon myös, että meillä on uusia oikein hyviä ja innokkaita ehdokkaita, niin ei itse tarvitsekaan olla kaikkialla. Annan mielelläni heille tilaa. On myös hyvä, että Johannes Koskinen ja Tarja Filatov ovat nyt ehdolla, joten itse voin vuorostani jättäytyä sivuun. Olen ollut ainoana meidän puolueen kansanedustajana valtuustossa nyt edellisen kauden ja koen kahden kauden aikana kantaneeni korteni kovasti kekoon. Tällä kaudella olen ollut valtuuston vpj. sekä suurimman osan kautta myös seudullisen ympäristölautakunnan pj. Ainoa asia, josta olen huolissani on sosiaali- ja terveyspuolen ehdokkaiden liian vähäinen määrä. Ne kun kaipaisivat kipeästi puolesta puhujiaan jatkossakin!

Kolmanneksi haluan elää kuten puhun eli perhe-elämän ja työelämän yhteensovittamisen eteen on myös toimittava. Tämä oli yksi syy ratkaisulleni. Tarvitsen ja toivon minäkin edes vähän vapaa-aikaa ja aikaa perheelle. Käytännössä 10 vuoteen ei sitä juuri ole ollut. Nyt haluan panostaa myös perheen hyvinvointiin.

Ei ratkaisu silti helppo ollut, vaan tosi raastava. Kiinnostunuthan olen aidosti kunnallispolitiikasta ja siellä päätettävistä lähellä ihmistä olevista asioista. Samoin kannan vastuuta puolueemme menestyksestä. En kuitenkaan halua olla vain keräämässä ääniä, vaan jos olen mukana, niin haluan myös hoitaa tehtävän tosissani ja aktiivisuudella. Myös painostus ja vetoaminen mukaan lähtöön oli kovaa. Lupaan nyt ratkaisustani huolimatta olla mukana avittamassa vaalityössä ja kannustamassa nykyisiä ehdokkaita sekä tottakai seuraan kotikaupungin asioita jatkossakin ja tarvittaessa voin vaikuttaakin valtuutettujen kautta varmasti.

____

Metsäteollisuuden viime aikaiset viestit ovat vetäneet taas todella vakavaksi. Taas maastamme menetetään satoja työpaikkoja ja siitä seuraa monenlaista inhimillistä hätää perheissä ja paikkakunnilla. Tärkeitä on erilaiset muutosturvatoimet ja työntekijöiden kouluttaminen ja ohjaaminen uusiin tehtäviin erilaisin räätälöidyinkin ratkaisuin. Rakennemuutosalueita tulee myös erityisesti tukea. Inhimillinen hätä, joka pahimmillaan tarkoittaa molempien vanhempien työn loppumista ja tulojen romahtamista, paikkakunnan vetovoiman ja sitä kautta mm. talon hinnan romahtamista ja verotulojen laskun vaikutusta heikentävästi kuntapalveluihin sekä monia muita kielteisiä vaikutuksia.

Viikonloppuna järjestimme Hämeenlinnassa Antin kanssa ystäville ja lähinaapureille afrikkalaisen illan. Oli hauskaa! Afro-afrikkalaisen tanssin opettaja kävi opettamassa tanssia ja olimme Antin kanssa pukeutuneet Masai-heimolaisiksi yms. Maanantai-iltana tallilla ollessani ratsastin Wilmalla kentällä pitkästä aikaa ja olin niin iloinen, kun Wilma hypäsi esteitä yllättävän hyvin! Oli tosi kivaa!

Ei kommentteja: