tiistaina, tammikuuta 05, 2010

Onnentäyteistä uutta vuotta kaikille!

Me olimme joulun ajan Israelissa. Oli mielenkiintoinen matka ja joulun aidoimpiin tunnelmiin todella pääsi Jerusalemissa ja Betlehemissä. Tuli tehtyä myös tuttavuutta niin aasien, kamelien kuin hevostenkin kanssa reissulla ratsastaen. Jouluaattona kiivettiin aasilla vuorelle. Aaton aattona Jerusalemin ja Betlehemin seudulla jouduimme etsimään majapaikkaa kauan ja Antti totesikin, että ilmeisesti se on aina sama juttu ja viittasi joulun kertomukseen...Oli kiva matka kaikin puolin. Uuden vuoden aattona oli ystävien häät, jotka oli kanssa mukavat ja ihana pari sai toisensa! Nyt sitten taas kotimaassa ja arjessa kiinni.

Kotimaassa meitä on järkyttänyt taas Sellon ampumakohtaus. Todella surullinen ja valitettava tapaus. Tästä seuraa varmasti painetta mm. ampuma-aselainsäädäntöä kohtaan ja lähestymiskielloin valvonnan vahvistamiseen tarvetta. Myös mielenterveyspalveluiden saantiin tulisi todella kiinnittää huomiota.

Eduskunnassa loppusyksyä leimasi budjetin lopullinen läpikäynti. Ennen joulutaukoa oli taas sadottain äänestyksiä ja budjettia käsiteltiin iltamyöhään. Meillähän oli oma vaihtoehtobudjetti, jota kovasti toimme keskusteluissa esiin.

Muuten joulukuun loppua leimasi suuret odotukset Kööpenhaminan ilmastokokousta varten, jotka sitten valitettavasti päättyivät pettymykseen, kun ei saatu sitovaa sopimusta aikaan ja etenkin se, ettei muutoinkaan päästy riittävistä teollisuusmaiden päästövähennyksistä sopimukseen. Myös kehitysmaiden pidemmän aikavälin rahoitus jäi vielä auki. Nyt on katseet käännettävä sitten Meksikon ilmastokokoukseen. Tarvitaan ehdottomasti globaali riittävän tiukka ilmastosopimus, jolla lämpötilan nousu yli kriittisenä pidetyn 2 asteen (tai 1,5 asteen) saadaan estettyä. Hyvää on se sentään, että Usa ensimmäistä kertaa on mukana edes tällaisessa hyvin löyhässä sopimuksessa mm. Kiinan kanssa. Tulevaisuudessa on kuitenkin päästävä todellisiin ja tehokkaampiin tuloksiin!

Kööpenhamina jäi siis valitettavasti pettymykseksi. Myös ilmastopolitiikan rinnalle tulee nostaa mielestäni luonnon monimuotoisuus yhä vahvemmin. Molemmathan, ilmastonmuutos ja monimuotoisuuden väheneminen, ovat seurausta siitä, että käytämme liikaa luonnonvaroja ja molemmilla on vakavia ja osin arvaamattomiakin seurauksia ihmiselle, lastemme ja lastenlastemme elinympäristölle, luonnon ympäristölle ja eläimille ja koko maapallolle.

Budjettikeskustelussa nousi esiin ympäristöministeriön tilanne vahvasti. Keskustan Rantakangashan on tullut nyt julkisuuteenkin suunnitelmilla itsenäisen ympäristöministeriön lakkauttamisella ja luonnonvarainministeriön perustamisella. Tätä vastustamme vahvasti, koska tässä ajassa jos milloin tulisi enemminkin vahvistaa ympäristöhallintoa kuin heikentää. Äänestimmekin tästä lausumaan budjetin käsittelyn yhteydessä. Vihreätkin olivat hallituksen linjalla, mitä ihmettelin, koska julkisesti ovat kuitenkin ympäristöministeriötä puolustaneet.

Muutoinkin esillä oli monet nykyhallituksen ympäristön kannalta haitalliset esitykset, mm. aluehallintouudistuksessa ympäristöhallinnon alasajo, metsähallituksen luontopalveluiden heikentämissuunnitelmat ja kansallispuistojen rakentamishankkeet. Itse painotin vahvasti myös luonnon monimuotoisuuden turvaamisen tarvetta ja painokkaampia toimia sinne budjettikeskustelussa ja oli budjettialoitekin tänne saralle.

Sosiaali- ja terveystoimen osalta painotin kuntapalveluiden turvaamista ja riittävää rahoitusta, erityisesti vanhusten hoivan laatua, vammaisten henkilökohtaisen avun riittävää resursointia, opiskelijaterveydenhuoltoa ja kaikista pienituloisimpien asemaa mm. toimeentulotuen lasten perusosa, työmarkkinatuki, asumistuki sisältyivät vaihtoehtobudjettiimmekin. Lisäksi itse ajoin mm. elatustuen nostoa.

Muutoin eduskunnassa oli loppuun asti muutamia sosiaali- ja terveysalan asioita käsittelyssä. Ihmisoikeusselonteon yhteydessä valiokunnassa nostimme ikäihmisten sosiaalisia oikeuksia ja palveluiden laatua vahvasti esiin. Lisäksi itse koetin pitää heikkojen ryhmien, kuten päihdeongelmaisten oikeutta palveluihin esillä. Lisäksi ns. haitta-astelaki oli käsittelyssä. Siinä asetuksella heikkeni joidenkin vammaisryhmien haittaluokka mm. sokeiden osalta ja puolueryhmämme valiokunnassa vastusti tätä heikennystä ja siksi esitimme asiasta lausumaa. Samoin esitimme lausumaa siitä, ettei tapaturmalain haitta-astetta sellaisenaan saisi soveltaa esim. vammaispalveluihin.

Nyt vammaisjärjestöt pelkäävät, että heikennys luokassa saattaa vaarantaa palveluiden saantia, koska tällä hetkellä haitta-astetta sovelletaan mm. Kelan etuisuuksiin ja vam.palveluihinkin. Lisäksi lakiin liittyi kummallisuus naisten ja miesten haittarahan kertakorvauksen eroista, kun odotettavissa oleva elinaika vaikuttaa etuuteen. Tämä on tasa-arvon kannalta ongelmallinen ja nousi valiokunnan yksimielisessä mietinnössä esiin. Lastensuojelulain muutos oli myös käsittelyssä. Siihen esitimme mm. lastensuojelusosiaalityöntekijöiden määrän turvaamista, mutta hävisimme sen. Lakimuutos sisälsi kyllä ihan hyviäkin asioita mm. vankiloiden perheosastot, jotta jatkossa lapset eivät joudu oleen vanhempiensa kanssa vankiloiden niin karmivissa oloissa, kun tähän asti on ollut. Tähän astihan he ovat olleet paljuselleissä äiteineen Hämeenlinnan vankilassa!

Aivan joulun alla koetin kovasti toimia köyhimpien lapsiperheiden joululomien turvaamiseksi, kun Lomaliiton konkurssista aiheutui lomien peruuntuminen. Lisäksi sosiaalisesti tuettujenkin lomien asiakkaiden omavastuuosuudet olivat sisällä eli heiltä peruuntui loma, mutta rahatkin olivat sisässä konkurssipesässä. Soittelin ja vetosin eri tahoihin asiassa, mm. RAY:n ja SAK:n . Jätin myös kirjallisen kysymyksen asiassa hallitukselle. Lopuksi SAK korvasi jäsenilleen omavastuuosuudet, mutta muut jäivät ilman, mikä oli kyllä mielestäni todella väärin. Joku suoja pienituloisimmille pitäisi olla tällaisessa konkurssitilanteessa. Harmitti todella!

Nyt tammikuussa itselläni onkin jännät paikat, kun suoritan ammatillisen opettajan opintoihini liittyvää opetusharjoittelua Keudassa Tuusulassa. Opetan siis lähihoitajia ja vedän muutaman kurssin: sosiaali- ja terveydenhuollon toimintajärjestelmä, etiikka ja laatu-kurssin sekä verkostyön perusteet ja kotihoito-kurssin. Nyt olenkin tehnyt opetussuunnitelmia ja valmistellut tunteja innolla. Tulee siis mukava, mutta hieman erilainen tammikuu!

Lisäksi järjestämme erilaisia maakunnallisia tilaisuuksia Hämeessä nyt eduskunnan istuntotauon aikana.

Vapaa-ajalla olemme nähneet ystäviä. Joulun alla järjestimme tonttujuhlat kummilapsille ja lähisukulaisille. Oli siinä lapsilla jännittävää, kun tonttu kävi ihan oikesti kurkkimassa ikkunasta, tiputteli johtolankoja pihalle ja niiden avulla löytyi lahjat ja kirje saunalta...Lapsilla oli hauskaa.
Amigo-koiralle olemme opettaneet pulkan vetoa, kun hommasimme valjaat. Amigo on innoissaan, mutta mutkat menee vielä aika lailla suoraksi ja pulkasta saa pidellä todella kiinni....lisätreeniä siis vähän vielä tarvitaan.

Ei kommentteja: