sunnuntaina, helmikuuta 18, 2007

Eduskunta-aloitteita, jalkapalloturnaus, kasvomaalausta ja paljon mukavia keskusteluja

Eduskunta jäi sitten vaalitauolle perjantaina ja nyt sitten kuukauden ajan tehdään täysipäiväisesti vaalityötä! Viikonloppuna onkin ollut hulinaa: lauantaina olimme Forssan torilla ja sitten kiirehdimme leikkimieliseen jalkapalloturnaukseen Hämeenlinnaan. Peli oli kehitysvammaisia nuoria jalkapalloilijoita vastaan! Hauskaa oli! Forssan torilla oli mukava myös turista ihmisten kanssa, siellä on aina todella välitön tunnelma!

Tänään sitten laskiaissunnuntaina olen kiertänyt laskiaistapahtumia. Kasvomaalauksia teimme Filatovin Tarjan kanssa kaupunginpuiston tapahtumassa Hämeenlinnassa, ilmapalloja ja karkkeja jaoimme ja juttelimme ihmisten kanssa. Niin ja jouduinpa myös urheiluliikkeen vaatteita esittelemään muotishow:un. Käytiin toisessakin laskiaistapahtumassa ja illalla kirjoittelun alla on vielä muutama kolumni.

Perhe-elämälle tämä vaalityön aika on haastavaa, mutta meidän perheen tilanteessa ainakin molemmat ymmärtää tämän työn asettamat kiireet ja vaatimukset! Molemmat vipellämme nyt omilla tahoillamme toden teolla! Taitaa ne sentään koirakoulun jälkeen tulla Amigon kanssa kotiin, kun tänään on Antilla koiran hoitopäivä!

Viime viikko töissä piti sisällään nyt sen jätelain lopullisen käsittelyn. Kantamme hävisi porvareiden yhteistyön johdosta asiassa. Hassua ja valitettavaa, että muutoksesta hyötyvät nyt pieni joukko yrityksiä kuntalaisten, kuntien ja elinkeinoelämän kustannuksella. Lastensuojelulaki oli kanssa lopullisessa päätöksessä ja poikkeuksellisesti kannatin siinä hallituspuolueiden kannasta poikkeavaa lausumaa, jonka kylläkin puolueemme edustaja Virpa Puisto oli tehnyt. Kyse oli siitä, että huostaanottojen siirtyessä hallinto-oikeuksiin tulee seurata sen vaikutuksia sekä tarvittaessa alkaa valmistelemaan uudistusta seudullisten lastensuojeluelimien perustamisesta esim. paras-hankkeen mukaisten kuntayhtymien yhteyteen. Lastensuojelulain uudistus oli siis muilta osin todella hyvä ja sitä lämpimästi kannatin, mutta tähän hallinto-oikeuksiin siirtyvään päätöksentekoon suhtauduin kriittisesti.

Perjantaina eduskunnan istunnossa muuten kovasti arvostamani poliitikko Eero Akaan-Penttilä teki hieman erikoisen poliittisen vedon liittyen vammaisten henkilökohtaisen avustajan asiaan. Asiasta on yksimielisesti päätetty eduskunnan valtionvarainvaliokunnan mietinnössä (41/2006), jossa edellytettiin että vammaispalvelulain kokonaisuudistus toteutetaan ja samassa yhteydessä vaikeavammaisille turvataan oikeus henkilökohtaisen avustajan käyttämiseen. Myös sosiaali- ja terveysvaliokunnan mietinnössä vammaispoliittisesta selonteosta (19.10.2006) todettiin aiemmin, että hallituksen tulee jatkossa valmistella esitys avustajapalvelun kehittämisestä ja selvittää mahdollisuuksia asian toteuttamiseen. Kaikki ovat tarpeesta samaa mieltä. Asiasta päätetään pääsääntöisesti budjetin ja hallitusohjelman yhteydessä. Perjantaina käsittelyssä oli vuoden 2005 hallituksen kertomus, jonka yhteydessä Akaan-Penttilä esitti kirjausta ja lausumaa siitä, että asia tulee ratkaista jatkossa. Ilmassa oli kyllä aikamoista irtopisteiden keruuta vaalien alla, koska hän aivan hyvin tietää, että hallituksen kertomus vuodelta 2005 ei varmasti ole oikea paikka päättää tästä. Näitä irtopisteitä hänelle ei annettu, vaan hänen sooloilunsa hävisi. Ryhmämme on sitoutunut kuitenkin vahvasti asian hoitoon, kuten eduskuntakin on aiemmin kirjannut! Pidän itse erittäin tärkeänä tätä asiaa ja se tulee toteuttaa ensi kaudella ainakin kaikkein vaikeimmin vammaisille!

Jätin muuten myös kaksi kirjallista kysymystä viime viikolla: vakuutuslääkäreiden työhön liittyen sekä yleishyödyllisten yhdistysten verotukseen liittyen. Ensimmäinen koski sitä, että miten voitaisiin nykyistä paremmin taata vakuutuslääkäreiden riippumattomuus esim. työkyvyttömyysratkaisuissa. Useinhan hoitava lääkäri tai useampi hoitava lääkäri saattavat antaa puoltavan lausunnon, mutta vakuutuslääkäri pelkkien papereiden perusteella kielteisen. Mielestäni tulisi edellyttää vähintään asiakkaan tapaamista ratkaisuja tehtäessä. Yleishyödyllisten yhdistysten verotuksessa on puolestaan ollut ongelmia ensin alv-ratkaisujen osalta ja aivan viime aikoina tuloverotuksenkin osalta. Voittoa tuottamattomat yleishyödylliset yhdistykset tulisi pidättää verotuksen ulkopuolella. Koska esim. sosiaali- ja terveysalan palveluasunnoissa asuvien palvelumaksuihin ei suinkaan ole mahdollista mm. alv:a lisätä. Nyt kentällä on epävarmuutta ja vaihtelevuutta eri veropiireissä verotuksen osalta.

Jätin myös toimenpidealoitteen Evon kansallispuiston perustamisesta Lammille! Luonnon monimuotoisuuden suojelu edellyttää uusia suojelualueita etenkin Etelä-Suomeen, jossa virkistyspaineet sekä lajirunsaus on suurinta. Sipoonkorven puiston perustaminen on vireillä, seuraava voisi mielestäni sitten olla Lammi!

Tiistaina kävin Riihimäellä terveyspoliittisessa tilaisuudessa, jossa ministeri Haatainen oli käymässä. Keskiviikkona olin puolestani illalla OAJ:n paneelissa Hämeenlinnassa. Keskiviikkona oli illalla myös eduskuntaryhmämme päättäjäisiltamat. Torstai-iltana oli puolestani seuraamassa MTV:n vaalitempausta Grand Casinolla. Heinäluoman Eeromme pärjäsi mielestäni siellä oikein hyvin ja kannustimme innolla!

Tämän päivän kehut taidan antaa Maria Guzeninalle, sillä hän on osoittanut, että julkisuuden kautta politiikkaan tullut voi olla myös todella fiksu ja hyvä asiapoliitikko. Muuten suhtaudun varsin varauksellisesti julkisuuden kautta politiikkaan pyrkiviä, koska kyllä työn hoitaminen edellyttää tiettyjä poliittisia perusvalmiuksia, joita yleensä koulutus- ja työelämä sekä poliittinen kokemus tuovat.

Nyt mennään sitten kuukausi täyttä häkää!

Ei kommentteja: