sunnuntaina, lokakuuta 14, 2007

Ajankohtaisia aatoksia, toipumista ja personaltrainerina toimimista

Täällä voimat karttuvat vähitellen. Sairauslomalla olen nautittunut pitkistä kävelylenkeistä koiran kanssa. Eilen aamulla Hämeenlinnassa metsälenkillä valkohäntäpeura loikkasi aivan edestämme polulla...Hymy hiipi huulille...kyllä luonto on kaunis! Amigo-koira on innoissaan lumesta.Se loikki tuhatta ja sataa ja välillä heittäytyi lumea vasten pellolla. Alajärven rannassa on häkellyttävän kaunista, se on yksi virallisestikin hiljaiseksi alueeksi luokiteltu kohde Hämeenlinnassa. Nyt vain osin uhkaa maa-ainesten otto hanke alueen rauhaa. Saas nähdä,miten lupaan lautakunnassa maanantaina suhtaudutaan...

Politiikan kentällä sairaanhoitajien palkkakeskustelu jatkuu edelleen...Asia onkin ehdottoman tärkeä, sillä sosiaali-ja terveysalan ammattilaiset kokonaisuudessaan todella ansaitsevat paremman palkan. Sairaanhoitajien lisäksi kyllä myös muut alan ammattilaiset,kuten perhepäivähoitajat, lastentarhanopettajat,sosiaalityöntekijät,mutta myös kijastonhoitajat.

Edelleen minua suututtaa,että vaaleissa teemalla ratsastettiin,koska eduskuntahan ei päätä palkoista. Ainoa,mistä voi päättää on valtionosuudet tähän tarkoitukseen. Kokoomus on pettänyt tästä vaaleissa antamansa lupaukset. Monet kunnat nostavat nyt veroprosenttiaan,mutta varsin monet ovat myös ilmoittaneet joutuvansa harkitsemaan irtisanomisia,jos palkkojen korotuksiin ei tule riittävää tukea valtiolta. Tämäkö sitten palvelee työntekijöiden etua?

Palkkakysymyksestä vielä sen verran,että Kokoomus toistaa toistamistaan, ratkaisun historiallisuutta. Historiallinen ei suinkaan ole heidän osuus (150 M) palkkoihin, mutta siitä pidetty melu on. Se on nimittän 0,8 %,kun viime kaudellakin tupon yhteydessä saatiin kunta-alalle yleisten korotusten lisäksi 3,9 %:n korotus,joka suuntautui pääosin juuri naisvaltaisille aloille. Tarpeeksi ei kuitenkaan sekään ollut. Kyllä henkilökunnan saatavuuden kannalta on tärkeää,että palkka vastaisi koulutusta ja työn vaativuutta. Sairaanhoitajilla on myös täysi oikeus penätä annettujen lupausten perään. Mutta palkan lisäksi myös henkilökunnan määrä ja muut työolosuhteet vaikuttavat (kuten etenemis- ja koulutusmahdollisuudet, johtajuus ja ennen kaikkea henkilökunnan määrä) työhön hakeutumiseen. Nyt vaikuttaa tilanne todella huonolta,kun valtionsouuksien määrä ei tarkoitukseen ole mitenkään riittävä.

Muutenkin koko palkkalupaus vaaleissa ihmetyttää. Törkeintä on,että sairaaloissa oli monen tahon kertoman mukaan jaettu materiaalia,että äänestämällä kokoomusta saat 500 euroa lisää palkkaasi. Suututtaa myös opposition jatkuva räksyttäminen tästä sikäli niin tärkeästä palkka-asiasta. Siirryttäisiin jo muihinkin teemoihin.

SDP tavoite vaaleissa ja vaalien jälkeen on ollut henkilökunnan määrän lisääminen ennen kaikkea ikäihmisten palveluihin,jotta ihmisarvoinen elämä ikäihmisillemme voisi toteutua. Palveluiden laadun parantaminen on tämän ajan kaikkein tärkein tavoite ikäihmisten palveluissa. Koska hallitus satsaa aivan liian vähän palveluihin mm. henkilökunnan lisäämiseen, jätti oppositio asiasta välikysymyksen sekä yhteisen 600 M budjettialoitteen. Välikysymyksessä tulivat esiin myös palkkakysymykset, mutta sen ydin oli palveluissa, miten voidaan turvata ja kehittää niin vanhus-, vammais-, lapsiperhe- ja koulupalveluja. Hallitus ohjaa palveluihin paljon vähemmän kuin edellinen hallitus,vaikka maamme on 2 mrd euroa rikkaampi ja palvelutarpeet kasvaneet. On arvokysymys,mihin rahat käytetään ja nyt jyrää oikeistolaiset arvot. Hämeenlinnan kaupungin osalta sain erittäin järkyttyneen viestin opetustoimen osalta. Se siitä oikeiston sivistystä tukevasta linjasta...

Sosiaali-ja terveysvaliokunnassa teemme ja tuomme esiin omaa vahtoehtoamme koko ajan. Esim. lapsilisänkorotus,joka tulee ensi vuonna vain yksinhuoltajille, olisi sen lisäksi syytä ohjata kaikille lapsiperheille. Myös niille kaikkein köyhimmille,jotka ovat toimeentulotuen saajia,sillä toimeentulotuestahan lapsilisä leikkaantuu pois. Myös budjettialausunto on työn alla valiokunnassa ja siihen tuomme oman vastalauseemme. Se on sitä vaihtoehtoa.Itse tein ryhmäaloitteidemme lisäksi budjettialoitteet elatustuen nostosta, vammaisten henkilökohtaisen avustajan toteuttamisesta, vanhustenhuollon laadun parantamisesta, opiskelijaterveydenhuollosta, nuorisotyön määrärahoista ja luonnon monimuotoisuuden turvaamisesta. Ryhmämme nimissä on tärkeimmät yhteiset,kuten toimeentulotuen perusosan korotus, palveluiden turvaamisesta ja kehittämisestä, lapsilisästä jne.

Maakunnan aloitteista nimissäni on Perttulan erityisammattikoulun rahoituksen turvaaminen ja museoviraston aluetoimipisteiden rahoitus sekä Humppilan tasristeyksen kunnostamisesta. Suurimmat alueelliset hankkeet on tehty yhdessä alueen kansanedustajien kanssa,joista mainitsen nyt vaikkapa 2-tien lisärahoituksen, 10-12-tien parannuksen, lisäraide Kerava-Riihimäki, joukkoliikenteen ostomäärärahat, Riihimäen asemalaiturin esteettömyys jne..


Selkäleikkaukseni ilmeisesti laukaisi viiveellä tämän heikon olon...Väsymys on ollut oikeasti varsin kova ja itku herkässä. Kummasti myös kertyy aina samoihin aikoihin monia pieniä vastoinkäymisiäkin, nyt on ollut lähipiirissäkin kaikenlaista. Mainitaan nyt vaikkpa isoäitini heikko tila...Mummolla on voimat kyllä ihan lopussa. Mummo oli tippunut vanhainkodissa pesutuolista ja 99-vuotiaana leikattiin. Näyttää siltä, että tämä oli mummolle liikaa...

Mutta paljon on hyvääkin ja osin oon vähän pystynyt heittäänkin työasioita taakse. Tallilla olen touhunnut, Wilma hevonen muutti tallia aivan toisen kotimme viereen. Nyt se on melkein kuin kotona. Piipahdus kiireisenäkin päivänä helpottuu. Wilman kanssa ratsastelu syksyisissä metsissä rentouttaa, samoin kuin kunnon monte'-spurtti radalla tai laukka pitkin pöllyävää kylätietä.

Salitreenausta oon myös tehostanut. Antinkin oon roudannut salille. Tavoite on,että Antti saisi yhden hyvin ja huolella treenatun lihaksen (mahareppu) vahdettua moneen pienempään (sixpack)...Antti koittaa vaan selittää,että eikö yksi iso olisi parempi kuin monta pientä ja että miksi tyytyä sixpackiin,kun mäyräkoiran saa halvemmalla...Eli jonkun verran on vielä tehtävää personaltrainerina...:)

Ennen sairauslomaa ehdin tehdä tiukan rutistuksen erilaisia tilaisuuksia mm. Nastolassa ja Forssassa olin alustamassa puolueen kehittämisestä ja oppositiopolitiikasta. Lopella naispiirin kunnallispolitiikka seminaarissa. Hämeenlinnassa olin kehitysvammaisten edunvalvontapäivillä puhumassa ja Forssassa esittämässä runoja eräässä poliittisessa tilaisuudessa. Menoa ja meininkiä siis on riittänyt...Pian lienen taas voimissani kaikkiin tehtäviin!:)

Ei kommentteja: