lauantaina, lokakuuta 20, 2007

Isovanhempien päivästä, kehitysyhteistyöstä ja paikallisesta Kirkkomäen maa-ainesluvasta

Tänään isovanhempien päivänä piipahdin taas Koukkuniemessä mummoani katsomassa. Mummo nukkui koko vierailun ajan, voimat on vähissä... istuin kuitenkin vieressä ja pidin kädestä kiinni, silittelin ja juttelin. Uskon, että mummolle on tärkeää sekin, että aistii läsnäolon.

Tässä on nyt lähipiirissä isovanhemmilla varsin vaikeita hetkiä muutoinkin. Antin pappaa käytiin katsomassa viikolla Kokemäellä ja hänen vointi on vieläkin heikompi. Keuhkokuume vei voimat ja nyt ei jaksa hengittää eikä syödäkään ilman apua.... Surullista, vaikka ymmärrettävää,että voimat alkaa hiipua - on jo tosi vähissä!

Tällaista tänään päällimmäisenä. Oma vointi on parantunut ja ihan oikeasti olen malttanut ja jopa onnistunut pyristelemään muutamasta luottamustehtävästäni irti! Todella koetan laittaa nyt elämääni edes vähän uuteen uskoon. No, kahden luottamustehtävän vähentäminen, ei vielä ole kovin paljoa,kun yhteensä niitä laskin olevan 28! Pakko jatkaa samalla linjalla ja vähentää työtaakkaa, jotta elämän saa kohtuulliseksi. Kovin helppoa se ei vain ole, kun kaikissa olisi mielellään ja toisaalta kovin helpolla ei meinaa irti päästä,vaikka syyn nyt pitäisi olla riittävän painavan.

Politiikassa on edelleen esillä ollut Tehyn työtaistelusuunnitelmat ja palkka-asiat. Sen lisäksi kehitysyhteistyö on puhututtanut, kun hallitus pääsi yhteisymmärrykseen kehityspoliittisesta ohjelmasta. Myös EU:n perustuslaillinen sopimus tai paremmin EU:n uudistussopimus, jolla nimellä kai sitä nyt muokattuna on parempi kutsua, on viime metreillä.

Kehitysyhteistyöpolitiikasta käydään piakkoin eduskunnassa myös keskustelu. Tärkeää on, että köyhyyden ja eriarvoisuuden poisto pysyisi ykköstavoitteena. Ympäristöasioiden nosto vahvaan rooliin on myös perusteltua. Nämä kaksi tärkeää tavoitteta linkittyvät vahvasti toisiinsa.

YK:n 0,7 %:n tavoitteesta tulee oikeasti pitää kiinni ja todella toivon, että Väyrysenkin esittämä korotus kehitysyhteistyörahoihin saadaan. Kummaa vastuunpakoilua on kyllä se, ettei ministeri itse ole hoitanut asiaa hallituksessa! Eduskunnan liikkumavara kun budjettiin on aina vähäinen ja kipeitä tarpeita monia. Tärkeää on kantaa vastuu globaalin solidaarisuuden toteutumisesta ja köyhimpien auttamisesta. Toivottavasti tahtoa lisätä tarvittava summa löytyy!

On se niin käsittämätöntä, että meillä ja muissa länsimaissa podetaan elintasosairauksia, kuten liikalihavuuden seurauksia, ja samaan aikaan maailmassa kuolee puhtaan veden puutteeseen ja nälkään tuhansia ihmisiä päivittäin. Maailma on todella epätasa-arvoinen! Ja samalla joka vuosi taistellaan näistä kehitysyhteistyörahoista, joilla autetaan esim. puhtaan juomaveden saantia maapallolla - ihmisten tärkeimpien perustarpeiden täyttämistä!

EU:n uudistussopimus sisältää pääosin alkuperäisen perustuslaillisen sopimuksen sisällön, mutta joitakin tunteita ja vastustusta kohdanneita asioita, kuten EU:n kansallishymni ja lippu on poistettu. Valitettavan sekava tai monimutkainen sopimuksesta tuli, kun yhtä sopimusta ei saatu aikaan. Nyt siis vain viilataan ja parannetaan vanhoja sopimusrakenteita. Joka tapauksessa tärkeitä tavoitteita avoimuuden, demokratian vahvistamisen ja määräenemmistöpäätösten osalta sopimukseen sisältyy. Niin ja tulee se EU:n presidenttikin sitten. Pitkä prosessi, joka nyt onneksi jonkinlaisena parannustyönä saadaan kuitenkin eteenpäin!Joka tapauksessa parantaa vallitsevaan nähden EU:n toimintaa.

Niin ja mitä siihen viime blogissani mainittuun ymp.lautakunnan kokoukseen liittyen, niin annoimme sitten yksimielisesti kielteisen lausunnon Alajärven lähistölle suunniteltuun maa-ainesten ottamista koskevaan ns,Kirkkomäen lupaan. Vetosimme ensisijaisesti kulttuurihistorialliseen maisemaan Härkätien varressa sijainnin vuoksi, mutta myös melu-, pöly-, ja muuhun ilmanlaadun haittaan ja luonnon monimuotoisuusnäkökulmaankin.

Lisäksi 600 metrin sisällä kaavaillusta ottoalueesta olisi 10 kiinteistöä! Mainitsimme myös kasvavasta liikenteestä ja siitä ettei alue ole kaavassa maa-ainestenottoaluetta. Itse ainakin sydämessäni koen lähiseudun asukkaiden hädän ja pelon siitä, että naapuriin on tulossa jopa 300 metrin läheisyydelle tällainen toiminta. Alueelle on maaseudun ja luonnon rauhaan hakeutuneet ihmiset rakentaneet aivan viime vuosinakin tietämättöminä suunnitelmista, koska kaavastakaan niitä ei ole voinut ennustaa. Tämä ei ole peruste kieltää lupaa, mutta mielestäni inhimillinen näkökulma! Jos itse asuisin siellä vastustaisin ja lujasti - ja niin vastustin nytkin!

Ihan hyvä asia on sekin,että Wilma-hevoseni on ollut superihana ja hyvässä kunnossa viime ajat! Tallilla koittavat houkutella minua ravikorttia ajamaan ja monte'-lähtöön....No siihen en nyt lähde eikä aika antaisi periksikään.., mutta ihana mennä lenkkejä, kun toinen on täynnä energiaa ja elämäniloa! Horse Show:ssa käytiin Antin kanssa perjantaina pikaisesti. Siellä vasta hienoja hevosia olikin,vaikka mun mielestä tietysti Wilma on maailman paras!

Ensi viikolla palaan minäkin nyt taas sorvin ääreen! Mukava taas palata töiden pariin! :)

Ei kommentteja: