sunnuntaina, helmikuuta 17, 2008

Aloite vanhusasiainvaltuutetusta, uudet vanhustenhuollon laatusuositukset ja "huussilähettilään" rooli

SDP:n puheenjohtajakilpa pitää poliittisen keskustelin vireänä ja hyviä ehdokkaita on kisaan ilmaantunut. Hieno juttu, että sosialidemokratia tuntuu taas kiinnostavan suurta yleisöä ja hyvä, että puolueen monikasvoisuus tulee esiin eri ehdokkaiden kautta! Omat pj-suosikkini mainitsinkin jo viime blogissa, mutta muutkin ovat oikein hyviä ehdokkaita. On ilo seurata kilpaa ja tukea omalta osaltani tehtävään pyrkiviä.

Tein tällä viikolla eduskunnassa toimenpidealoitteen vanhusasianvaltuutetun viran perustamisesta vahvistamaan vanhusten oikeuksien eteen tehtävää työtä ja edistämään vanhustenhuollon laadun parantamista yhteiskunnassa. Ikäihmisten hoivan puutteet ovat yhteiskuntamme pahimpia häpeätahroja. Tarvitaan monia toimia, jotta voidaan varmistaa vanhusten oikeuksien toteutuminen ja ihmisarvoisen elämän turvaaminen.

On hyvä, että vanhustenhuollon laatusuosituksia on nyt parannettu, mutta ne ovat vain suosituksia, joten mielestäni tarvitaan kyllä tiukempia lainsäädännöllisiä toimia vanhusten perusoikeuksien turvaamiseksi ja riittävien sekä laadukkaiden palveluiden varmistamiseksi.
Uusissa laatusuosituksissa on hyvää, että ne osin tiukentaisivat henkilömitoitusta miniminormin avulla. Samoin ne painottavat oikein ennalta ehkäiseviä palveluja ja toimintakyvyn ylläpitoa. Hienoa on, että pääsääntöisesti jatkossa edellytettäisiin yhden hengen huoneita pitkäaikaisessa hoivassa. Tämä on hyvä ja tärkeä parannus,minkä puolesta olen itsekin puhunut! Mutta huoltakin laatusuosituksiin liittyy. Ensinnäkin se, että toteuttamiseen tarvittaisiin kuntiin resursseja, joita hallitus on antanut aivan liian vähän tämänkin vuoden budjetissa. Vähemmän lisää kuin edellinen hallitus, vaikka tarpeet ovat kasvaneet ja taloudellinen tilanne on yhteiskunnassa erittäin hyvä.

Toinen ongelma on se, että nämä ovat vain suosituksia. Kysymykseksi jää, miten ne astuvat täytäntöön ja aiotaanko esim. valvonta- ja ohjaustoimintaa lisätä, jotta lääninhallituksilla olisi mahdollisuus seurata, että oikeasti kunnissa mentäisiin suositusten mukaisesti eteenpäin. Kolmas huoli liittyy siihen, että kun painotetaan ennalta ehkäisyä, mikä toki on oikein, niin samalla tulee riittävästi huolehtia kaikista huonokuntoisimmistakin ja parantaa heidän asemaansa ja hoivaa. Tulee huolehtia, etteivät nämä kaikkein eniten apua tarvitsevat nyt jää jalkoihin, jos pääpaino toimenpideissä kohdistuu toisenlaisiin toimiin.

Aloitteeni vanhusasianvaltuutetusta on allekirjoittanut varsin moni edustaja. Se olisi yksi askel lapsiasianvaltuutetun kaltaisesti ajamaan ja vahvistamaan ikäihmisten etua. Ensisijaisesti tarvitaan toki edellämainitsemiani toimia: riittävää resurssointia, normitusta vanhustenhuoltoon sekä valvonta- ja ohjaustoimintaa. Väestön ikääntyessä ikäihmisten tarpeet tulisi eri sektoreilla nostaa entistä vahvemmin esiin ja tässäkin työssä vanhusasianvaltuutettu olisi tärkeä ja hyvä toimija. Myös professori Kivelä esitti asiaa selvityksessään.

Viikko on mennyt mukavasti. Maanpuolustuskurssi loppui keskiviikkona ja taas olen päässyt normaaliin arkeen kiinni. Kurssi oli kaiken kaikkiaan oikein hyvä ja porukka oli aivan huippu!:) Tiistaina kävin illalla puhumassa Hämeenlinnassa naispiirin kunnallisvaalitilaisuudessa. Keskiviikkona ja torstaina eduskunnassa käytiin välikysymyskeskustelua. Torstai-iltana oltiin Kirkan muistokonsertissa ja siellä oli hyvä fiilis. Kirka on kyllä niitä harvinaisia muusikoita,joka on tuttu lähes kaikkien ikäluokan edustajille - todellinen musiikkilegendamme!

Perjantaina tapasin invalidiliiton väkeä vammaisten henkilökohtaisen avustaja-asian merkeissä. Illalla olin Hml:n-Riihimäen Suomi-Viro-yhdistyksen Saku-ilta Riihimäellä, jossa olin varapuheenjohtajana mukana. Lauantaina oltiin illalla Riihimäellä myös teatterissa katsomassa vaikuttava Hedda Gabler -näytös. Oli mukava nähdä tuttuja teatterillakin.

Olen saanut uuden "tittelinkin", nimittäin huussi-lähettilään nimikkeen...Ihan tosi!:) Ja tehtävä on oikeasti tärkeä! Kyse on siis globaalin sanitaatio-ongelman esiin nostamisesta. Puutteellisesta sanitaatiosta kärsii maailmassa peräti 2,6 miljardia ihmistä. Sanitaation puutteista johtuviin seurauksiin kuolee tuhansia ihmisiä päivittäin. Sanitaation puutteet estävät myös tyttöjen koulun käyntiä.

Tämä vuosi on nimetty YK:n sanitaation nimikkovuodeksi ja tähän työhön olen lupautunut omalta osaltani mukaan. YK:n vuosituhatjulistukseessa on tavoite puolittaa ilman kohtuullista sanitaation määrää olevien osuus vuoteen 2015 mennessä. Kyse on yhdestä keskeisimmistä ja vaietuimmista terveysongelmista maailmalla. Asia liittyy myös ilmastonmuutokseen, koska kuivuus lisää tarvetta kuivakäymälöihin. Niiden ja koko vesiosaamisen edistämisessä maammekin voisi olla yhä aktiivisempi. Myös kotimaassa vesiklosetin sijaan esim. kesäasuntoihin on syytä suosia kuivakäymälöitä, jotka ovat entisaikojen pihan perän huusseista jo kehittyneet aimo loikkia sisäkäyttöön soveltuviksi ja käyttömukavuudeltaan huomattavan paljon miellyttävimmiksi. Se on ekologinen valinta.

Ei kommentteja: