torstaina, huhtikuuta 03, 2008

Australian kuulumisia

Australian kuulumisia

Terveiset Australiasta, jossa ollaan valiokunnan kanssa työmatkalla. Matka on ollut pitkän lentokoneessa istumisen jälkeen oikein antoisa ja mielenkiintoinen.

Olemme tavanneet muun muassa Canberrassa ministeriön eri osastojen virkamiehiä, jotka esittelivät Australian sosiaali- ja terveysjärjestelmää. Sydneyssä sunnuntaina ehdittiin vähän nähdä kaupunkiakin mm. sightseeing -risteilyllä. Canberrassa sen sijaan päivät ovat olleet kiireisiä. Australiasta on jäänyt erityisesti mieleen alkuperäiskansan asema ja historian kauhukertomukset, kuinka valkoiset kohtelivat aborginaaleja. Tänäkin päivänä aborginaalien asema on edelleen monella tavalla heikko, esim. odotettavissa oleva elinikä on valkoisilla 17 vuotta alkuperäisväestöä korkeampi!

Muuten Australian haasteet ovat monella tavalla samantapaisia kuin Suomen, mm. väestön ikääntymisen ja alkoholin- ja huumeiden käytön lisääntymisen osalta. Toisaalta on myös omanlaisia haasteita, kuten asunnottomuus ja laajan maan haasteet palveluiden tuottamiselle yms. Mielenkiintoisia esityksiä on kuultu ja keskustelua käyty mm. maidemme sosiaaliturvasopimuksen voimaan saattamisesta. Suurlähetystöön oli illalla kutsuttu seudun suomalaisia ja oli mukava jutella monien 1960-luvulla maahan saapuneiden suomalaisten kanssa.

Silmiin on pistänyt myös australialaisten ystävyys ja small talk. Yleensä lähes kaikille vastaantulijoille sanotaan jotain ja tervehditään. Se tuntuu tosi mukavalta. Tällaisesta me Suomessa voisimme kyllä ottaa mallia!

Yhtenä aamuna ehdimme käydä kenguruja katsomassa joen rannassa. Muutama nähtiinkin loikkimassa tosin aika kaukana. Koska maassa on satanut, niin ruohoa on kaikkialla saatavissa ja tästä johtuen eläimet eivät tule ihmisasutuksen luokse samalla lailla kuin kuivina aikoina. Aika vekkuleita eläimiä ja minua yllätti niiden koko! Aika isoja olivat nämä kengurut.

Brisbanessa kävimme suomalaisen yhteisön vanhainkodissa ja tapasimme Australiassa asuvia suomalaisia. Oli mukava kertoa positiivisia uutisia siitä, että maidemme välinen sosiaaliturvasopimus näyttänee vihdoinkin toteutuvan. Juttelimme mm. siitä, kuinka tärkeää on, että suomalaisille on omia vanhustenhoivayksiköitä, koska esim. dementoituessa monelta saattaa kadota englannin kielen taito ja lapsuuden kieli palautuu. Silloin voi jäädä aivan yksin vanhustenhoivayksikköön, jos kukaan ei osaa kommunikoida kielellä. Tämä koskee monia Australiassa asuvia suomalaisia ja toisaalta omassa maassammekin esim. ikääntyviä maahanmuuttajia. Tulkin käyttö tulee vähintäänkin varmistaa tällaisilla tilanteissa. Ihania ikäihmisiä oli täällä! Mummojen ja pappojen seurassa on aina niin mukavaa!

Tapasimme myös nuorisopuolen varaministerin, jonka kanssa keskustelimme mm. nuorten alkoholin ja huumeiden käytöstä.

Täältä kaukaa seurasimme myös jännittäviä alkuviikon käänteitä ulkoministerin asemassa ja uuden valinnassa. No, ne ovat toisen puolueen asioita ja näihin en halua sen enempää puuttua.

Antin tanssi se vaan jatkuu. Samba taitaa kyllä tulevana sunnuntaina olla aika haaste! Katsotaan saadaanko miehen energiat ja yleisön sympatiat liikkeelle!;)

Ei kommentteja: