maanantaina, maaliskuuta 31, 2008

Kehitysaputavoitteet,palvelut,asiakasmaksut ja sosiaaliturvauudistus esillä valtion talouden kehyksissä...

Viime viikko on ollut taas vauhdikas! Tiistaina eduskunnassa oli valtion talouden kehykset käsittelyssä. Kehyksien osalta huolestuttaa aivan erityisesti pienet palvelupanostukset. Valtionosuuksia palveluihin ohjataan aivan liian vähän esimerkiksi vanhusten laatusuositusten toteuttamiseen sekä vammaispalveluiden kehittämiseen (mm. henkilökohtaisen avustajan toteuttamiseen). Lisäksi asiakasmaksujen korotuksia en voi hyväksyä, kun ne kohdentuvat rajuimmin kaikista pienituloisimmille.

Erityisen väärin on myös se, että asiakasmaksutulot leikataan kuntien valtionosuuksista pois, joten niillä ei päästä parantamaan palveluiden laatua. Maksut on myös tarkoitus sitoa indeksiin, mutta etuuksia ei. Asiakasmaksut ovat muutenkin Suomessa Euroopan suurimpia (Irlannin ja Englannin jälkeen). Suunniteltujen korotusten jälkeen asiakasmaksumme tulevat olemaan Euroopan kalleimmat! Tämä on väärin ja lisää omalta osaltaan terveydenhuollon eriarvoisuutta.
Sosiaaliturvauudstus on tärkeä, mutta hallitus ei ole varannut siihenkään yhtään rahaa, jos ei huomioida 0,5 miljoonan varausta komitean työskentelyyn!! Siis rahaa ei ole pienituloisille yhtään, mutta komitean kokoustamiseen tämä summa. Asia on vakava ja jo vähän surkuhupaisakin...

Myös Evo-rahojen (eritysterveydenhuollon tutkimusrahoja) aiotaan leikata...Ja erittäin huonoa on myös nykyhallituksen tiukennukset tuottavuusohjelmaan, jotka kohdistuvat myös sosiaali- ja terveyssektorillekin, kuten Stakesin toimintaan. Näitä ryhmämme tulee varmasti sosiaali- ja terveysvaliokunnassa vastustamaan ja antaa oman vastalauseensa kehyksille. Muutenkin hieman huolestuttaa Stakesin ja kansanterveyslaitoksen yhdistämisen vaikutukset. Uudistus voi olla hyväkin, mutta tuloksia ei saa tehdä sisällön kustannuksella. Työsuojelurahojen leikkaus myös huolestuttaa. Näitä käsiteltiin valiokunnassa ja tullaan vielä jatkamaan.
Muiden sektoreiden osalta haluan vielä mainita mm. kehitysyhteistyörahojen riittämättömyyden, jotta pysyttäisiin tavoitteessa 0,7 %:a vuoteen 2015 mennessä. Nykyhallituksen panoksella tavoitteen toteuttaminen vaarantuu. Tätä ei pidä hyväksyä.

Joukkoliikennepanokset ovat liian vähäiset ja mm. Etelä-Suomen metsien suojeluun on varattu liian vähän resursseja työryhmän esittämästä. Luonnon monimuotoisuuden suojelun tulisi olla kuitenkin keskeinen tavoittemme.

Muuten täysistunnossa äänestettiin perjantaina NRF-joukkoihin osallistumisesta. Keskiviikkona oli vieraanani Kiipulan erityisammattikoulun valmistavan luokan oppilaita. Torstaina kyselytunnilla oli esillä Tiibetin asema ja Olympialaiset. Itse pääsin esittämään ryhmämme kysymyksen mielenterveyspalveluista. Viittasin kysymyksessäni mm. siihen, että mielenterveyspalvelut ovat jääneet hoitotakuussa häviölle suhteessa somaattisiin sairauksiin. Mielenterveysongelmat kuitenkin kasvavat ja pelkästään 400 000 suomalaista syö masennuslääkkeitä! Suurin osa heistä ei saa terapia- ja tukipalveluja, vaan apu jää pilleripurkin varaan, mikä on väärin. Kysyin myös, mitä hallitus aikoo tehdä työelämän kehittämiseksi, jotta työelämässä jaksettaisiin nykyistä pidempään ja ettei lyhyen ajan voittojen maksimoimisessa, kilpailussa ja tehokkuudessa menettäisi sitä kaikkein tärkeintä eli ihmisyyttä.

Perjantai-iltana lähdimme sosiaali- ja terveysvaliokunnan kanssa Australiaan. Lauantaina Sydneyssä oli ilmastonmuutokseen liittyvä kampanja, minkä vuoksi kaupungista sammutettiin kaikki julkiset valot...Tärkeää että tällaisellakin tavalla nostetaan ilmastonmuutosta esiin. Puolitoista viikkoa olemme reissun päällä...

Nyt alkavalla viikolla salissa on liikennepoliittinen selonteko. Siinä ei ole valitettavasti esim. tarvittavaa lisärahaa 2-tien kunnostamiselle. Ei ole myöskään 10/12-tietä (kuin 2010 jälkeen varauksena)...Hallitus jättää huomioimatta nämä Hämeen ykköshankkeet tai lykkää niiden toteuttamista. Myös joukkoliikenteen hankkeet ja erityisesti radan kunnossapitorahat ovat aivan liian vähäiset, mitä kipeästi tarvittaisiin mm. ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Muun muassa Helsinki-Riihimäen radan välityskyvyn parannusta olisi todella tarvittu pikaisesti. On harmi, etten pääse osallistumaan liikennepoliittisen selonteon keskusteluun, kun olen täällä reissun päällä...Muun muassa näitä olisi nostanut keskustelussa esiin.

En myöskään pääse Anttia kannustamaan sunnuntain tanssiin, mutta eiköhän se taas hyvin mene. Vähän on ruvennut jo huvittamaan, jos Antti sitkeesti vaan tanssahtelee ja onkin loppuerässä esim. Tuuli Matinsalon tai Maria Lundin kanssa....

Ei kommentteja: