keskiviikkona, huhtikuuta 16, 2008

Monenlaista touhua, vankilareissu ja asiakasmaksut

Viime viikko meni suunnitellulla vauhdilla! Keskiviikkona oli normaali työpäivä eduskunnassa ja lisäksi minulla oli mukava vierasryhmä Nastolasta. Torstaina olin ETNO:n eli etnisten suhteiden neuvottelukunnan paneelissa ryhmämme edustajana. Teemana oli maahanmuuttajien vaikutusmahdollisuudet ja maahanmuuttokysymykset. Illalla olin puhumassa Turengissa omakotiyhdistyksen tilaisuudessa ikäihmisten asumiseen liittyen.

Perjantaina oli eduskunnassa nuorten parlamentti ja siitä johtuen meillä ei ollut tavallisia kokouksia. Nuorten parlamenttiin liittyen tapasin koululaisia Lammilta, Lahdesta ja Iittalasta. Ihania ja fiksuja nuoria olivatkin! Hienoa, että koulut ovat aktiivisia osallistumaan nuorten parlamenttiin. Siitä kiitos myös aktiivisille opettajille!

Lauantaina meillä oli SDP:n piirikokous Asikkalassa, jossa olin. Piirikokouksen jälkeen olin puhumassa ja keskustelemassa Asikkalan nykyisten valtuutettujen ja tulevien ehdokkaiden tilaisuudessa. Sunnuntaina olin taas tsemppaamassa Anttia tanssishow:ssa. Kotoa lähtiessä totesin, että muista nyt sitten, että se on tanssi, ei marssi!:)Hienostihan se menikin ja Antti siis jatkaa edelleen tanssin pyörteissä...Harmi vaan, että Vappu tippui, kun hän on ollut niin elämäniloinen, aurinkoinen ja eloisa! Mutta hienoa,että Antti pääsi jatkoon!

Maanantaina olin Hämeenlinnan suljetussa naisvankilassa tutustumassa paljuselliongelmaan sekä vankilassa äitiensä kanssa olevien lasten asemaan. Oli mielenkiintoinen ja opettava kokemus! Jutustelin joidenkin vankienkin kanssa heidän toiveistaan yms. Paljusellit järkyttivät. On se niin väärin pieniä lapsia kohtaan, että hekin ovat klo: 19-7 sellissä vangittuina vain paljun ja vesipisteen varassa. Kävin myös kolmen naisen paljusellissä! Aivan epäinhimilliseltä olosuhteet vaikutti. Ajatella, että siinä on sitten käytävä paljulla asioimassa toisten silmien alla.
Onneksi viime hallituskaudella Hämeenlinnan paljuselliongelmat nostettiin ensimmäistä kertaa budjetin tasolle kirjauksina. Harmi, että peruskorjaus alkaa vasta myöhemmin. Nyt koettavat ratkaista paljuselliongelmaa erilaisin väliaikaisratkaisuin ennen sitä.

Vierailulla yllätti vankisairaalan tilanne ja suunnitellut muutokset ja osastojen mahdolliset sulkemisetkin! Todella hurjia suunnitelmia osastojen sulkemisesta. Toivottavasti ratkaisut tulevat olemaan järkeviä, ettei vankien terveydenhuoltoa vaaranneta tai heikennetä.

Tuo lasten asema vankilassa myös mietityttää. Suljetulla osastolla on lapsia 2-vuotiaaksi asti ja avovankilassa 3 vuoteen asti. Luulen, että vankilaympäristön täytyy vaikuttaa lapseen jo noin pienenäkin. Ohjaaja kertoikin, kuinka kummissaan lapset ovat esim. tavallisen kaupungin äänistä, kun ovat tottuneet olemaan vain vankilaympäristössä. Toisaalta vankilan vaihtoehto olisi monelle lapselle paljon huonompi vaihtoehto. Vankiäidit ovat myös hyvin motivoituneita lasten hoitoon ja lasten osasto on varsin hyvä. Ulkoilualueena on kuitenkin karu vankilan sisäpiha vain. Lasten oikeuksien kannalta asia askarruttaa. Hyväntuulisia ja suloisia osaston lapset kyllä olivat!

Vankilasta kiirehdin Hml:n lasten ja nuorten foorumiin, jossa me muutamat päättäjät olimme vastaamassa lasten ja nuorten kysymyksiin. Tilaisuus oli hyvä ja tuki hyvin lasten ja nuorten vaikutusmahdollisuuksia! Kaupunginhallitus oli myös lauantaina ja käsittelimme mm. länsireunan suunnitelmaa eli ns. moottoritien kattamaista.

Tiistaina eduskunnassa alkoi asiakasmaksuuudistuksen käsittely. Keskustelu oli kiivasta ja intohimosta salissa. Korotukset vaikeuttavat pienituloisten elämää. Lisäksi ne lisäävät terveydellistä eriarvoisuutta ja eriarvoisuutta palveluiden saannissa. Myös yksityisiä palveluja suositaan julkisen kustannuksella, kun esim. hammashoidon maksut nousevat merkittävästi lähemmäs yksityisiä maksuja ja jossakin toimenpiteessä maksut nousevat jopa julkisella sektorilla yksityisen ohi. Samalla Kelan sv-korvausta hammashoitoon on nostettu, mutta julkista hammashoitoa ei ole vahvistettu. Näin ollen yksityistä on suosittu julkisen kustannuksella. Näin vaarantuu kaikkien saatavilla olevan kohtuuhintaisen terveydenhuollon ja hammashoidon tilanne.

Väärin on myös se, että maksuista saatavat maksutulot vähennetään kuntien valtionosuuksista, joten niillä ei päästä parantamaan palveluiden laatua. Lisäksi maksut sidotaan indeksiin, vaikka kaikkia etuuksia ei vastaavasti ole sidottu indeksiin. Terveyskeskusmaksut ja erityisesti hammashoidon maksuja aiotaan merkittävästi nostaa. Päivähoidossakin esim. kahden työssäkäyvän vanhemman perheiden lasten päivähoitomaksut nousevat aika reippaasti jo silloin, kun vanhempien tulot ovat selvästi alle keskitulojen.

Huolta aiheuttaa myös mahdollisuus jatkossa nostaa päivähoitoryhmän maksimikokoa väliaikaisesti, kun kunta velvoitetaan turvaamaan työllistyvän vanhemman lapselle päivähoitopaikka saman tien. Väliaikaisuus tulisi säädellä, jotta se ei jäisi kuntien itse määriteltäväksi. Muutoin pelkään ylityksistä tulevan käytännön. Lisäksi pelkään, että tämä välitön kokopäivähoidon järjestämisvastuu silloin, kun lapsi on puolipäivähoidon piirissä saattaa tuoda lapsia puolipäivähoidon piiriin lisää silloinkin, kun lapsi ennen on ollut päivähoidon ulkopuolella esim. kotona ja kerhossa. Välitön velvollisuus saattaa aiheuttaa lasten pallottelua hoitopaikasta toiseen. Nämä kaikki sotivat lasten etua vastaan.

Päivähoidon osalta olemme antamassa oman vaihtoehtomme,jossa laskemme kaikkien päivähoitomaksuja, pääpainon ollessa pieni- ja keskituloisten maksujen alentamisessa hallitusta enemmän. Lisäksi maksut mallissamme muodostuvat paremmin todellisen hoitoajan mukaan. Todella hyvätuloisille tulee tavallaan oma supermaksuluokka. Tällä hetkellä on väärin, että tavallinen duunaripariskunta maksaa usein saman päivähoitomaksun kuin ökyrikaskin.
Tämä asiakasmaksu-uudistus tulee olemaan tämän kevään yksi kuumimpia aiheita eduskunnassa.

Ei kommentteja: