maanantaina, tammikuuta 19, 2009

Kuulumisia ja EU:n ilmastopaketista

Joulun vietto on takanapäin ja uusi vuosi aloitettu! Joulua vietettiin perhepiirissä, minkä jälkeen suunnattiin aurinkoon hengähtämäään ennen kevään kiireitä. Tästä keväästä tuleekin erityisen vauhdikas EU-vaalien parissa. Mukava niin!:)

Ennen vuoden vaihdetta eduskunnassa oli lopullinen budjetin käsittely puhe- ja äänestysrumbineen. Äänestimme sadoista budjetin muutosesityksistä. Ryhmällämme oli oman vaihtoehtobudjetin mukaiset esitykset mm. palveluiden vahvistamisesta ja pienituloisimpien auttamisesta. Lisäksi esityksemme täydentyivät investointibudjettiesityksellämme, jolla olisimme nähneet tärkeäksi varatua tulevaan talouden taantumaan. Tämä sisälsi mm. lisäpanostuksia liikennehankkeisiin ja ilmastonmuutoksen hillinnän kannalta tärkeisiin energiainvestointeihin.

Lisäksi budjetin yhteydessä äänestettin kansanedustajien omista aloitteista, kuten omista aloitteistani mm. luonnon monimuotoisuutta vahvistavista toimista ja elatustuen nostosta. Myös alueelliset aloitteet äänestettiin. Niiden osalta on tullut tiukka linja, ettei hallituspuolueiden edustajat voi enää äänestää omien alueellistenkaan aloitteidensa puolesta. Iso joukko siis äänesti omien alkuperäisten aloitteidensa vastaisesti salissa. Näin joutuu hallituspuolueiden edustajat tekemään useimmiten omien muiden lakialoitteidensa osalta, mutta nyt siis myös alueellisten. Näin siis vain oppositio tuki loppuun saakka mm. Riihimäen asemalaiturin parantamista, kolmatta raidetta Kerava-Riihimäki välille, joukkoliikenteen ostomäärärahojen lisäämistä Kanta-Hämeen alueelle, 10-tien parannuksen aloittamisen rahoitusta, 2-tien välttämätöntä lisärahoitusta jne.

Samoin äänestettiin mm. ilmastolain toteuttamisen rahoituksesta, mikä sai valitettavan pienen tuen isossa salissa.

Muuten joulukuun lopulla eduskunnassa käsiteltiin valiokunnissa muutamia pienempiä asioita. Sosiaali-ja terveysvaliokunnassa oli mm. lausuntomme kotoutumislain selontekoon sekä lausunto EU:n sosiaalipakettiin ja rajat ylittäviä terveyspalveluja koskevaan tiedonantoon. Tärkeitä asioita nämäkin.

EU:n tasolla oli lopullisesti ministerineuvostossa ja parlamentissa päätettävänä energia-ja ilmastopaketti, joka onneksi hyväksyttiin!Ympäristöjärjestöt ovat pitäneet tavoitteita vaatimattomina. Päästövähennykset tähtäävät 20 %:n päästövähennyksiin vuoteen 2020 mennessä. Päätökseen sisältyy kyllä tiukempi 30 %:n päästövähennystavoite, mikäli kansainvälinen kattava sopimus syntyy. Kovempia päästövähennystavoitteita tarvitaan jatkossa, jotta ilmaston lämpeneminen pysyy alle kriittisenä pidetyn 2 asteen.

Vielä kunnianhimoisempi olisi päätös voinut olla jo tässä vaiheessa. Ilmastonmuutoksen eteen kun on tehtävä kaikki voitava.Hieman erikoista on myös se, että erilaisin joustomekanismein on suuri osa päästövähennyksistä mahdollista toteuttaa EU:n ulkopuolella. Energiaintensiivinen teollisuus saa päästöoikeudet ilmaiseksi hiilivuodon estämiseksi. Tämä on työllisyyden kannalta toivottu tulos, mutta se ei saa tarkoittaa sitä, ettei päästövähennystavoitteita otettaisi tosissaan kaikilla aloilla. Päästöoikeuksien määrää tullaan kuitenkin jatkossa vähentämään. Kansainvälinen sopimus tarvitaan, jotta ilmastonmuutosta voidaan hillitä tarvittavalla tavalla ja samalla estää ympäristön ja kansallisen talouden kannalta kielteisiä ilmiötä kuten hiilivuotoa. EU:n tulee pysyä ilmastonmuutoksen hillinnän veturina!

Omaa EU-vaalikampanjaa kanssa aloittelemme. Tammikuussa on ollut vähän enemmän aikaa suunnitella kampanjaa, mikä on tuntunut tosi kivalta! Lisäksi tammikuulla oli taas Sitran alaisen luonnonvarastrategian seminaaripäivät, jossa työstettiin strategiaa.

Samoin eduskunnassa kuvattu elokuva Liikkumavara sai ensi-iltansa.Elokuvaa kuvattiin sosiaali- ja terveysvaliokunnassa viime keväänä, kun asiakasmaksulaki oli käsittelyssä. Se avaa toivottavasti suurelle yleisölle pääroolissa olevien henkilöiden kautta kansanedustajan työtä tavallista laajemmin. Avoimuuden lisääminen on aina hyvä, kun yleensähän valiokuntien kokoukset ovat medialta suljettuja. Tässä elokuvassa pääsee kurkistamaan, mitä se työ on.

Meidän puolueen edustajista Marjaana Koskinen on pääroolissa ja hän onkin roolissaan oikein hyvä. Mutta myös meitä muita valiokunnan jäseniä elokuvassa kyllä näkyy. Kamerat olivat niin paljon paikalla, että ihmiset ovat monessa kohdin aivan unohtaneetkin kamerat. Elokuvassa tulee hyvin lain sisältö ja erilaiset näkökannat ja puolueiden erilaiset ajatukset esiin. Puolueilla on todella edelleen eroa! Samoin myös erilaiset persoonallisuudet ja tunteetkin ovat elokuvassa aidosti läsnä. Elokuva tulee ihan leffateatterilevitykseen, mutta se näytetään myös helmikuussa televisiossa. Vieläkin harmittaa tuo asiakasmaksujen nosto. Mehän vastustimme sitä vahvasti.
------------

Viime aikoina on vahvasti puhututtanut lääkelaitoksen siirto Kuopioon. On uskomatonta, että laitos ollaan alueellistamassa alueellistamisen vuoksi ollenkaan välittämättä substanssin kärsimisestä tai työntekijöiden näkökulmasta. Hanke on valmisteltu puutteellisesti kuulematta lääkevalvonnan asiantuntijoita. Työntekijät ovat hankalassa tilanteessa ja koko sektori, nyt jo useampi työntekijä on ilmoittanut eroavansa, kuten laitoksen johtaja alueellistamisen seurauksena. Lääkelaitoksella on viitisen vuotta sitten perustetut uudet toimitilat, joista nyt muutto olisi edessä ja epäselvyyttä liittyi myös vuokrasopimusten kestoon. Ministeri Hyssälä ajoi hankkeen läpi, vaikka asiaperusteet olisivat olleet vastaan. Lääkevalvonnan substanssi kaikkinensa mm. myyntiluvat, kliiniset testit, haittavaikutusseuranta, tarkastukset, tutkimustoiminta jne. on niin tärkeä ala, ettei tätä tulisi näin vaarantaa. Ylipäätänsä alueellistamista ei tulisi tehdä ikinä substanssin kärsien. Hölmö ratkaisu siis tämä.
--------
Eilen seurasin Obaman virkaanastujaisiin liittyvää juhlakonserttia ja tilaisuutta telkasta. Olipas upea tilaisuus ja kyyneleet oikein tulivat silmiin. On se hienoa, että Obama valittiin, vaikka vaikeat ajat hänellä on edessään taloustilanteesta johtuen. Obaman valinta palautti kuitenkin uskon USA:n ja muutokseen. Esimerkiksi Irak-politiikka ja ilmastopolitiikka saavat uuden oikean suunnan ja tavalliset ihmiset ja työntekijät saavat toivoa paremmasta. Oli mahtavaa seurata upeaa tunnelmaa Washingtonin tilaisuudesta!
--------------
Vuoden vaihteessa olimme Antin kanssa reissun päällä Thaimaassa, jossa tuli liikuttua runsaasti, levättyä ja luettua erilaista kirjallisuutta. Reissu oli kaikin puolin hyvä ja auringosta pääsi todella nauttimaan. Pyöräiltiin, käytiin salilla, pelattiin tennistä, lenkkeiltiin ja snorklattiin, lekoteltiin auringossa, syötiin hyvin ja ihailtiin alueen ympäristöä, otettiin edullisia hierontoja ym. Thaimaa on kyllä ihana matkakohde ja ihmiset mahdottoman ystävällisiä. Nyt on taas oikein ylienerginen aloittamaan kevään työt ja kiireet.

Kun tultiin kotiin, niin Antin luona oli vieraillut hiiri. No, siinä ei nyt sinänsä mitään ihmeellistä, kun on vanha talo maaseudulla. Huvittavan asiasta teki se, että hiiri oli syönyt eräästä karkkikorista vain demarikarkit, muihin se ei ollut koskenut....Hiiren vierailua siis lievensi se tosiasia, että kyseessä oli demariaatteinen sellainen...Tilanne vähän huvitti, kun siivosin karkkipaperisilppua lattialta....

Ei kommentteja: