sunnuntaina, helmikuuta 08, 2009

Eduskuntakausi käynnistyi ja muuta mukavaa

Viime viikolla alkoi taas virallinen eduskuntatyö ja kevätkausi. Mukava niin, että arjen rytmi taas alkaa!

Puolue asetti minut myös virallisesti EU-vaaliehdokkaaksi edellisen viikon lauantaina. Kampanjaa on valmisteltu tukiryhmän kanssa. Palan oikein innosta vaaleja kohtaan! Tosissani parlamenttipaikkaa tavoittelen sosiaalisemman, ihmisläheisemmän ja ympäristöystävällisemmän EU:n teemoilla. Tuntuu mukavalta, että paljon on tullut kannustusta ja tsemppausta vaaleihin.


Viikko sitten lauantaina puolueella oli myös hyvä EU:n sosiaalista ulottuvutta käsitellyt seminaari, jota olin itsekin osan aikaa kuuntelemassa.

Tämä viikko eduskunnassa oli työn käynnistelyä. Paljon puhututti talouskriisi ja siihen esitetyt ja tarvittavat elvytystoimet. Lisäksi puhutti ns. Lex Nokia eli sähköpostien tunnistetietojen saaminen yritysten johdon käyttöön yritysvakoilutilanteissa. Myös ulko- ja turvallisuuspoliittinen selonteko puhututti ja presidentti eduskunnan avajaispuheessa korosti mm. Nato-kannan pysyvän ennallaan. Myös yliopistolaki tulee olemaan kevään puhuttu aihe, joka sisältää myös erimielisyyksiä. Ilmasto- ja energiapoliitinen selonteko tulee myös vasta varsinaiseen valiokuntakäsittelyyn.

Tällä viikolla ei vielä isoja asioita ollut. Pienenä, mutta erittäin tarpeellisena parannuksena sosiaali- ja terveysvaliokunnan käsittelyssä oli muutos työttömyysturvalakiin, jonka avulla soviteltua työttömyyspäivärahaa voidaan joustavammin maksaa hakijan ennakkoilmoituksen ja tuloarvion mukaan ja tarkistaa jälkikäteen. Tämän puolesta olen myös itse puhunut paljon. Nykyisin on sovitellun päivärahan maksatus venynyt toisinaan kohtuuttomasti, kun on odotettu palkkakuittia ja maksettu vasta jälkikäteen etuus. Tätä asiaa tukemaan tarvitaan myös sähköisen palkkakuitin käyttöönotto, koska se myös nopeuttaisi vastaavissa tilanteissa maksua ja maksun tarkistamista.

Sosiaaliturvakomitea antoi tammikuulla alustavan raporttinsa. Toimenpide-esityksissä oli joukko ihan hyviä esityksiä, kuten lapsiperhe-etuuksien sitominen indeksiin. Tämä onkin välttämätöntä, koska hallitus sitoi jo aiemmin maksut indeksiin. Valitettavasti nämä aiotaan toteuttaa vasta aivan tämän hallituskauden lopussa eli käytännössä seuraavan hallituksen toimin. Lisäksi tasokorotustahan nämä eivät tuota, vaikka komitean työn eräänä tavoitteenahan piti olla selvästi pienituloisten aseman parantaminen. Etuuksien tason korotusta olisi tarvittu. Hyvää on kuitnekin se, että aiemmin suunnitellut työttömyysturvaleikkaukset saatiin torjuttua. Tästä kiitos työmarkkinajärjestöjen edustajille, jotka olivat työryhmässä mukana.

Vähimmäisetuuksiin ei hallitus kuitenkaan parannuksia esitä eikä kaikista pienituloisimmille, kuten työmarkkinatukeen tai toimeentulotukeen. Samoin asumistuki, joka helpottaisi monia pienituloisia on sivuutettu. Palvelut ovat jääneet myös tarkastelusta lähes kokonaan pois, vaikka niillä on suuri merkitys pienituloisen talodellisessakin selviämisessä. Useita pieniä hyviä asioita tulee, mutta monet todella välttämättömät toimet ovat jääneet kokonaan pois. Näihin asioihin palaan jatkossakin.

Hallituksen elvytystoimien voidaan todeta olevan pääosin oikean suuntaisia, mutta riittämättömiä. Monet toimet ovat samoja kuin sdp esitti aiemmin pelastusrengas-ohjelmassa. Onneksi hallitus on huomioinut näitä. Mittasuhde on kuitenkin riittämätön ja ajoitus valitettavan myöhä. Erityiseti kuntien tilanne huolestuttaa. Kunnat jätetään kyllä valitettavan vähille. Kunnat jäävät lähes heitteille vaikeiden taloudellisten tilanteidensa kautta. SDP:n vaihtoehto on tämän osalta ja muutenkin parempi. Pienituloisten aseman parantaminen toimisi myös elvyttävänä toimena, koska lisäisi kotimaista kulutusta, mutta tällaisiahan toimia hallitus ei esitä. Erilainen näkemys on vahvasti edelleen siitä, kuinka hallituksne toteuttamat suuret yleiset verokevennykset elvyttävät. Olisimme edelleen suunnanneet verokevennykset pienituloisimmille ja nähneet tämän paitsi sosiaalisesti oikeudenmukaisempana, niin myös elvyttävämpänä vaihtoehtona.

Lisäksi kela-maksun poistosta en ole ilahtunut, vaikka se sisältyykin ns. sosiaalitupoon, jonka työmarkkinajärjestöt hyväksyivät. Tämän elvyttävä vaikutus ei liene arvioidun suuruinen. Lisäksi on vaarana,että tämä heikentää sosiaaliturvan, kansaneläkkeiden ja Kelan rahoitusta. Lisäksi nykykäytäntö ja laki on hyvin tuore, joten hyvin poukkoilevaa myös tämä politiikka tältä osin on. Hyvää ei myöskään ole se, että kansaneläkkeestä näin katoaa ns. sosiaalivakuutuksen luonne. Hallitus on tässä vaiheessa alustavasti esittänyt että tämä verotulomenetys kustannettaisin muutoin esim. teollisuuden ympäristöveroin ja vakuuttanut että ei näin ollen heikentäisi sosiaaliturvan rahoitusta. Tähän tarvitaan ainakin aivan erityiset varmennukset, jotta näin ei sitten todella pääse tapahtumaan. Esityksen tullessa eduskunnan käsittelyyn tulee siihen perehtyä tarkoin, mutta hyvin kriittisesti siihen ainakin tässä vaiheessa suhtaudun. Ympäristöverot ovat perusteltuja ja kuntien aseman helpotus, mitä tämä tuottaisi. Mutta näitä voitaisiin paremmin toteuttaa muulla tavoin.

Tiistaina meillä oli alueen kansanedustajien ja OAJ:n aluejärjestön tapaaminen. Oli mukava tilaisuus ja tärkeää keskustelua mm. erityisopetuksesta. Istuntovapaan aikana kävin muuten seuraamassa opetusta mm. KK Tavastian sosiaali- ja terveysalan yksikössä. Oli mielenkiintoista perehtyä ammatillisen opettajan arkeen ja lähihoitajien opetukseen. Olen suorittanut viime syksyn aikana ammatillisen opettajan opintoja töiden ohessa vähitellen, mutta nyt olen jäädyttänyt opinnot EU-vaalikampanjan ajaksi. Olen suorittanut opintoja verkko-opiskeluna, mikä on mahdollistanut joustavuuden opinnoissa. Opinnot ovat olleet mielenkiintoiset ja antoisat ja ovat lisänneet koko ajan kiinnostustani entisestään myös koulutuskysymyksiin. Lisäksi uuden oppiminen on aina antoisaa ja on antanut uutta perspektiiviä myös kansanedustajankin työhön. Erityisen kiinnostunut olen ollut ns. oppilaiden opetuksen henkilökohtaistamisesta ja yksilöllistämisestä sekä erityisopetuksesta. Meillä on ollut myös mahtava pienryhmä, jonka kanssa on toimittu.

Antin kanssa on aloitettu retkiluistelu ja sehän onkin kivaa. Hyviä paikkoja on Hml:ssa Alajärvellä ja Antin luona Tuusulanjärvellä. Hauskaa puuhaa ja luistimilla pääsee varsin lujaa luonnosta nauttien. Ostin nämä oikeastaan Antille synttärilahjaksi, mutta en malttanut pitää piilossa, vaan annoin ne etukäteen, jotta on päästy jäälle viilettämään.

Wilma -hevosen kanssa käytiin kanssa klinikalla, kun Wilmalle tupsahti yhtäkkiä luuliika jalkaan. Se poistettiin "jääpolttamalla". Samalla Vermossa hampaat raspattin ja tutkittiin muutenkin mammamme. Nyt Wilma on sairauslomalla, mutta kovasti lenkille jo haluaisi. Tuolla klinikalla Wilman hampaita raspatessa ehdoteltiin, että eikös laiteta samalla Antin hampaat kuntoon....Hevospihdit ei nyt kuitenkaan Anttia oikein innostaneet...

Ei kommentteja: