perjantaina, lokakuuta 09, 2009

Kuulumisia Arkadianmäeltä

Onpas ollut viikot taas eduskunnassa. Vaalirahakohu on vellonut edelleen ja siihen liittyen käytiin myös keskustelu viime viikolla eduskunnassa. Lisäksi oli vanhustenhoivan laatuun liittyvä välikysymys. Se oli juuri sitä mun juttua: vanhusten oikeuksien puolustamista, jonka parissa olen toiminut. Gradun tein aikoinaan juuri vanhusten oikeuksista ja niiden toteutumisesta vanhainkodeissa ja ympärivuorokautisissa palveluasunnoissa. Aivan samankaltaisia asioita tuli silloin esiin, kuten nämä vakavat yksittäistapaukset, jotka tulivat esiin oikeusasiamiehen saamissa läänien vastineissa. Kyse on niissä jopa ihmisoikeusrikkomuksista. Samalla täytyy kuitenkin muistuttaa, että suurimmassa osassa laatu on huomattavasti näitä tapauksia paremmalla tolalla. Kaikkiallakin on parannettavaa erityisesti henkilökunnan määrän lisäämisen osalta. Nämä laadun puutteet ja vanhusten sosiaalisten oikeuksien toteutumisen puutteet ovat olleet hyvin tiedossa. Ongelmiin olisi pitänyt tarttua kyllä jo aiemmin vahvemmin. Jotakin on toki tehtykin, esimerkiksi laatusuosituksia on annettu ja parannettu ikäihmisten hoivatarpeen arviointia. Laatusuosituksilla on saatu parannuksia aikaan, mutta ei kaikkialla eikä riittävästi, kun ne ovat vaan suosituksia.

Toimme erityisesti keskustelussa esiin, että nyt tarvitaan välttämättä erillinen vanhustenhoiva/palvelulaki, resursseja lisää vanhusten hoivaan laadun parantamiseksi sekä valvonta- ja ohjaustoiminnan vahvistamista. Harmittava on se, että hallitus on lykkäämässä vanhustenhoivalain valmistelun seuraavalle kaudelle, vaikka sille olisi kova tarve.

Vanhustenhoivalakiin tarvitaan ennen kaikkea henkilöstömitoituksen nostaminen lain tasolle. Henkilökuntaa tarvitaan välttämättä lisää takaamaan hoivaan laatua. Lisäksi mielestäni tulee lainvalmistelun yhteydessä kehittää myös palveluiden sisältöä esim. vahvistaa ikäihmisten ja vanhusten oikeutta sosiaaliseen toimintaan ja ulkoiluun. Jätin myös kirjallisen kysmyksen hallitukselle vanhusten oikeuksien vahvistamisesta sosiaaliseen toimintaan ja ulkoiluun vanhusten hoivassa.

Esiin erityisesti haluan nostaa myös huoleni palveluasumisen hinnoista, jotka ovat nousseet hyvin korkeiksi ja estää osin pienituloisimpien hakeutumista niihin. Tarvittaisiinkin välttämättä hintojen säätelyä sekä käyttövaran varmistamista lailla myös palveluasumisessa asuville. Tästähän olen tehnyt aloitteitakin eduskunnassa.

Erityinen huoleni juuri tällä hetkellä kohdistuu kovaan laitospaikkojen vähentämissuunnitelmaan. Nyt taloudellisesti vaikeana aikana monet kunnat ovat toteuttamassa laitospaikkojen vähentämistä ja pelkäänpä ettei se tapahdu aina vanhusten tarpeiden lähtökohdasta, vaan pitkälti myös säästökeinona. Tässä tulee huolehtia, ettei kukaan jää heitteille, kuten kävi mielenterveyslaitoksia purettaessa. Ensin tulee vahvistaa huomattavasti kotipalvelua ja varmistaa kohtuuhintaisia palveluasuntoja ja vasta sen jälkeen voidaan tehdä maltillisesti laitospaikkojen vähentämistä. Tavoite kodinomaisemmasta hoivasta laitosten sijaan on oikea, mutta tällä hetkellä on edelleen jonoa vanhainkoteihin ja palveluasumiseen, joten ristiriita kovin vahvasta paikkojen vähentämisestä tuntuu vähintään haastavalta. Lisäksi pelkään, että nyt siirretään maksurasitusta vanhuksille, kun palveluasunnoissa vanhuksen maksuosuus on isompi, kuten edellä jo toinkin esiin. Laatusuosituksiin sisältyy kova tavoite vähentää laitospaikkoja puolella viidessä vuodessa on siis turhan kova, vaikka taustalla onkin siis hyvä ajatus, jos se tapahtuisi vanhusten toiveista sekä tarpeista - eikä taloussyistä kuten nyt pelkään käyvän.

-----------
Tällä viikolla oli töissä hieman rauhaisampaa. Tosin lisätalousarvio, jossa oli sisällä myös Destian myyntivalmiudet oli keskiviikkona käsittelyssä. Destian yksityistämistä ei pidä hyväksyä. Torstaina oli Itämeren kaasuputkeen liittyvä keskustelu, jossa tietysti erityisesti ympäristö- ja turvallisuusnäkökohdat ovat tärkeitä Euroopan energiansaannin turvaamisen ohella. Perjantaina äänestelimme lisätalousarvioon liittyen.

Hallintovaliokunnassa olen ollut nyt Maarit Feldt-Rannan sijaisena, ja ihan kiva siellä on ollakin taas tauon jälkeen. Viime kauden olin hallintovaliokunnan jäsenenä. Alku-hankkeen eli aluehallintouudistuksen kanssa painimme parhaillaan siellä. Lakipaketissa on kyllä todella monia ongelmia sisässä. Saas nähdä, mitä muutoksia siihen sisältyy. Minua huolestuttaa erityisesti ympäristöhallinnon tilanne, työsuojelun asema, henkilöstön asema uudistuksessa mm. palkkasopimuksen, paikkakuntasiirrot, määräaikaisten rooli jne., nykyisten läänien valvonta- ja ohjaustoiminnan resurssit, esteellisyyskysymykset, sekä sivistys ja nuorisotoimen sijoittuminen jne. Muuten budjettilausuntoja olemme valmistelleet molemmissa valiokunnissa. Lisäksi sosiaali- ja terveysvaliokunnassa olemme käsitelleet mm. osittaisen hoitorahan pienen parannuksen ja sen ulottamisen myös yrittäjille. Samoin käsittelimme mm. indeksilain, jolla varmistetaan, ettei etuudet laske nyt indeksien muutosten ollessa negatiivisia.

Tämän viikon maanantaina olimme Skinnarin Joken ja Johannes Koskisen kanssa Heinolassa ja kävimme mm. paperitehtaalla ja tapasimme kansalaisia ja keskustelimme ajankohtaisista asioista. Käynti oli hyvä ja mielenkiintoinen. Edellisellä viikolla pidettiin vanhusaiheinen keskustelutilaisuus Tarjan ja Johanneksen kanssa. Muutama viikko sitten oli myös Riihimäellä hyvä tilaisuus työelämään ja ajankohtaisiin kysymyksiin liittyen graniitinaukiolla.

Vierasryhmiä on käynyt myös eduskunnassa mm. Diabetesliiton jäsenistöä Hml:n seudulta ja Forssan ammatti-instituutin jäseniä. Myös muutamia tilaisuuksia on ollut eduskunnassa, joissa olean ollut puhumassa mm. vammaisaiheisessa lapsia valitessa -seminaarissa, jossa käsiteltiin vahvoja eettisiä kysymyksiä mm. sikiödiagnostiikkaan, sikiöseulontaan ja abortteihin sekä vammaisten oikeuksiin liittyen. Samalla käsiteltiin mm. vakavaa ja huolestuttavaa tilannetta siitä, että mm. vaikeasti kehitysvammaisten lasten elvytystä on rajoitettu joissain tilanteissa.

Myös vanhusaiheinen keskustelutilaisuus oli kansalaisinfossa, mikä oli myös hyvä tilaisuus.

Jätin kirjallisen kysymyksen tv-luvan ja tulevan Ylen mediamaksun huomioimisesta toimeentulotuessa. Tällä hetkellä käytännöt toimeentulotuessa on hankalat ja pienituloisimmille tulisi kyllä saada helpotusta maksuihin. Vähintä on, että kaikista pienituloisimmille huomioitaisiin tv-lupa kokonaisuudessaan toimeentulotuessa silloin kun se on maksussa.
-----------------
Perhepiirissä Antin mummo haudattiin viime viikolla. Hautajaiset olivat heidän vanhalla kotitilalla, joten tunnelma oli käsin kosketeltavan kaunis ja tunnelmallinen.

Ei kommentteja: