perjantaina, elokuuta 28, 2009

Takana päin on ihana kesä! Tänä vuonna säät todella suosivat suomalaisia ja tuntuukin että ihmiset ovat entistä pirteämpiä syksyn töihin. Mukava, että meilläkin virallisemmat työt ovat vähitellen alkaneet.

Hallituksen budjettiriihtä on viime päivät jännätty. Kuntatalouden ongelmat ja työttömyyden kasvu ovat päähuolina.

Hallitus ohjaa budjettiriihen mukaan kuntiin tarpeeseen nähden hyvin vähän lisää. Kunnissa onkin todella hankalat ajat edessä sekä joudutaan tekemään ikäviä leikkauksia ihmisten peruspalveluista. Erittäin huolestuttavat viestit kuuluvat kunnista mm. opettajien lomautuksista ja säästöistä jopa juuri lasten ja nuorten ja vanhusten palveluista!Tällaisia leikkauksia ei voi hyväksyä ja hallituksen tulisi ottaa hätähuuto tosissaan. Kuntapalveluiden tarve on lama-aikana kasvava, joten on erityisen huolestuttavaa että kunnat ovat vaikeuksissa. Turvaverkon pitäisi olla nyt erityisen toimiva, mutta käy juuri päinvastoin...

Työttömyyden räjähdysmäinen kasvu, etenkin nuorisotyöttömyyden, vaatii vahvoja toimia. Tätä onneksi budjettiriihikin painotti, mutta kovin suuria avauksia ei valitettavasti tännekään ole tulossa.

Onneksi jotain hyvääkin budjettiriihestä on kuulunut mm. kunnallisen perusvähennyksen korotus on onneksi toteutumassa. Me olemme esittäneet sen nostamista 3000 euroon, mutta onneksi hallituskin nostaa sen edes 2200 euroon, mikä auttaa jonkin verran pienituloisia. Silti myös muuta apua tarvittaisiin pienituloisimmille esimerkiksi vähimmäisetuudet kaipaisivat todella parannusta.

Ruuan alvin ja ravintolaruuan osalta hallitus pääsi sopuun varsin kummalla tavalla. Ravintolaruuan alvin laskulla toivottavasti voidaan vahvistaa alan työllisyyttä, joten se on kannatettava toimi. Mutta varsin erikoista on tämä tempoilu ensin laskea ja sitten nostaa ruuan alvia. Lisäksi todennäköisesti kevennys hukkuu väliportaaseen ja näin auttaa pienituloisia hyvin niukasti siihen käytettyyn panokseen nähden. Samalla rahalla muilla keinoin voitaisiin pienituloisimpia auttaa huomattavasti paremmin.

Hyvää budjettiriihessä oli virvoitusjuoma- ja makeisveron palautus. Verotuksellisestikin on järkevää ohjata toimintaa terveiden elämäntapojen suuntaan. Tähän suuntaan verotusta voitaisiin muutenkin kehittää.

Onneksi pieni helpotus myös työsuhdematkalippuun on tulossa.

Pidän valitettavana veuhkoilua kehitysyhteistyömäärärahoissa. Luvatuista korotuksista ei nyt pidetä kiinni ja se, että pakolaisten vastaanottoon tarkoitetut rahat organisoidaan tälle momentille on myös kummallista ja tuntuu hieman asioiden pimittämiseltä.

Budjettiriihessä päätettiin myös nostaa yleistä alv:tä jatkossa, mikä aiheuttanee harmia monelle pienyrittäjälle, vaikka korotus koskeekin tasaisesti kaikkia aloja. Tietysti on selvää, että veronkorotuksia ja yleisenkin verotuksen korotusta jatkossa tarvitaan, jotta ihmisten hyvinvointipalvelut voidaan turvata. Valtion yleinen ansiotulojen progressiivinen veronkorotus on kuitenkin reilumpaa kuin nyt kunnissa tehtävät veronkorotukset, jotka pohjautuvat kunnallisveron tasaveroon.

Itse ohjaisin mieluiten veronkorotuksia ns. ekologisen verotuksen suuntaan. Puolueemmehan on esittänyt mm. pakkausveroa ja jäteveron laajentamista yksityisille kaatopaikoille. Monia muitakin mahdollisuuksia olisi, joilla voitaisiin ympäristön kannalta ohjata parempaan suuntaan. Mieluusti näkisin veronkorotuksia myös pääomien, osinkojen ja varallisuuden puolella sen sijaan, että työntekijöiden verotusta kovasti nostettaisiin.
-----------

Kesällä oli monenlaista tapahtumaa. Olin mm. Asikkalassa, Orimattilassa ja Hämeenlinnan elomessuilla ihmisiä tapaamassa. Lisäksi käytiin sosiaali- ja terveysvaliokunnan kanssa Ylä-Savossa, jossa tutustuttiin mm. lapsiperheiden varhaisen tuen palveluihin sekä maatalouslomittajien asemaan. Lapsiperheiden varhaisen tuen palveluja tulisikin vahvistaa kaikkialla Suomessa. Maatalousaiheeseen liittyen vierailimme myös robottinavetassa. Kuulimme myös alueemme kuntien tärkeitä viestejä eduskunnan suunnalle.

Antin kanssa kävimme myös Ivalossa, jossa tutustuimme mm. Rajavartioston toimintaan ja olimme lupautuneet myös paikalliseen "Tanssii tähtien kanssa" tanssitapahtumaan tuomareiksi. Olihan hauska tapahtuma ja monet tanssijat laittoivat todella tunteet peliin tanssissaan ja olivat nähneet vaivaa roolivaatteista lähtien. Bjurströmin Marko juonsi tilaisuuden mukavalla tavalla. Kuulimme myös paikallisten huolista mm. laajakaistaverkkoon liittyen. Kertoivat, että nettiverkon ongelmat todella haittaavat arkielämää ja yritystoimintaa, kun jo laskun maksukin voi vaatia monta tuntia, kun yhteydet "tökkivät". On äärimmäisen tärkeää, että tasapuoliset mahdollisuudet elää ja toimia saataisiin taattua tämänkin osalta kaikille.

Pari päivää samalla reissulla lomailimmekin Inarin alueella ja käytiin mm. Lemmenjoen kansallispuistossa retkeilemässä. Muutoin kesään on kuulunut mm. VR:n hallintoneuvoston reissu Kokkolaan, jossa oli todella uhkaa, että ratatyöt jumittuvat, jos hallitus ei lisärahoitustarpeeseen vastaisi. Kuninkuusraveissa Lappeenrannassa poikkesimme ja Rixun raveissakin kävimme. Raveihin ei juuri ole aikaa talvikautena, mutta onneksi kesäisin jonkin verran.

Kävin puhumassa Helsingin Me Itse ry:n tilaisuudessa: ihania kehitysvammaisia, joilla oli paljon tärkeää viestiä eduskuntaan!¨

Wanhojen Tovereiden retkeilypäivät olivat Hämeenlinnassa, jossa myös vierailin. Samoin Hämeenlinnan eläkkeensaajien sikajuhlassa. Padasjoella kävimme Antin kanssa vesiensuojeluaiheisissa iltamissa Kasiniemessä, johon vein eduskunnan terveiset.

Vielä olemme ehtineet vähän rauhallisemmin olla mm. Padasjoen mökillä käydä, jossa oli mm. mökin tuparit. Ostimme isälle myös 70 v lahjaksi kajakin, jolla kävimme melomassa. Se vasta kivaa puuhaa olikin!

Suomen naiset ovat pärjänneet hienosti EM-kisoissa, mitä on ollut hieno seurata! Naisissa on poweria!

Ei kommentteja: