sunnuntaina, tammikuuta 14, 2007

Eu:n puheenjohtajuuskaudesta ja prinsessaleikeistä

Torstaina eduskunnassa käsiteltiin EU:n puheenjohtajuuskauden asioita salissa. Pääministeri kiteytti pj-kauden saldon 4 L:ään: Libanon, Lahti,läheisyysperiaate ja lainsäädäntö. Hän antoi myös tämän 4 L:n arvion maallemme kauden hoidosta viitaten ylioppilastutkinnon arviointeihin. Tämä kuvaakin aika hyvin pj-kautta. Erityisen kiitoksen ansaitsee kyllä ulkoministeri Tuomioja, joka joutui heti alkuun Libanonin kriisin johdosta tiukkaan paikkaan, mutta raudan lujalla taidolla ja älyllä hoiti asiat uskomattoman hyvin! Mä olenkin ihan Eki -fani!

Ympäristövaliokunnassa on käsitelty jätelakia, josta on poliittisesti suuri ristiriitaisuus. Hallituksessa asiasta äänestettiin ja ryhmämme vastusti lakiesitystä. Asiantuntijoita on valiokunnassa kuultu ja heilläkin tuntuu olevan hyvin ristiriitaiset näkemykset. Laki vähentäisi verotuloja ja nostaisi kansalaisten jätemaksuja sekä kaupan kustannuksia (viime kädessä asiakas maksaisi nämä). Laki ei myöskään olisi ympäristön kannalta toivottava koska mm. jätevirtojen valvonta saattaisi heiketä, samoin kuin jäteralli kasvaa. Kuntien vastuulle jäisi asumisperusteinen jäte, elinkeinoelämän jäte siirtyisi heidän vastuulleen. Kuitenkin niin, että kaikista hankalimmat alueet, joilla ei toimi jäteyrityksiä, jäisivät kuitenkin kunnan vastuulle. SDP edellytti, että jätevero, joka nyt suosii yksityisiä kaatopaikkoja suhteessa julkisiin, tulisi oikaista samassa yhteydessä. Muutoinkin kannatamme jätelain kokonaisuudistusta, jota pitäisi kiirehtiä tällaisen osauudistuksen sijaan.

Hallintovaliokunnassa on käsitelty mm. Prümin sopimusta. Tämä vahvistaa poliisiyhteistyötä eri maiden välillä ja sisältää säännöt kauttakulkumaiden käytöstä ulkomaalaisten ja kolmansien maiden kansalaisten palauttamisiin, silloin kun maassaololle ei ole perusteita sekä perusteet mm. turvahenkilöiden käytöstä lennoilla. Aika pulmallinen kokonaisuus alun alkaenkin tämä Prümin sopimus.

Muutoin aika on juossut taas! Olen vastaillut eri vaalikoneisiin! On hyvä, että niitä on kansalaisten testattavina useampia. Kyllä ne voivat tukea oman ehdokkaan löytymisessä, vaikka osa kysymyksistä on kyllä mitä merkillisimpiä. Joissakin on liitetty samaan kysymykseen kaksi asiaa ja silloin on vaikea valita vastaako ei vai juu, jos toista asiaa kannattaa ja toista ei. Joissakin vaalikoneissa taas on hyvin johdattelevia kysymyksiä. Vastasinpa sellaiseenkin kyselyyn,jossa oli kysymys esitetty yleisesti ja kysyttiin ei vai juu, vaikka kysymykseen ei oltu sisällytetty minkäänlaista viittausta kumpaankaan suuntaan väitettä. Piti siinä vastaillessa arvailla, kumpaan suuntaan tekijätaho ajattelee, jotta voi tietää, mitä tarkoittaa ei tai juu-vastaukset....

Lauantaina olin pitkästä aikaa aamulla metsälenkillä. Oi, miten kaunista olikaan! Luminen metsämaisema ja tynkkylumen alla kaartuneet puut ylittivät metsäautotien ja me jätimme ainoat askeleet lumeen Amigo-koirani kanssa! Tarvitsen todella metsään menoa kerran viikossa! Tänään oli tukiryhmän kokous, vaaleja kohti mennään! Ehdin käydä onneksi ystävänikin luona, jonka lapset olivat laittautuneet prinsessoiksi! Sain kunnian leikkiä muumileikkejä niin innolla, että leikkikaverini sanoi vanhemmilleen, että menkää te pois, me leikitään nyt vain Sadun kanssa.

Ei kommentteja: