tiistaina, joulukuuta 18, 2007

ITSENÄISYYSPÄIVÄSTÄ, LAPSETTOMUUDESTA JA EDUSKUNTATYÖSTÄ

Töihin paluu on mennyt mukavasti! Ensimmäinen viikko oli monella tavoin pehmeä lasku työelämään itsenäisyyspäivän juhlineen. Maanantaina me oltiin aamulla lasten itsenäisyyspäivän juhlassa Tuuloksessa leikkipresidenntiparinna Antin kanssa. Lapset oli super suloisia ja oli kiva nähdä tuttuja Tuuloksen työajoiltani,kun olin siellä päivähoidonohaaja-sosiaalityöntekijänä!:)

Päivällä oli täysistunto,mutta illalla ehdittiin myös Tuusulaan lasten itsenäisyyspäivän juhliin. Muuten töissä oli aika perusviikko. Tiistaina alueen kansanedustjien kanssa käsiteltiin alueen liikketurvallisuutta.

Torstain juhlat oli mukavat. On se aina kovaa hössötystä noihin juhliin liittyen, mutta toisaalta tosi kivaakin. Toivoisi vaan, että itse juhlan tarkoitus olisi esillä ja esim. näyttäisimme kiitollisuuttamme aiemmille, sota-ajan sukupolville siten, että varmistettaisiin heille hyvä vanhuus, ihmisarvoinen elämä nyt kun he tarvitsevat apua. On tärkeää nähdä koko sota-ajan sukupolven asema,myös sotalasten,sotaorpojen, kotirintamanaisten jne. panos yhteiskunnallemme.

Tärkeää on myös että juhlat eivät olisi vain saman pienen eiitin juhla,vaan on ihana että kutsujajoukko on sikäli laajentunut,että kutsutuissa on myös järjestöjä, sotaveteraaneja, vammaisia, maahanmuuttajia jne.

Iitsenäisyys on myös yhä monikultturisemmassa yhteiskunnassa erilaisia piirteitä omaava. On tärkeää,että erilaiset maahamuuttajaryhmät huomioidaan ja muidenkin maiden itsenäisyyspäiviä tulee olla mahdollisuus juhlia Suomessa. Meillä oli aivan hiljattain mm Hml:n ja Rmk:n suomi-viroyhdistyksen itseäisyyspäivä ja uskon,että ne ovat tärkeitä.

Tänä vuonna oli kuitenkin aivan erityiset juhlat 90 vuotisen itsenäisyyden johdosta! Toisaalta juhlat menivät ainakin meillä erityisen nopeasti tänä vuonna, ei esim. ehditty juttelemaan läheskään kaikkien tuttujenkaan kanssa ja Antilla jäi vain haaveeksi Räikkösen tapaaminen...:)

Oltiin jatkoilla Teatterissa, mutta aika ajoissa päädyttiin kotiin, kun seuraavana päivänä oli normaali työpäivä... Lauantaina oltiin talliporukan kanssa raviseuran pikkujouluissa ja Amigon kanssa koirakoulu jatkui....Uskomattomasti se on oppinut muutamassa viikossa monia asioita mm. kiskominen hihnassa on loppunut lähes täysin...Taitava kouluttaja!:)

Valtuusto oli maanantaina ja eduskuntaviikko muutenkin aika peruskamaa, istunnoissa äänestyksiä mm. perjantaina valtionyhtiöiden myyntivaltuuksista. Puolueemme vastusti myyntivaltuuksien nostamista ja paljon sähköpostia aiheeseen liittyen tulikin mm. Rautaruukin henkilöstöltä.

Perjantai-iltana olin Rakennusliiton osasto 46:n syyskokouksessa/pikkujouluissa puhumassa ja lauantaina olin Hauholla kuntalaisia tapaamassa paikallisen työväenyhdistyksen glögitilaisuudessa. Oli kiva nähdä mukavia hauholaisia!:) Iltapäivällä olin kummipoika Laurin 5 v. synttäreillä Lahdessa ja olikin jänskät avaruusaiheiset synttärit askarelluin avaruusaluksineen kaikkineen!:)

Loppu viikosta iltapäivälehdet uutisoivat Avun haastattelun pohjalta nuoruuden laihduttamiseni vaikutuksesta lapsettomuutemme. Olin hieman hämmentynyt, vaikka sinänsä asia on ihan tärkeä - herätellä nuoria laihduttamisen haittavaikutuksiin. Avun jutussa käsiteltiin asiaa yleisellä tasolla ja syitä en siinä enkä muuallakaan ole tuonut esiin. Mutta ettei tule väärää käsitystä, niin syyt ovat olleet molemmissa suhteissani hyvin tiedossa. Niistä en halua puhua julkisesti ja ne koskevat muitakin kuin minua,joten en katso oikeudekseni puhua niistä julkisesti. Totean tässä nyt kuitenkin sen, että Avun haastattelussa pohdin siis myös laihdutuksen vaikutusta, mutta sitä ei ole todettu ja se ei varmaankaan ole meidän kohdalla ollenkaan syy.

Tuntuu, että ihmisillä on kova tarve lapsettomuudesta puhumiselle ja toive asiasta keskusteluun. Tämä on nimittäin yksi niistä asioista,joista on tullut todella paljon kiitosta siitä,että on nostettu vaikea ja niin monia koskettava kipeä asia yhteiskunnalliseen ja yleiseen keskusteluun. Olen tähän valmis,koska olen käsitellyt asian ja tottunut siiheen -se ei enää ole niin kipeä asia minulle henkilökohtaisesti eikä kumppanilleni. Monelle,jolla prosessi on kesken, asia on usein liian kipeä puhuttavaksi ja siten se voi lohduttaa,jos joku toinen nostaa asian esiin. Toivoisi,että asialle aukeaisi yhä useamman silmät - ennen kaikkea niiden, jotka eivät asiasta ole kärsineet. 20 %:a hedelmällisessä iässä olevista suomalaisista pareista kärsii tahattomasta lapsettomuudesta - se on todella paljon! Ja myös yhteiskunnallisia syitä on syytä pohtia, muutakin kuin synnytysiän nousua. Mikä on esim. ympäristömyrkkyjen ja kemikaalien, elintarvikkeiden lisäaineiden, sterssin ja kiireen vaikutus asiaan... tai sitten tuon laihdutuksenkin. Mutta ilmeisesti myös liika lihavuuskin voi aiheuttaa lapsettomuutta...

Tällä viikolla maanantaina jätin seudullisen ympäristölautakunnan puheenjohtajuuden ja meillä oli pikkujouluillallinen lautakunnan kanssa tämän vuoden viimeisen kokouksen jälkeen. Oli vähän haikea tunnelma luopua tehtävästä, kun aihealue kiinnostaa kovasti ja lautakunnassa on mukava porukka! Mutta tehtäviä täytyy nyt vähän karsia. Sain muistoksi ihanan kylmäkukka- taulun ja sen taustalla lienee se, että olen joskus ollut aika huolissani tiettyjen kylmäkukkaesiintymisten säilymisestä...Hauska muisto!

Eduskunnassa istunnossa alkoi maanantaina budjetin lopullinen käsittely, mikä jatkuu koko viikon. Käsittelyssä oli myös pääministerin ilmoitusvakausohjelmasta eli talouspoliittisista näkymistä. Tänään tiistaina oli kasa äänestyksiä aamulla ennen budjetin käsittelyn jatkumista. Tänään äänestettiin lopullisesti myös jo edellä mainitsemastani valtionyhtiöiden myynnistä. Sdp vastusti hallituksen esittämää myyntivaltuuksien nostoa.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos vielä kerran siitä, että olet tullut julkisuuteen lapsettomuuden kanssa =) Et tiedäkään, montako keskustelua asiasta on virennyt Sinun haastattelujen pohjalta =) vaikutus näkyy heti =) Kun asiaa on käsitelty mediassa, on ihmisten helpompi lähestyä meitä lapsettomia.