sunnuntaina, joulukuuta 02, 2007

Tehomaataloutta ja lumileikkejä...

Viime päivinä on esillä ollut Oikeutta eläimille -järjestön esiin ottamat eläinsuojelulliset ongelmat maataloudessa ja etenkin tehotuotannossa. Hyvä niin, vaikka laittomia toimintoja en kannata, niin olen yhtä mieltä että ongelmia on paljon.Tehomaatalous tuo yhä uusia ongelmia, kun eläintä aletaan pitää lähes koneena. Enää ei tunneta eläimiä useinkaan yksilönä ja niiden kohtelu on etäistä. Myös omistajat/hoitajat väsyvät, kun eläimiä täytyy olla kohtuuton määrä. Mielestäni tämä maatalouspolitikan suunta, joka suosii vain suurtiloja on monelta osin väärä. Omallakin alueellani oli käsittelyssä ympäristölupa 2000 sian sikalalle, jossa siat saavat vain nestemäistä ruokaa...

Ja häkkikanalat, broileritehokasvattamot, ahtaat sikalat, eläinten käytöshäiriöt, teurastusolosuhteet, laiminlyönnit, aivan liian isot parsinavetat jne...Ongelmia on! Puhumattakaan maailmalla, hanhenmaksan tuotanto hanhia pakkosyöttämällä tai valkoisen vasikanlihan tuotanto aneemisien vasikoiden kasvattamisena jne.

Tuntuu, ettei kukaan arvioi eläinsuojelunäkökulmasta tehomaataloustoimijoiden lupia ja asioita. Ympäristölupakin kattaa vain ymp.näkökohdat. Tämä on puute lupajärjestelmässäkin, vaikka rakennusluvassa tietysti tietyt kriteerit olosuhteista tsekataan ja maataloustukiin on liitetty tietyt kriteerit, mutta riittävää ei mielestäni arviointi ja valvonta eläinsuojelunäkökulmasta ole. On kyllä hyvä, että viime kaudella maatalouden ympäristötukeen kytkettiin eläinten hyvinvointinäkökulma, mutta uusia askelia tarvitaan. Sikäli tämä eläintensuojelujärjestö on aivan oikealla asialla.

Kuluttajienkin on saatava tietää, miten eläimiä kohdellaan maataloudessa. Mielestäni maalaisjärkikin kertoo ihmiselle,mikä on hyvää kohtelua ja mikä sitä ei ole. Ainakin oma 5-vuotias kummipoikanikin sanoi telkasta uutisista nähdessään kuvia kanaloista ja sikaloista, ettei noin saa eläimiä pitää. Harvinaisen oikeassa onkin - ei minunkaan mielestäni pitäisi saada niin pitää!

Toki monelta osin eläinten hyvinvointi on mennytkin eteenpäin ja EU on edellyttänyt tiettyjä parannuksia alueellaan. Silti on vielä paljon tehtävää ja uusia haasteita juuri koko ajan tehokkaampaa ja tehokkaampaa haettaessa.

Olen kyllä niin vahvasti eläintensuojelija, että oikein ärsytti,kun heti ruvettiin rikosilmoituksia miettimään ongelman esiin nostanutta järjestöä kohtaan. Järjestöhän on oikealla asialla ja ensisijaisestihan pitäisi heidän esiin ottamiinsa ongelmiin tarttua. Ja ne ongelmathan, osa niistä, ovat rikoksia - eläinsuojelurikoksia on!

Kaikkea elävää tulisi kohdella kunnioituksella ja nämä ongelmat tehomaataloudessa kertovat muusta. Ne mustaavat myös niiden toimijoiden maineen, jotka huolehtivat eläimistään hyvin. Ja markkinahyöty laiminlyöntien mahdollisesti tuottamista säästöistä tuo kilpailuheikennystä niille, jotka hoitavat asiat viimoisen päälle. Niitäkin tiloja onneksi Suomessa on, jotka tekevät voitavansa, jotta eläimillä olisi hyvä olla!:)

Olen itse erään villisikafarmin kummikansanedustaja ja esimerkiksi sen tilan toiminta tuntuu erittäin hienolta. Eläimet saavat elää lajityypillisesti ja vapaina isolla alueella.

Muuten viikko on mennyt mukavasti. Olin Amigo-koiramme kanssa perjantaina koirakoulussa. Kouluttajana oli yksi Suomen parhaista ja nyt on sitten kova koulu Amilla ja mullakin, jotta saamme nuo pari Amigon ylivilkkaudesta seuraavaa huonoa tapaa kitkettyä...Koulutuksen aikana ei saa halia, ei ottaa viereen sohvalle/sänkyyn eikä antaa Amin antaa innokkaita aamupusujaan...Tuntuu aika tympeältä,mutta eiköhän tämä koulutusjakso mene kuitenkin kunnialla...

Tänään oltiin aamulla metsälenkillä ja luonto oli taas kaunis lumivaipassaan ja Ami sinne tänne hypellessään. Sen verran alkoi meitäkin lapsettamaan, että suojakelillä oli pakko lumiukot saada pystyyn....Niinpä pyörittelimme Antin kanssa muistot metsän siimeksiin...hymyilevä ukko jäi odottamaan seuraavaa paikalle eksyvää lenkkeilijää....

Nyt on sitten sairausloma ohi ja huomenna töihin!Hyvä niin!:)

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Moi!
Olen eläinten kohtelusta kanssasi täysin samaa mieltä, mutta ei se voi olla oikein , että ihmisten tiloille tunkeudutaan luvatta. Olkoonkin, että kyseessä on lukitsemattomat paikat. Oikea tapa olisi ottaa yhteyttä tilanpitäjään ja selvittää asia.