tiistaina, joulukuuta 25, 2007

Joulutunnelmia

Joulupäivän aamu on kaunis! Oikein nautin, kun sain herätä aikaisin aistimaan rauhaisaa tunnelmaa. Jouluaattona oltiin vanhempieni luona ja aatonaattona Antin suvun parissa Kokemäellä. Tallille vein myös Wilma -hepallemme eilen lahjat ja astiallisen pilkottuja porkkanoita ja omppuja. Tallilla on aina myös ihana joulutunnelma! Laitoin havuja karsinaan ja tarhoihin hepojen jyrsittäväksi ja talliin tuli kiva joulun tuoksu! Kyllä joulu on ihanaa aikaa. Joulukirkossa "sydämeeni joulun teen"-kappale jotenkin kruunaa joulun tunnelman. Ja tietysti äidin tekemä maalman paras imelletty perunalaatikko maistuu!

Aika kiltti kai olin ollut, kun lahjojakin sain ihan liian kanssa...Antilta sain kauan haaveilemani Katja Hannulan hevostaulun! Joululahjahössötys menee kyllä monella aika lailla överiksi. Onhan se toki ihana ystäviä muistaa, mutta aika mahdottomia esimerkiksi lasten lahjakasat usein ovat. Joulun tunnelma kun tulee kuitenkin yhdessä olosta eikä lahjoista. Kova lahjahössötys tuo turhaan paineita monille pienituloisille. Viime vuosina eettisten lahjojen mahdollisuus on ollut kiva idea! Hyvä,että järjestöt ja seurakunta markkinoivat näitä!

Toivottavasti joulu on mennyt rauhaisasti kodeissa, sillä valitettavasti joulu myös monissa kodissa kärjistää pahaa oloa. Jouluunkin liian monissa kodeissa kuuluu liiallista alkoholinkäyttöä, perheväkivaltaa, surua, sairautta, mielenterveysongelmia, yksinäisyyttä, köyhyyttä jne. Tuo yksinäisyys on kyllä yksi tämän ajan suurista haasteista. Liian monet kokevat olevansa yksin. Yhteisöllisyys on onneksi jouluna tavallista vahvempaa, mutta silti monelle pitkät pyhät voivat olla myös erityisen vaikeita ja yksinäisiä. On henkilöitä, joita kukaan ei muista, joiden luona kukaan ei käy. On myös pitkien välimatkojen tuomaa yksinäisyyttä. Onneksi on ehkäpä pieniä merkkejä muustakin kehityksestä - ainakin vapaaehtoistyö ja järjestötyö vetää puoleensa hyväntekeväisyyteen ja oma osoituksensa lienee sekin, että Anna hyvä joulu lapselle -keräys tuotti ennätystuloksen. Vaikka ei köyhimpiä ja sosiaalisten ongelmien kanssa kamppailevia ja heidän asioitaan pitäisi jättää hyväntekeväisyyden - varakkaampien armeliaisuuden varaan. Kyllä kaikille tulisi varmistaa säällinen elämä ja hyvinvointi yhteiskunnallisin ratkaisuin. Mutta on se kuitenkin hyvä merkki, että auttamishalua löytyy ainakin näin joulun aikaan!

Joululomaa edeltävä viikko on eduskunnassa aina kiireistä aikaa, kun budjetista puhutaan aamusta yöhön ja äänestyksiä on sadoittain. Itse keskityin puheissa sosiaali- ja terveyspolitiikkaan ja ympäristöpolitiikkaan. Erityisesti nostin esiin huolen palvelupanostusten riittämättömyydestä esim. ikäihmisten palveluiden laadun parantamisen jättämisestä huomioimatta, lapsiperheiden köyhyyden, lastensuojelulain täytäntöön panon vaativat lisäresurssit sekä vammaisten tarpeen oikeuteen henkilökohtaisesta avustajasta. Puheet löytyvät eduskunnan sivuilta, jos tarkemmin haluat lukea. Ympäristöpuolella painotin ilmastonmuutoksen hillinnän lisäksi mm. luonnon monimuotoisuutta mm. Etelä-Suomen metsien suojelun kannalta ja vesien suojelua.

Äänestyksissä oli sdp:n vaihtoehtobudjetin mukaiset menolisäykset ja tulopuolen muutokset. Meillä oli mm. lisärahoitusesitys palveluihin mm. ikäihmisten, vammaisten henk.koht.avustajan sekä lapsiperheiden ennalta ehkäisevien palveluiden osalta. Samoin lapsilisän korottamiseksi kaikilta lapsiperheiltä, köyhimpien lapsiperheiden toimeentulotuen lasten perusosan nosto, verokevennys pienituloisimmille kunnallisveron perusvähennyksen avulla ja joukkoliikenne määrärahojen nosto yms.

Sen lisäksi oli omat esitykseni mm. elatustuen korotuksen osalta ja alueellisista hankkeista mm. Hml:n poliisitalon suunnittelu- ja toteutusrahan lisäyksestä, Ypäjän hevossairaalasta, 2-tien rahoituslisäyksestä, kehitysvammaisten taidekeskuksen rahoituksesta (ns. Kettuki-hanke) ja museoviraston aluetoimipisteen rahoituksesta. Riihimäen osalta oli muutama esitys, joita kannatin myös mm. Riihimäen rautatieaseman perusparantamisesta ja radan välityskyvyn parantamisesta Helsinki-Rmk:n-välillä.

Näissä paikallisissa ja alueellisissa esityksissä oli se omituista että ne olivat alueen kansanedustajien yhteisiä, mutta hallituspuolueet eivät kannattaneet niitä loppuun asti. No, hallituksessa ja oppositiossa on erilaiset toimintatavat ja nykyhallitus on näemmä entisestään kiristänyt ryhmäkuria. Aiemmin oman alueen asioita on hallituspuolueissakin kannatettu.

Viime vaaleissa silloiset oppositiopuolueet rällästivät paikoitellen äänestyskartoilla ja äänestystuloksilla hallituspuolueiden jäseniä vastaan. Kovaa kritiikkiä tuli esim. aloitteiden allekirjoittamisesta, joiden mukaan ei hallituksessa voitu loppuun asti äänestää. Nyt sama, vielä tiukempana on nykyhallituksella. Moni äänesti omaa aloitettaan tai allekirjoittamiaan aloitteita vastaan budjettiäänestyksissä. En viitsi asialla sen enempää repostella, koska menettelytavat ovat nyt vain näin hallituksessa ja oppositiossa ja sekin, että aloitteen on tehnyt tai sen allekirjoittanut, kertoo jo sen että sitä on koittanut edistää ryhmässään yms. Mutta onhan se nyt tietysti hassua että esim. Riihimäen seudun hallituspuolueiden edustajat eivät kannattaneet Riihimäen hankkeita äänestyksissä. Politiikka on välillä kummallista ja roolien vaihto voi tehdä joskus hyvääkin...

Monia muitakin tärkeiden asioiden puolesta olleita äänestyksiä oli salissa, eri oppositiopuolueiden edustajien ehdotuksia mm.toimeentulotuen korottamisesta oli aloite, jonka puolesta toki äänestin.

Lauantaina oltiin Hml:ssa tarjoamassa kansalaisille glögiä ja piparia ennen joulun vieton alkua.

Tänään aion leipoa vihdoinkin myös kotona piparit, kun ennen joulua en ehtinyt...tulee joulun tuoksua meidänkin kotiin...Joulupäivän kahville onkin tulossa sukulaisia. Meillä ei kauheeta joulustressiä oteta siivouksesta ja leipomisista...Maistuuhan ne piparit ja joulutortut tänäänkin, vaikka eiliseksi eivät ehtineet. Marttojen vinkeistä yksi paras on se,että älä suotta siivoa kaappeja jouluksi, ellet aio viettää jouluasi siellä...enkä meinaan aio!:)

Tulin tallilta myös juuri! Laitoin Wilma-hepalle punaiset rusetit jouhiin ja kiinnitin satulaan kulkusen, kun lähdettiin lenkille. Tuli joulutunnelma hetkessä, vaikka keli olikin jouluksi poikkeuksellinen, sillä vettä sateli hieman ja oli kosteaa sumua ilmassa.

Ihanaa ja rauhaisaa joulun aikaa ja onnentäytteistä vuotta 2008 teille kaikille!

Ei kommentteja: