lauantaina, maaliskuuta 15, 2008

Aloite energiansäästölaista, vammaisnaisten ihmisoikeusseminaari sekä EU:n energia-ja ilmastopaketti

Maanantaina oli nuorten parlamenttiin liittyvä paneeli eduskunnassa. Tiistaina tapasin dosentin, joka esitti globaaleja sanitaatioasioita huippuyliopiston yhdeksi hankkeeksi. Oli mielenkiintoista keskustelua. Olisi hienoa, jos tämä ala voisi olla yksi hankealoista kaiken teknologia- ja multimediakehityksen ohella. Kyseessä on todella tarpeellinen asiakokonaisuus!

Täysistunnossa oli Suomen lähteminen mukaan Naton nopean toiminnan joukkoihin. Iltapäivällä oli taas paikallinen radio-ohjelmamme Popu. Keskiviikkona oli vammaisten naisten ihmisoikeusseminaari eduskunnassa, jossa olin iltapäivän puheenjohtajana. Oli ihania ihmisiä ja hyviä alustuksia! Oikein hyvä on sekin, että maahamme on saatu vammaisten ihmisoikeuskeskus VIKE ja seminaarissakin alustus sieltä oli tosi hyvä ja innostava! Vammaisten oiekuksiin liittyy myös tasa-arvo-ongelmia, joita seminaarissa varsin kattavasti käsiteltiin. Seminaarin järjesti eduskunnan TULES (tuki-ja liikuntaelin)-ryhmä, jossa olen eduskuntaryhmämme edustajana.

Täysistunnossa oli EU:n energia- ja ilmastopaketti. Keskustelussa painotin energiansäästön merkitystä ja kehitysmaiden asemaa ilmastonmuutoksen pahimpina kärsijöinä. Korostin eri toimien tarpeellisuutta kansallisesti, esim tarvetta satsata selvästi enemmän joukkoliikenteeseen.

EU:n paketti on täysin välttämätön. Kasvihuonekaasuja sitoudutaan vähentämään 20 %:lla vuoteen 1990 verrattuna 2020 mennessä (Suomen osuus 16 %). Uusiutuvien energialähteiden osuus sitoudutaan nostamaan keskimäärin 20 %:lla 2020 mennessä (Suomen osuus 38%), energiatehokkuutta parantamaan perusuraan verrattuna 20%:lla ja liikenteen biopolttoaineiden osuus nostamaan 10 %:iin. Komission esitys sisältää kaksi toimintalinjaa, mikäli kansainvälisissä neuvotteluissa saavutetaan yhteisymmärrys, niin silloin vähennystavoitetta ollaan valmiit nostamaan 30 %:iin.

Osa korosti keskustelussa toimien hintaa ja toimien vaikutusta kilpailukykyymme. Kyllä asia on niin, että paljon enemmän maksaa, jos ei toimita tehokkaasti. Esim. Sternin raporttihan on selvästi osoittanut, että taloudenkin kannalta on välttämätöntä toimia nyt. Ja kyllä elinmahdollisuuksien turvaaminen maapallolla on tärkeämpää kuin lyhyen ajan kilpailukyky.

Perjantaina jätinkin oman toimenpidealoitteen energiansäästölain tekemisestä, johon koottaisiin nyt hajanaiset energiansäästöä ohjaavat direktiivit ja samalla olisi mahdollista asettaa kansallisia tiukennuksia. Esim. rakennuspuolella olisi suuria energiansäästömahdollisuuksia, mutta lähes joka sektorilla olisi mahdollisuuksia asiassa. Energiansäästöhän on pitkällä juoksulla myös taloudellisesti järkevää ja luonnollisesti paras tapa hillitä ilmastonmuutosta.

Torstaina mulla oli muutamakin vierasryhmä eduskunnassa. Salissa oli keskustelussa mm. nuorten eri puolueiden edustajien yhteisaloite liikuntavähennyksen toteuttamisesta. Ajatus aloitteelle tuli radiokanavan YleX:n lakialoitteen ideakilpailusta, jossa nuoria innostettiin ehdottamaan parannettavia asioita. Nuoret edustajat sitoutuivat viemään asiaa eteenpäin. Ajatus olisi että verotuksessa voisi vähentää liikuntakuluja tiettyyn summaan asti ja näin kannustettaisiin ihmisiä liikuntaan. Asia on tärkeä ja hyvä, sillä kaikki keinot tulee käyttää, jolla ihmiset saataisiin liikkumaan ja huolehtimaan terveydestään. Tällähän on suuri kansanterveydellinen ja -taloudellinen tarve.

Aloitteen ongelma on se, että pienituloisia se ei hyödytä, kun esim. nuorilla harvoin on verotettavaa tuloa niin, että hyötyisivät verovähennyksestä. Siksi erityisen tärkeää on julkiset monipuoliset liikuntamahdollisuudet kaikille sekä järjestöjen liikuntapalvelut. Mutta yhtenä keinona tämä liikuntavähennys on kuitenkin hyvä ja ajatuksellisesti erittäin kannatettava!

Viime viikonloppuna oli kumma yllätys tallille mennessä, sillä hevoseni oli turvoksissa...Ensin huomasin että silmä oli turvoksissa. Kaulalla oli myös pahkuroita ja sitten turpakin alkoi turvota...ja heppa alkoi muistuttaa vähä vähältä enemmän virtahepoa... Mahan alla oli nestettä pussina...Olin ihan hädissäni. Enkä millään sunnuntaina saanut ketään hevoseläinlääkäriä kiinni. Lopulta tuttava tuli käymään ja soitti tutulle eläinlääkärille, jolta sain ohjeita. Ilmeisesti kyse oli myrkytys/allergiareaktiosta..Mutta mistä sen oli saanut jäi epäselväksi, mutta vähitellen tilanne alkoi helpottaa. Tallinpitäjä kävi tarkistamassa Wilman vointia säännöllisin väliajoin. No, selvittiin siis säikähdyksellä!

Hassu juttu liittyi siihenkin, kun pyysin Antin käymään seuraavana aamuna katsomassa, että kaikki on hepallamme hyvin. Kerroin, mistä katsoa ja tarkistaa, onko nestettä ja paukuroita....Antti sitten palasi tallilta ja sanoi, että muuten ei ollut enää pahkuroita tai turvotusta, mutta hieman huolissaan ilmoitti että edessä oli kyllä kaksi turvonnutta kohoumaa...Illalla kun mentiin yhdessä tallille,niin Antti näytti pahkurat niin nehän olivat hevosen ryntäät!!:) Eli vähän on vielä hevosen anatomiassa mun cowboyllani opittavaa.....

Ei kommentteja: