maanantaina, maaliskuuta 10, 2008

Huussilähettiläs, geroteknologiaa ja muita kuulumisia

Viikko meni taas vauhdilla. Erityisesti keskiviikkona päivä piti monenlaista sisällään. Otin silloin vastaan virallisesti myös huussilähettilään roolin Suomen ympäristökeskuksessa järjestetyssä tilaisuudessa. Tilaisuudessa oli puhumassa myös ministeri Väyrynen. Hyvä tilaisuus kaikin puolin ja käsitteli maailman sanitaatio-ongelmia laajasti. Tätä maailman suurinta yksittäistä terveysongelmaa ja monella tavoin vaietuinta ongelmaa. 2,6 miljardia ihmistä elää ilman kunnollista sanitaatiota ja ongelma koskettaa erityisesti lapsia.

Olin myös geroteknologian messuilla, jossa oli Etelä-Suomen liittoutumien hankekokonaisuuksia esillä. Olin isä Mitron kanssa testaamassa ns. temppurataa eli uusia teknologisia ratkaisuja, mm. hyvinvointi-tv:tä, aktiivisia lattiaratkaisuja,jotka reagoi ihmisen liikkeeseen ja välittää tietoa eteenpäin esim. kaatumistilanteissa. Jumppasimme etätv-ohjelman avulla sekä perehdyimme erilaisiin valaisuratkaisuihin sekä elintoimintoja mittaaviin sänkyratkaisuihin yms. Isä Mitro oli kyllä aivan ihana ja valloittava persoona!

Hyvinvointiteknologian kehittäminen on todella tärkeää, koska sen avulla esim. jokainen voi asua mahdollisimman pitkään kotona, mikä on usein ihmisten toive. Tulee kuitenkin muistaa myös teknologian eettinen puoli. Teknologialla ei koskaan saa korvata ihmistä, mutta sillä voidaan tukea hoitajien työtä. Samoin tulee muistaa yksityisyyden suojelu,ettei teknisten apuvälinein aseteta ihmistä kokonaan valvottavaksi hyvin intiimienkin osa-alueiden osalta jne. Messut olivat oikein mielenkiintoiset ja monenlaisia edistyksellisiä ratkaisuja oli esillä! Hyvää oli myös ikäihmisten palvelut ja neuvontaa sisältävä nettiportaali,jota eri maakunnissa on toteutettu.

Torstaina oli eduskunnassa Hämeenlinnan Linnattaret vieraina. Iltapäivällä lähdettiin sosiaali- ja terveysvaliokunnan kanssa Luostolle Kelan seminaariin. Seminaarissa käytiin läpi sosiaaliturvan kehittämistä ja Kelan kehittämistä. Seminaari oli mielenkiintoinen. Sen verran illasta oli vapaata,että tämän talven ensimmäinen hiihtolenkki tuli tehtyä ja toisena päivänä ehdin käväistä tunnin laskettelurinteessä. Luostolla oli tosi kaunista - ihana talvinen ja luminen luonto sekä maisema.

Salissa oli keskiviikkona äänestyksessä Vasemmistoliiton lausuma eläkelain elinikäkertoimen poistoon liittyen. Äänestin lausuman kannalla, sillä elinikäkertoimen huomiointi vaikuttaa valitettavan kielteisesti mm. työkyvyttömyyseläkkeellä ja työttömyyseläkkeellä olevien asemaan. Esimerkiksi vammaisten asemaa suunniteltu uudistus heikentää. Viime kaudella edellytettiin kyllä,että ennen kuin uusi eläkelaki astuu v. 2010 voimaan, on selvitettävä näiden ryhmien asema. Huoli asiasta on siis ollut ryhmällämme vahva ja asiasta on vaadittu selvitystä. Tämä äänestys oli kuitenkin varsin populistinen, koska kyseessä oli evankelisluterilaisen kirkon eläkelaki ja se muokattiin muuta eläkelakia vastaavaksi. Tässä yhteydessä ei siis käsitelty elinaikakerrointa, mutta vasemmistoliitto ymppäsi sen tähän yhteyteen. Kaiken lisäksi he eivät esittäneet lausumaa valiokunnassa,kuten yleensä on tapana,vaan toivat sen vasta saliin käsittelyyn. No, asia oli kuitenkin oikea ja niin tärkeä, että lähdin silti tukemaan heidän esitystään.

Lausuman teksti oli kuitenkin epäselvä, koska siinä viitattiin työkyvyttömyyseläkeläisiin ja toisaalta koko elinaikakertoimen poistoon. Koko elinaikakerrointa ei tule eikä voi poistaa,mutta työkyvyttömyyseläkeläisten osalta tilanne tulee kuitenkin mielestäni ehdottomasti ratkaista siten,etteivät joudu kohtuuttomaan asiaan. Koska lausuma oli epäselvä olisi siinä toisin sanoen mielestäni voinut äänestää kummin vain.

Asiakasmaksu-uudistus on tulossa pian eduskunnan käsittelyyn ja sitä ollaan aktiivisesti jo ryhmässä käsitelty. Tulemme antamaan oman vaihtoehtomme hallituksen esittämään.

Sunnuntaina Antilla alkoi tositoimet tanssi-ohjelmassa..Sunnuntaina oli siis ensimmäinen ohjelma...ja olimme toki kannustamassa paikan päällä muutaman ystävän kanssa. Sympatia- ja huumoripisteet ainakin kuuluisivat heille!:)

Mutta rankkaa Antilla on ollut, kun kaksi Satua komentaa ja patistaa nyt, kun opettajanakin on Satu... Mutta ainakin kotioloissa Antin tanssikuviot on olleet niin hienot,etten perässä osaa edes mennä....Ekaan ohjelmaan mietin erilaisia kannustustekstejä mm. Kankea ja hidas - kuitenkin paras, tai parkettien rautakanki, ilolla tanssi ja pisteet kotiin hanki....Ens viikko on kyl paha paikka,kun on vielä valssia vaikeempi tanssi luvassa eikä toi valssikaan nyt ihan mutkatta mennyt...

Ei kommentteja: