sunnuntaina, maaliskuuta 02, 2008

Vammaisten henkilökohtainen avustaja, erikoissairaanhoidon sakkomaksut sekä kaupunki säästämään energiaa

Viime viikolla eduskunnan vammaisasioiden yhteistyöryhmän VAMYT puitteissa tapasimme ministeriön vammaisasioista vastaavaa. Kovasti painotimme ja lobbasimme tarvetta henkilökohtaisen avustajan toteuttamisesta. Huolta aiheutuu siitä, että nyt näyttää että henkilökohtainen avustaja toteutettaisiin koskemaan vain hyvin pientä joukkoa.

Ministeriön paperin mukaan kustannus tarvittavalle ja toimivalle avustajajärjestelmälle olisi 400 miljoonaa. Kuulemani mukaan hallituksen pyörittelemä summa on ollut lähinnä 40 miljoonaa, joten silloin järjestelmä rajautuisi hyvin pienelle joukolle ainakin ensi vaiheessa. 210 miljoonaa olisi ilmeisesti sellainen summa, jolla pakollisimmin tarvitsevat saisivat palvelun käyttöön. Tätä täytyy edistää kaikin keinoin nyt, jotta vihdoinkin tämä vammaisten perusoikeuksien toteutumiseksi välttämätön uudistus toteutettaisiin.Tämä sisältyi puolueemme vaihtoehtobudjettiin sekä tein myös oman aloitteen asiasta budjetin yhteydessä. Kyse on todella inhimillisesti välttämättömän arjessa selviämisen mahdollistamisesta sekä mahdollisimman täyden elämän toteuttamiseksi vammaisille. Eduskunta on edellyttänyt esitystä asiasta yksimielisesti, joten estettä toteuttamiselle ei pitäisi olla. Täytyy todella tehdä kaikki voitava, jotta hallitus sisällyttäisi asian ensi vuoden budjettiin.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan kanssa olimme tiistaina RAY:n ja STM:n yhteisseminaarissa. Salissa oli ryhmämme aloitteet mm. Windfall verosta (eli ydinvoimaloiden ja vesivoiman ansiottoman voiton verosta). Saatavan tuoton haluaisimme käyttää uusiutuvan energian käytön edistämiseen ja ennen kaikkea energiatehokkuuden parantamiseen ympäristöteknologian avulla yms. Lisäksi esitimme yksityisten kaatopaikkojen saattamista julkisten kaatopaikkojen veron tasolle sekä työsuhdematkalipun ulottamisen 50 %:iin työmatkakuluista. Kaikki ympäristön kannalta erittäin hyviä ja tarpeellisia esityksiä! Samoin erittäin tärkeä aloite pienituloisimpien verohelpotuksesta kunnallisveron perusvähennyksen nostona. Nämä sisältyivät vaihtoehtobudjettiimme.

Kauhea influenssa oli viime viikonlopun, mutta maanantaina alkoi kunto taas parantua! Maanantaina olikin kansanedustajien tapaaminen lasten ja nuorten mielenterveyspalveluihin liittyen keskussairaalalla ja illalla valtuuston kokous. Valtuuston kokouksessa jätin aloitteen energiasäästöstrategian tekemisestä sekä energiansäästöstä Hämeenlinnassa.
Valtuustossa puhutti paljon sosiaali- ja terveystoimen määrärahaylitysten kohdalla ns. siirtoviivemaksut eli ne sakkomaksut, joita kunnat maksavat, kun eivät pysty sijoittamaan erikoissairaanhoidosta potilaita eteenpäin palvelutaloihin, terveyskeskukseen tai vanhainkoteihin. Tämä asia ei sinänsä juuri liittynyt nyt käsiteltävään pykälään, mutta muuten on mielenkiintoinen ja tärkeä asia.

Asia on paitsi taloudellinen, niin myös ennen kaikkea inhimillinen. Taloudellinen se on sitä kautta, että hoitopäivät erikoissairaanhoidossa ovat todella korkeat ja lisäksi kunnat saavat nämä sakkomaksut kustannettavakseen. Inhimillinen siksi, että jokaisen tulisi saada hoivaa tarvettaan vastaavassa paikassa ja mahdollisimman kodinomaisessa paikassa. Samoin erikoissairaanhoidon paikkojen ollessa jo hoidettujen potilaiden täyttäminä, vievät he tilaa uusilta tulijoilta, jotka kipeästi tarvitsevat terveydenhuollollisia toimia. Sakkomaksut ovat turhia kuluja kunnille, jotka leikkaavat muutenkin niukkoja resursseja.

Tähän asiaan on koitettu monin tavoin pureutua ja parantaa hoitoketjun toimivuutta mm. palvelutaloja lisää toteuttamalla. Silti näitä valitettavasti edelleen on. Tällä hetkellä erityisesti Keinusaaren palvelutalojen viivästyminen on aiheuttanut jatkohoitopaikkojen ja sijoituspaikkojen hankaloitumista. Nyt on jouduttu sijoittamaan väliaikaisratkaisuin mm. Voutilan vanhainkodissa yhden hengen huoneisiin henkilöjä. Tämä on taas valitettavaa vanhainkodin kodinomaisuuden vuoksi. Vieraan henkilön sijoittaminen vanhuksen omaan huoneeseen - omaan kotiin, ei ole inhimillistä. Valtakunnalliset vanhustenhuollon laatusuosituksetkin edellyttävät pääsääntöisesti yhden hengen huonetta. Lisäksi lisäpaikoille on sijoitettu kai pääosin ainakin intervallipaikkalaisia, mutta pahimmassa tapauksessahan tällaiset ratkaisut saattavat aiheuttaa henkilön useamman siirron (ensin väliaikaiseen ratkaisuun ja sitten lopulliseen paikkaan), mitkä ovat aina etenkin iäkkäille ja heikkokuntoisille hyvin raskaita. Toivottavasti tällaisiin ei jouduta menemään.

On pakko vielä kommentoida S-L Anttilan käsittämätöntä ajatusta YM:n ja MMM:n liittämisestä yhteen. Ihmettelen todella esitystä tässä ajassa, jossa ympäristöasiat ovat koko ajan tärkeämpiä ja vahvemmassa roolissa. Mieluummin liittäisivät sitten maa- ja metsätalousministeriön uuteen työ- ja elinkeinoministeriöön, sillä elinkeinohan se maatalouskin on. Ympäristöministeriöön voitaisiin sitten siirtää MMM:stä ainakin eläintensuojelu ja vesiasiat. Usein maa- ja metsätalouspuoli vastustaa monia ympäristönsuojelullisia toimia, joten näiden yhdistäminen on täysin käsittämätön ajatus. Ihanteellista olisi tietysti se, että luonnonvarat voitaisiin käsitellä ymp.näkökulmasta ja siten liittää ymp.ministeriöön. Maatalous elinkeinona on kuitenkin MMM:n pääpainotus. Yhteistyötä näissä asioissa todella tarvitaan,muttei ministeriöiden yhdistämistä Anttilan esittämällä tavalla. Keskusta vastusti aikoinaan ympäristöministeriön perustamistakin, joten kyllä tämä nyt haiskahtaa.

Loppuviikosta oli perjantaina sosiaaliasiamiesten järjestämä karkauspäivän mielenosoitus eduskuntatalolla, jossa penättiin sosiaalista oikeudenmukaisuutta edistäviä toimia. Olin siellä ryhmämme edustajana ja aivan oikealla asialla mielenosoittajat olivat! Tarvitaan todella toimia vähävaraisempien auttamiseksi. On häpeä, että tuloerot ovat kasvaneet, syrjäytyneiden määrä kasvussa ja sosiaaliset ongelmat kasaantuvat samoille perheille. Samaan aikaan kun hyvinvoinnin kokonaistilanne on parantunut, on osa väestöstä jäänyt marginaaliin - osattomaksi hyvinvointiyhteiskunnastamme. Tarvitaan kipeästi monia toimia mm. vähimmäisetuuksien tason parannusta.

Olin myös puhumassa rikosuhripalvelun ihmiskauppaa koskevassa seminaarissa Hämeenlinnassa aamulla. Nostin erityisesti esiin ihmiskaupan haasteita ammattitahoille tunnistaa ilmiö ja löytää riittävät auttamis- ja tukitoimet ihmiskaupan uhreille. Eräänä esimerkkinä nostin esiin vastaanottokeskuksilta vuosittain katoavat 10-20 yksinmaahantullutta lapsiturvapaikahankijaa. Osa heistä saattaa joutua ihmiskaupan tai muun hyväksikäytön uhriksi. Selvää on, että Suomi toimii ihmiskaupan kauttakulkumaana, myös lapsiin kohdistuvan ihmiskaupan. Tämä on todella hälyttävää ja surullista. Ilmiön estämiseksi on tehtävä kaikki voitava.

Illalla olin myös Turengin työväentalon iltamissa puhumassa ja ihmisiä tapaamassa. Oli mukava tilaisuus ja totesin lopuksi,kun tanssi alkoi, että tanssi on monella tavalla hyvää liikuntaa. Nimen omaan monella tavalla, sillä tyylihän on vapaa, kuten pitää ollakin! Tanssi on myös ainoita asioita,jossa läheisyys on sallittua ilman mitään häiriköintiepäilyjä...ja kyllä Tanssii demarin kanssa on paljon kovempi juttu, kuin esim. Tanssii tähtien kanssa. Ja kyllä onneksi kotona puolisokin lopulta ajattelee niin. Tanssi on myös niitä ainoita asioita,joissa voi antaa toisen puolueen edustajan viedä...;)

Ei kommentteja: