sunnuntaina, kesäkuuta 29, 2008

Eduskunnan istuntotauko alkoi, kirjalliset kysymykset pientä työeläkettä saavien verotuksesta ja terveellisen ruuan alv:sta ja muita kesäkuulumisia

Eduskunnan kesätauko alkoi 19.6 . Viimeinen viikko ennen kesätaukoa meni mukavasti. Salissa oli iso kasa äänestyksiä lisätalousarvioon liittyen. Meidän ryhmä esitti lisärahaa mm. sosiaaliturvan muutoksenhakulautakunnalle, jotta valitukset ehdittäisiin käsitellä kohtuullisemmassa ajassa. Samoin esitimme työmarkkinatuen korotusta sekä määrärahan lisäämistä psykoterapian rahoitukseen. Hävisimme kuitenkin äänestykset kuten oppositiossa käy...Harmi, koska todella kipeästi näitä esittämiämme parannuksia tarvittaisiin!


Itse jätin myös kaksi kirjallista kysymystä hallitukselle. Toisen pientä työeläkettä saavien asemasta, jossa esitin verotuksen keventämistä kunnallisen eläketulovähennyksen kautta. Näin siis raja, josta veron maksu alkaa, nousisi ja auttaisi pientä työeläkettä saavia.


Pienellä työeläkkeellä olevien asemaan on tullut vain kiristyksiä, kun elinkustannukset ovat nousseet ja sosiaali- ja terveyspalveluidenkin maksut ovat nousemassa. Parannuksia heidän asemaansa ei ole tullut. Meillä on myös toistaiseksi yhteiskunnassamme hyvin paljon iäkkäitä hyvin pientä työeläkettä saavia, koska eläkejärjestelmä luotiin vasta niin myöhään 60-luvun alussa. Monet näistä eläkeläisistä ovat tehneet töitä hyvin nuoresta lähtien, mutta eläke ei ole ehtinyt kertyä kuin työuran loppuosalta. Siksi he ovat erityisesti väliinputoajia ja tarvitsisivat asemaansa kipeästi parannusta.


Heidän verotuksen keventämiseen ja sitä kautta heidän taloudellisen tilanteen helpottamiseen pyrin siis kirjallisella kysymykselläni ja asian penäämisellä hallitukselta.
Toinen kirjallinenvkysymys, jonka jätin, koski terveellisen ruuan arvolisäveroa. Hallitushan on laskemassa ruuan alv:a yleisesti. Toimi maksaa aika paljon ja siitä hyötyy aika vähän pienituloiset suhteessa käytettyihin resursseihin. Jos sama raha käytettäisiin esim. pienimpien etuuksien parantamiseen, hyötyisi pienituloiset siitä huomattavasti enemmän. Terveellisen ruuan alv:n alennuksella olisi sen sijaan kansanterveydelliset perusteet. Tällä hetkellähän terveellinen ruoka (esim. hedelmät ja vihannekset) on usein suhteessa epäterveelliseen hyvin kallista. Pienituloisilla ei aina ole tosiasiassa mahdollisuuksia valita terveellisempää ruokaa halutessaankaan. Tämä lisää omalta osaltaa kansalaisten terveyseroja.


Peruselintarvikkeet sekä vihannekset ja hedelmät ovat varsin kalliita suhteessa einesruokiin, kuten vaikkapa valmispizzoihin. Aloitteessani esitin, että hallitus laskisi terveellisen ruuan osalta alv:a. Tämä tukisi pitkälti myös kotimaista tuotantoa sekä kasvispainoitteisen ravinnon edistämistä.


Maanantaina ehdittiin töiden jälkeen Bon Jovin konserttiinkin. Oli mainio meininki stadionilla, kun vanhat hitit soivat! Tuli oikein mieleeni aika, jolloin omankin nuoruuden huoneeni seinällä oli Jon Bon Jovin kuvia yms.



Saimme viikon aikana ja nyt sitten etenkin istuntotauon alettua muuttoa eteenpäin ja purettua muuttolaatikoita Antin kotona! Vointikin on taas erinomainen ja kaikki hyvin!


Juhannus vietettiin polttareiden merkeissä parhaan ystäväni luona samalla, kun veimme heppamme kesälaitumelle ystäväni luo! Perjantaina ruuhkat olivat jo helpottaneet ja pääsimme mukavasti ajelemaan Jaalaan. Wilma-heppa nauttii, kun pääsee reiluksi kuukaudeksi lomalle laitumelle laumaan ja nauttimaan ison laitumen vapaudesta!



Polttarit tulivat tosi yllätyksenä, sillä olin tosiaan viemässä heppaa vain laitumelle ja jäämässä Saaran luo juhannukseksi. Mutta niin vain iso joukko ystäviä olikin saapunut Jaalaan ja olivat vuokranneet sieltä ihanan mökin näköalapaikalta käyttöömme. Siellä saunottiin, lilluttiin porealtaassa ulkosalla, juteltiin ja grillailtiin. Yöksi laittoivat meidät näköalatornin huipulle nukkumaan. He olivat tehneet sinne romanttisen sängyn hyönteisverkon sisään...Aamulla toivat mansikoita ja kuoharia ja aamukahvit torniin. Pientä hassua ohjelmaa olivat myös illalle keksineet ja karaokea laulettiin. Seuraavana päivänä meno jatkui. Oltiin paikallisessa baarissa laulamassa karaokea sekä illalla vähän tanssahtelemassa...Mukavaa oli ja sunnuntaina olo oli väsynyt, mutta iloinen!



Lähtiessämme Jaalasta ajelimme Antin kanssa vielä Verlan tehdasalueen kautta. Vaikuttava tuo vanha pahvitehtaan alue! Alueella oli mukava tunnelma. Hienoa, että kohde on UNESCO:n maailmanperintökohde ja pidetty alueen kunnosta hyvää huolta. Alueella voi henkiä historian havinaa ja kuvitella, millaista elämä aikoinaan alueella on ollut.


Kesä jatkuu kesätapahtumissa kierrellen ja häitä valmistellen. Pyrimme myös liikkumaan paljon! Kansanedustajan työssä on tärkeää, että säilyy kontakti ihmisten arkeen ja arjen kysymyksiin. Siksi on tärkeää liikkua ihmisten parissa, kuulla ja kuunnella ihmisiä ja samalla on mahdollisuus myös kertoa eduskuntatyöstä. Tähän kesäisin on loistava mahdollisuus erilaisissa tapahtumissa!Tähän haluan panostaa aivan erityisesti!



Tämä viikonloppu meni nyt festareiden merkeissä, kun kävimme Järvenpään puistobluesissa sekä Riihimäki Rock:ssa lauantaina. Joskin sitkeä kesäflunssa on jarrutellut Antin liikkumista jonkin verran viime päivinä. Muuten on pidetty erilaisia häätalkoita ja hoideltu häävalmisteluja ja tulevan viikon tupareita. Monenlaista touhua on riittänyt. Eduskunnassakin olemme pyörähtäneet lähes päivittäin, joten vielä ei ihan lomatunnelmiin ole ennätetty. Erilaisia kirjallisia töitä tässä onkin. Juuri valmistelin puolueelle yhtä taustapaperia ja yksi muunlainen infopaketti on työn alla...



Vettä on tullut aika lailla, mutta ei anneta sen kesätunnelmia haitata tai pilata! Kesä on aina ihanaa aikaa ja onhan se aurinko kuitenkin välillä näyttäytynytkin! Ilma on kuitenkin ihanan lämmin! Äsken oltiin lenkillä Alajärven rannassa täällä Hämeenlinnassa ja oli niin kaunis ilta, kun istahdimme laavulle ihailemaan järvimaisemaa! Suomen kesä on kyllä maailman kauneimpia asioita!

Ei kommentteja: