perjantaina, huhtikuuta 03, 2009

Ajankohtaisista asioista ja Amigon facebookista

Viime viikkoina on ollut monia asioita tapetilla eduskunnassa.Valtiontalouden kehykset ja lisätalousarvio suurimpina asioina. Keskusteluissa esitimme oman vastalauseen, jossa hallitusta enemmän olisimme toivoneet ennen kaikkea helpotusta kuntatalouteen, mm. valtionosuuksiin. Lisäksi esitimme mm. jäteveron tuloutusta kunnille. Samoin esitimme mm. vihreän elvytyksen toimien vahvistamista esim. ympäristö- ja energiateknologiaan panostamista sekä satsaamista työllisyyteen ja työllisyysmäärärahojen nostoa sekä pienituloisimpien aseman parantamista. Edelleen esitimme kritiikkiä suuriin yleisiin parempituloisia suosiviin verokevennyksiin. Kuntatalouden osalta emme kannata myöskään kiinteistöveron nostoa, koska se vaikeuttaa entisestään monen pienituloisen tilannetta.

Nuorisotyöttömyys on kasvanut 33 %:lla vuoden takaiseen ja joillakin seuduilla kuten Hml:ssa n. 50 %:lla, joten tähän olisi satsattava lujasti. Nuoria ei saa antaa päästä syrjäytymisuran alkuun. Nuoriin ja lapsiin tulisi erityisesti nyt satsata, tulevaisuuteen ja tuleviin työntekijöihin. Olemmekin eisttäneet mm. nuoristakuun laajentamista koskemaan kaikkia alle 30 vuotiaita.

Samoin talouden vahvistamista ympäristöveroin olemme esittäneet mm. jäteveron ulottamista yksityisillekin kaatopaikoille, windfall-veroa ja pakkausveroa. Hallitus lupasi vihdoin tuoda tuon Windfall-veron viimeistään 2011, mutta siihen mennessä on jo iso summa mahdollisia tuloja menetetty valtionkassasta, kun on arvioitu, että tuotto voisi olla jopa 300 M/vuosi.

Hallitus sanoo, ettei leikkaa palveluja, mutta kunnissa käytännössä joudutaan leikkaamaan eikä valtio auta kuntia tilanteessa tarvittavalla tavalla. Surullisia ja lyhytnäköisiä säästöuutisia kuuluu monista kunnista mm. ryhmäkokojen kasvattamisesta, lomautusuhkista yms.
Kyselytunnilla tivasimme hallitukselta toimia toimeentulotukijonojen lyhentämiseksi. Köyhyyden lisääntyminen sekä työttömyyskassojen ruuhkautuminen on lisännyt huolestuttavasti toimeentulotuen saajien määrää ja sitä kautta jonoja. Käsittelyajat ovat venyneet lain edellyttämästä 7 päivästä useampaan viikkoon. Tämä vaikeuttaa kohtuuttomasti pienituloisimpien elämää ja vaarantaa perusoikeuksien toteutumista. Kaiken huipuksi Kuopion kaupunki on lomauttamassa sosiaalitoimen henkilöstöä, vaikka jonot ovat muutoinkin pari viikkoa. Tämä on jo ihan kohtuuton tilanne. Sain käsiini kuvan, jossa julkisesti ilmoitetaan sosiaalitoimiston ovessa, että "jättäkää hakemukset ajoissa, käsittelyaika 2-3 viikkoa". Siis lain rikkominen tuodaan julkisesti ovessa esiin. Lappu on aika tylyä viestiä ihmiselle, jolla on ruokarahat loppu ja perhettä elätettävänä. Tämä ei hoidu "talkoilla", vaan tarvitaan sosiaalityön ja etuuskäsittelyn vahvistamista ja lisäresursseja. Köyhimpiä ei saa jättää pulaan.

Tällä viikolla keskustelutti myös Fortumin kohtuuttomat palkkiot jälleen. Aivan uskomattomia johtajien palkkiot ovat valtionyhtiössä olleet. Näihin tulee kyllä puuttua. Ennen kaikkea vastaavissa muissakin tilanteissa on erityisen väärin se, että palkkiot kohdistuvat aina vain johdolle, vaikka koko työyhteisöhän tuloksen tekee.

Yksi erikoinen piirre viime viikolla oli se, että joku oli perustanut Amigo -koirallemme facebook-profiilin ja pyytänyt ihmisiä kaverikseen! Ja niin sitten minua ja Anttiakin pyydettiin ja kuittasimme pyynnöt, kun molemmat ajattelimme tempauksen olevan toisen pila....mutta eipä ollut! Kyllä oli ihmettelemistä, kun mietimme kuka viitsii nähdä moiseen edes vaivaa...Siellä Amigo siis kertoili juttuja.Täysin ulkopuolinen oli siis profiilin perustanut ilman meidän lupaamme. Kuva oli rajattu nettisivullani olevasta kuvasta. Pilke silmäkulmassa totesin, että kaiken huippu oli se, että Amigon sukunimeksi oli laitettu Kaikkonen! Sillä kyllä Amigo olisi Taiveaho, jos joku olisi....;) No, tällaistakin sai siis setviä viime viikolla kaiken kiireen keskellä ja saatiin lopulta tuo profiili poistettua.

Lauantaina olin Urpilaisen Jutan kanssa tavattavissa aamukahvia kansalle tarjoten Hml:ssa, piipahdin puolueen puheenjohtajapäivillä Aulangolla sekä olin Lahden hyvinvointimessuilla tavattavissa. Sunnuntaina olin myös Lahden messuilla sekä kävin puhumassa Lammilla sekä Kalvolassa. Viikolla kävin myös HML:n terveyskeskuksessa vierailulla, jossa käytiin keskustelua ammattilaisten kanssa terveydenhuollon kehittämisestä sekä tilaaja-tuottajamallin hyvistä ja huonoista puolista. Oli mukava vierailu. Erityisesti mielenterveyspalveluiden vahvistamisen tarve jäi mieleen sekä mm. vahvistettu kotiuttamisen tukitiimi, joka tulee helpottamaan laitoksesta kotiin siirtymistä, mikä on hyvä asia. Kävin myös Parkanon demrien tilaisuudessa puhumassa.

Olimme Antin kanssa Hml:ssa myös ilmasto-ja energia-aiheisessa tempauksessa ihmisiä tapaamassa. Alueen kansanedustajat kävivät myös Hml:n seudun osuuspankissa keskustelemassa mm. tämän ajan pankkimaailman sekä yrityssektorin rahoituksen haasteista. Heinolan seudun vaalikampanjani avaustilaisuus oli myös, jossa oli AKT:n Timo Räty lisäkseni puhumassa ja muukin ohjelma oli oikein mukavaa.

Tällä viikolla tiistaina oli Forssan seudun EU-vaalikampanjani avaustilaisuus. Tilaisuus oli mukava ja lisäkseni tilaisuudessa oli Erkki Tuomioja puhumassa. Eki se puhuu aina yhtä loistavasti! Torstaina olin Lahden eläkkeensaajien tilaisuudessa puhumassa, mikä oli tosi hyvä tilaisuus sekä illalla kävin demarinuorten tilaisuudessa Tampereella puhumassa ympäristöasioista. Keskiviikkoiltana oli myös Riihimäen seudun tukiryhmä koossa. Monenlaista siis koko ajan vireillä ja vauhtia riittää.

Anttikin lähti sitten ehdolle EU-vaaleihin. Nyt tehdään sitten yhdessä töitä parlamenmttipaikkojen eteen ja ehkä voidaan jonkun verran kiertääkin yhdessä kampanjaan liittyen. Paljon hyvää tässä tilanteess aon,että molemmat olemme ehdolla, sillä yhteiselokin onnistuisi sitten Brysselissä hienosti, mikäli ovi molemmille sinne aukeaa. Myös tässä kampanjan aikana voimme tehdä joitakin puhujakeikkoja yhdessä eri puolilla Suomea.

Ihanaa, että kevät on tullut! On mahtavaa lähteä aamulla liikkelle lintujen laulellessa. Kevät ja kevätaurinko ovat aina yhtä huumavan ihania!

Ei kommentteja: