tiistaina, kesäkuuta 16, 2009

EU-vaalit takanapäin ja kesämetkut mielessä

No, nyt ovat vaalit sitten takanapäin! Omasta äänimäärästäni olen nöyrän kiitollinen ja iloinen, mutta puolueen vaalitulos todella harmittaa! Ja toki omakin tulos hieman harmittaa, kun tosissani olisin parlamenttiin halunnut ja sen eteen tein kaiken sen, minkä tällä aikataululla sekä tällä budjetilla oli mahdollista. Kampanjasta jäi kuitenkin äärimmäisen hyvä maku. Toreilla ja turuilla kohtasin aivan ihania ihmisiä ja kampanjasta tuli elämän reppuun paljon tärkeitä kokemuksia. monenlaista hauskaa sattui kampanjan aikana, joita on ilo myöhemminkin muistella!

Ja aivan mahtavalta tuntui se tuki, jonka ihmisiltä sai. Ne kaikki aktiivit eri puolilla Suomea, jotka auttoivat kampanjassa, pyysivät tilaisuuksiin ja olivat valmiit uhraamaan aikaansa yhteiseen tavoitteeseen. Sydämellinen kiitos vielä tässäkin kaikille tukijoilleni ja äänestäjilleni. N. 25 900 ääntä oli paljon, neljäs sija oman puolueen sisällä oli mukava tulos! Lämmin kiitos kaikille äänestäjilleni! Eikä ollut häppee hävitä edelle menneille eli hymyssä suin hävisin.

Isä Mitro ja Jaakonsaari lähtevät nyt parlamenttiin. Kimmo Kiljunen jäi ensimmäiseksi varaedustajaksi ja itse sitten neljänneksi n. 1000 äänen erolla Kimmoon. Jos kolme paikkaa olisi tullut, niin lähellä oltaisiin oltu…Ja joka tapauksessa Kimmokin olisi paikkansa kovasti ansainnut! Ja puolueen sisällä koen vaalituloksen kuitenkin varsin oikeudenmukaiseksi ja sen suuntaiseksi kuin ennustinkin! Vaalivalvojaisissa kyllä vähän jännäsin. Olimme kotona perhepiirissä ystävien kera ja juhlistimme hyvää vaalityötä, vaikka emme läpi nyt päässeetkään. Joku kyllä vitsaili, että eikös tässä jo perhealennus kuuluisi olla parlamenttipaikastakin, jos vaikka perheen äänet laskettaisiin yhteen…

No nyt vain nokka ja suunta eteenpäin kohti uusia haasteita. Vahva aatteen palo ja maailmanparannusvietti roihuavat edelleen sisälläni ja työt eduskunnassa jatkuvat.

Viimeisenä viikkona ennen vaalipäivää kiersin vielä mm. Tampereella, Jämsässä, Jyväskylässä, Hämeenlinnassa, Lahdessa, Valkeakoskella, Järvenpäässä, Toijalassa, Forssassa, Hämeenlinnassa, Riihimäellä ja Helsingissä ja vielä vaalipäivänäkin Järvenpäässä.

Sitä edellisen viikon aikana mm. Joensuussa, Tikkurilassa, Hämeenlinnassa, Lahdessa, Janakkalassa, Vantaalla, Hyvinkäällä, Asikkalassa, Padasjoella, Hämeenlinnassa, Espoossa, Hämeenlinnassa, Lohjalla, Turussa, Nurmijärvellä, Jaalassa, Kouvolassa..

Ja sitä ennen Heinola, Nastola, Hämeenlinna, Hyvinkää, Kellokoski, Kerava, Lahti, Forssa, Sastamala, Järvenpää, Kerava, Salo, Tuusula, Jokela…Kaikkien viikkojen ja menojen luetteleminen ei tässä ole mielekästä, mutta paljon siis menoa ja vauhtia viikkoihin mahtui eduskuntatyön ohella ja yöunet jäivät vähiin. Nyt on sitten hieman tyhjä olo, kun vaalit ovat takanapäin, mutta pian taas arki on täydessä tohinassa!

Eduskunnassa viime aikojen keskeisimpinä asioina mainitsisin EU-selonteon lisäksi mm. käsittelyyn tulleen Itämeri-strategian, välikysymyksemme valtion taloudesta ja työllisyydestä (erityisesti nuorisotyöttömyydestä), yliopistolain ja palveluseteliuudistuksen lopulliset käsittelyt, valtion talouden kehysten käsittelyn jne.

EU-selonteossa sosiaali- ja terveysvaliokunta edellytti yksimielisesti sosiaalisen ulottuvuuden vahvistamista. Palveluseteliuudistusta olenkin aiemmin jo paljon blogeissani kuvannut. Totean vain, että kantamme hävisi, joten palvelusetelin mahdollisuus laajenee kaikkiin sosiaali- ja terveyspalveluihin. Erityisen hankalaa ovat nousevat asiakkaiden maksuosuudet, kun asiakkaiden maksuosuudet irrotetaan säätelystä.

Yliopistolaissa siis säätiöitetään yliopistoja, jolloin ulkopuolisen rahoituksen rooli tulee kasvamaan ja Eta-maiden ulkopuolisien maiden opiskelijoille tulee lukukausimaksut. Eri yliopistot sekä eri alat ovat hyvin erilaisessa asemassa rahoituksen saannin osalta ja myös hallintoon tulee rahoittajien edustajia. Markkinalähtöisyys tuodaan yhä vahvemmin nyt yliopistojenkin sisälle. Tätä olemme myös vastustaneet ja puoltaneet opetuksen maksuttomuutta sekä yliopistojen perusrahoituksen riittävää turvaamista.

Välikysymyksemme oli myös äärimmäisen tärkeä. Itsekin tivasin aiemmin keväällä hallitukselta toimia kyselytunnilla nuorisotyöttömyyden hoidosta. Työllisyystoimiin tarvittaisiin kipeästi lisäpanoksia, kun työttömyys kasvaa räjähdysmäisesti ja aivan erityisesti nuorisotyöttömyys. Nuorten yhteiskuntatakuu ei toteudu. Toukokuussa oli vuoden takaiseen nähden nuorisotyöttömyys kasvanut Hämeessä 62 %:lla, Pirkanmaalla 77 %:lla ja Uudellamaalla yli 80 %:lla ja luvut ovat edelleen vain kasvaneet! Tämä on vakava asetelma ja vaatisi pikaisia lisäresursseja. Olemme esittäneet 200 miljoonan lisäpanostusta tähän sekä työllisyyttä käsittelevän laajan työryhmän perustamista, jossa yhdessä koetettaisiin löytää keinot työllisyyden edistämiselle. Olemme esittäneet myös omia ehdotuksia nuorisotyöttömyyden vähentämiseksi, mm. yhteiskuntatakuun laajentamista. Nuorisotyöttömyyden vähentäminen tulisi todella ottaa vakavasti ja pian!

Lisäksi valiokunnassa on ollut aivan viime päivinäkin useampia pienempiä, mutta tärkeitä asioita, kuten mahdollisuus työskennellä osa-aikaisesti ja saada osasairauspäivärahaa työkyvyttömyyden alusta lukien. Tämä on tärkeä ja hyvä uudistus, vaikkakin näissä on aina ratkaisun lähdettävä työntekijän toiveesta ja edusta lääkärin kanssa neuvotellen. Lisäksi on välttämätöntä, että myös tehtävät vähenevät työaikaa vastaavaksi. Pääosin tämä on kuitenkin erittäin tärkeä parannus. Valiokunnassa esitimme myös enimmäisajan jatkamista, koska esimerkiksi mielenterveysongelmien kanssa kamppaileville ja niistä kuntoutuville tarve olisi usein pidempäänkin. Tärkeää ovat keinot, joilla vajaatyökykyisten työelämässä pysymistä voidaan tukea ja edistää.

Menoa on siis kevät ollut täynnä ja vaalityö antoi oman selkeän lisänsä! Nyt onkin sitten tarkoitus hieman huokaista tiukan kevään jälkeen. Eduskunnan istuntotauko alkaa tämän viikon jälkeen! Viikonloppuna kävin Lammin pellavamarkkinoilla ja vanhempieni Padasjoen mökkityömaalla. Lisäksi tein suursiivouksen Hämeenlinnan kodissa ja putsasin kevään ajan kertyneet pölyt pois! Hevonen vietiin vaalikiireiden keskellä Jaalaan laitumelle, joten sekään ei ole nyt kodin tuntumassa.

Kesäsuunnitelmat ovat vielä varsin auki, mutta yksi mikä on varmaa ja mukavaa, on se, että meille tulee kissanpentu!:) Se tuo varmasti iloa perheemme kesään! Siitä oli puhetta jo ennen vaaleja, että mikäli ei ovet Brysseliin aukea, niin perheeseen tulee kissa! Näin olen siis jo käynyt valitsemassa harmaan pienen kissanpojan, joka muuttaa sitten heinäkuun puolella luoksemme.

Kissa on oikeastaan todella tarpeenkin kotiimme, sillä ennen vaalien loppurutistusta oli hiirien kanssa hieman ongelmia…Meille nimittäin tuli kauhea hiiridelegaatio juuri, kun Antti oli työreissulla Strasburgissa. Sitä ennen oli yhden hiiren jälkiä hieman näkynyt talossamme, mutta niistä en ollut moksiskaan, mutta…Kun eräänä myöhäisiltana tein hommia tietokoneella juoksi pulska hiiri työhuoneesta printterin taakse piiloon…ja kuulin rapinaa myös keittiöstä ja kun menin sinne kuului kahdesta paikkaa rapinaa ja sitten kaksi hiirtä näin juoksevan eri puolilla huonetta… Olin aivan kauhusta kangistunut, kun menin nukkumaan ja säikyin joka rapsahdusta…Amigo-koira ei välittänyt mitään hiiristä ja niiden äänistä.

Ja sitten kävi se illan kaikista kauhein asia: kun olin juuri nukahtanut hetkeksi, heräsin kun päältäni juoksi sängyssä hiiri! Kyllä, ja myöhemmin makuuhuoneessakin juoksi toinenkin hiiri! Ja niin en nukkunut silmäystäkään koko yönä ja olin seuraavan päivän töissäkin ihan säikky jokaiselle rapsahdukselle. Näin oli loukku hommattava kotiin ja viikon sisään niitä jäi kiinni 15! Pelkästään yhden illan aikana kiinni jäi yhteensä 7. Se yksi söpönä pitämäni hiiri oli ilmeisesti saanut poikaset ja koko perhe oli lähtenyt liikkeelle. Kirjaimellisesti isännän ollessa poissa hyppivät hiiret pöydille…Itse karkasin Hämeenlinnan kotiin ja vasta Antin palattua suostuin palaamaan takaisin Tuusulaan…Ja nyt on siis hankinnassa maailman paras hiirenpyydys eli kissa!:)
Näin siis jatketaan kohti kesälaitumia…

Ei kommentteja: