torstaina, heinäkuuta 16, 2009

Kesähulinaa ja Voitto tuli kotiin

Eduskunta jäi juhannuksesta kesätauolle. Viimeisinä päivinä ilmasto- ja energiaselonteko oli palautekeskustelussa salissa, mikä oli tärkeä ja mielenkiintoinen keskustelu. Itse olisin kaivannut mm. kunnianhimoa selontekoon lisää mm. energiansäästön, uusiutuvien lisäämisen ja ylipäätänsä päästövähennysten osalta.

Valiokunnassa puolestaan oli viimeisimpinä asioina laki työkyvyttömyyseläkkeellä olevien työhön paluun edistämisestä. Laki ja lain tarkoitus on erittäin hyvä. On väärin, että järjestelmämme on tältäkin osin tavallaan hukannut tätä työvoimareserviä ja hankaloittanut halukkaiden työelämään ja sitä kautta yhteiskunnasta osalliseksi pääsyä aiemmin. Muutos mahdollistaa eläkkeen lepäämään jättämisen nyt myös työeläkettä saaville. Ansainta rajaksi tulee 600 euroa. Me esitimme ja olisimme toivoneet tämän 700 euroon, joka sisältyy vastalauseeseemme. Ikävin lakiin jäänyt asia, jota emme saaneet äänestyksistä ja vastalauseestamme huolimatta läpi on se, että hallituksen esitys sellaisenaan heikentää nykytilannetta eläkkeen lepäämisajalta maksettavan vammaistuen ehtoihin. Työhön palaamisen tukemiseksi vammaistukea maksettaisiin ainoastaan sellaiselle, jolla on työkyvyttömyyseläkkeen lepäämään jättämishetkellä maksussa eläkkeensaajan hoitotuki. Tämä jättää ulkopuolelle monet lievästi kehitysvammaiset ja mielenterveyskuntoutujat, jotka ovat saaneet työkyvyttömyyseläkettä. Tämä muutos heikentää nykykäytäntöä. Eräs ongelma liittyy myös eläkkeensaajan asumistukeen, jota ei jatkossa evättäisi eläkkeen lepäämään jättämisen perusteella, mutta kuitenkin eläkkeensaajan asumistuen matalat tulorajat käytännössä vievät tämän monen ulottumattomille, mikä ei toimi välttämättä kannustavasti. Mm. tällaisia huolia siis uuteen lakiin erityisesti liittyy, vaikka lähtökohta-ajatus monelta osin onkin erinomainen ja tuo oikein menettelyn piiriin myös työeläkettä saavat. Harmi, ettei hallituspuolueet parannusehdotuksiamme hyväksyneet.

Kesän poliittista keskustelua on leimannut vaalirahakeskustelu. Kepun kuviot ovat olleet uskomattomat, ei ihme että heidän omassa väessäkin on esitetty kritiikkiä. En ymmärrä, miksei vaalirahoitusta avata ja tehdä kaikilta osin julkiseksi, niin tällainen epäily ja epämääräisyys loppuisi. Itse toivon, että myös oma puolueeni julkistaa kaiken. Vaalirahoituksessa ei sinänsä ole mitään väärää, mutta salailu ja salamyhkäisyys saa sellaisen vaikutelman aikaan. Niin ja jos on oikeasti epämääräisyyksiä, niin niihin pitää puuttua!

Lisäksi toivoisin, että vaalirahoitusilmoitukset olisivat rehellisiä. Joidenkin summat kun on suhteettoman pieniä suhteessa valtaviin mainoksiin, joita kaduilla tai lehdissä näkee. Myös katto budjeteille todella tarvittaisiin. On kauheaa, kun raha näyttelee koko ajan suurempaa roolia vaaleissa. Se on vastoin demokratian perusajatusta, jonka mukaan jokaisella tulisi olla mahdollisuus vaikuttaa ja osallistua yhteiskuntaan varallisuudesta riippumatta.

Eduskuntatyön loppumisen jälkeen pari viikkoa on lomailtu ja nyt vähitellen taas palaillaan töiden pariin. Viikko oltiin Kreikassa Samoksella, mikäli oli mukava matka. Mukavaa, että alkuperäistä kreikkalaisuuttakin saarelta vielä varsin paljon löytyi. Kävimme myös Turkin puolella yhden päivän reissun. Muuten lomailu sujuikin rästiin jääneitä kotitöitä(niitä on paljon) tehden...Juhannuksena oltiin mökillä Padasjoella ja perinteisissä juhannustansseissa. Kävi myös hassusti, kun juttelimme mökissä iltamyöhään, niin yht'äkkiä huomasimme supikoiran tulevan täyttä tohinaa mökkiä kohti. Amigo-koiramme oli kuistilla, mutta tuuli voimakkaasti, mikä ilmeisesti vei hajut supin ja Amigon ulottumattomiin. Amigo huomasi supikoiran vasta n. metrin päästä ja alkoi heiluttaa häntää ja supi havahtui vasta tähän hännän töminään...ja sitten luikki kovaa kyytiä metsään päin...eipä ennen supikoira noin lähelle ole missään tullut. Amigo tuntui ajattelevan vain, että "kivaa uusi kaveri tulee", ja huiskutti häntäänsä.

Parasta tässä kesässä on ollut se, että perheeseemme tuli kissanpentu! Aivan valloittava on tuo otus. Se on niin suloinen! Viikonloppuna järjestimme kekkerit kissan kunniaksi, kissan ristiäiset!:)Sattui samalle päivälle osumaan hääpäivämmekin ja kesäillan vietto oli muutenkin ollut mielessä. Usein puhutaan kaiken maailman kissanristiäisistä, niin kun kerran oli mahdollisuus järjestää oikeat kissan ristiäiset, niin tokihan Antin kanssa siihen tartuimme...Hauskaa oli ja sai kissa nimenkin. Olimme sopineet, että jos emme pääse europarlamenttiin, niin kotiin tulee kissa. Tästä pidettiin kiinni eli vaikka vaalit tavallaan hävittiin, niin voitto tuli kuitenkin kotiin - tässä tapauksessa kirjaimellisesti, nimittäin kissasta tuli Voitto Viiru....

Ei kommentteja: